Меркел ни помага за "Южен поток", решава за Шенген след доклада

Германски експерти ще ни съветват за съдебната система, финансите, европарите
220
Меркел ни помага за "Южен поток", решава за Шенген след доклада
Бойко Борисов и Ангела Меркел. Снимка: Ройтерс

Германия да окаже съдействие на България навсякъде, където е възможно. За това са се договорили германският канцлер Ангела Меркел и премиерът Бойко Борисов, които разговаряха във Федералното канцлерство в Берлин.

Основна тема на срещата са били въпросите, свързани с осигуряването на енергия.

Още по темата
По думите на Меркел с оглед на проекта "Южен поток" следва да бъдат изяснени всички юридически въпроси и да бъдат определени позициите в разговорите с Русия. Тя посочи, че германската икономика има много добър опит с Русия като надежден партньор.

Независимо от политическите различия в отношенията с Русия в последните месеци, става дума за поддържането на надеждни отношения, по това има голямо съгласие между България и Германия. В близките месеци ще си сътрудничим много интензивно, когато става дума за инвестиционни проекти, изразходването на европейските средства, структурните фондове, добави Меркел на съвместната пресконференция, цитирана от БТА.

Тя посочи, че ЕС не е давал отказ за "Южен поток", нито една държава от Общността не е прекратила проекта. Според Меркел трябва най-откровено да се разговаря с руската страна как ще се развият нещата на основата на действащото право.

Германия ще реши дали вече подкрепя България за Шенген след представянето през януари на доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка. По думите на Меркел, когато Европейският съвет обсъжда следващия път въпроса за разширяването на Шенген, Германия отново ще отбележи постигнатия от България голям напредък.

България харчи огромни ресурси покрай бежанската вълна от Сирия, посочи премиерът Борисов. На денонощие държим по 1300 полицаи по границата с Турция. Харчим огромни ресурси, но въпреки всичко българите изключително толерантно се отнасят към тези хиляди хора, които издържаме. Затова считам, че за Шенген, особено (за отварянето на границите) по въздух и вода, България е абсолютно изправна и се надявам до март догодина да убедим партньорите в Европейския съвет, че това е така, добави той.

Ангела Меркел заяви, че с премиера Борисов винаги са имали много тясно и изпълнено с доверие сътрудничество. Пожелавам на българското правителство и на премиера Бойко Борисов възможно най-голям успех, каза още тя след разговорите днес.

България е в нелека икономическа обстановка, затова е важно да си сътрудничим много тясно. Имаме впечатлението, че новото правителство иска да подходи към нещата, които трябва да бъдат подобрени, с голяма решимост - като борбата с корупцията и организираната престъпност, посочи Меркел.
 
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че експерти от Германия ще дойдат у нас да съветват българските министри за реформата в съдебната система, в енергийния сектор, в усвояването на еврофондовете и да наблюдават финансовата система. Договорихме се да водим нормални отношение с руската страна и да се спазват правовият ред и указанията на Брюксел, посочи той. Много съм благодарен на канцлера, че пое ангажимент с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и с юристите на ЕК бързо да излезем от правните казуси по "Южен поток" и да знаем ясно в каква посока да върви този проект, допълни Борисов.

Премиерът изрази надежда за помощ в по-бързото усвояване на милиардите, загубени от България от европейския бюджет. Канцлерът не пое такъв ангажимент, но обеща да помисли дали не може и ние да ползваме възможността да се удължи с една година срокът за усвояването на тези изгубени пари, поясни Борисов.

По повод събитията около "Южен поток" премиерът посочи, че последните месеци са били белязани от смяната на ЕК, избора на нов Европейски парламент. Доста неподходящо време, 4-5 месеца ЕК не работеше с пълни обороти. Убеден съм, че още в четвъртък ще разговаряме с колегите в Европейския съвет, България от четири месеца очаква отговор дали може да разреши дейностите по "Южен поток". Със съдействието на канцлера очаквам скоро яснота от ЕК - какво се изисква от нас и какво те ще преговарят от наше име, ако преговарят в Москва.

Мисля, че с канцлера сме единодушни, че правителствата на България и на Русия трябва да продължат своите контакти и дейности по "Южен поток", иначе може да станем неизправна страна по договора, където не е посочен Брюксел като страна, нито третият енергиен пакет е действал при подписването на споразуменията през 2006 г., посочи Борисов.

Премиерът съобщи, че на предстоящия по-късно тази седмица Европейски съвет в Брюксел нашата страна ще представи идеята за обособяването на разпределителен център за газ у нас.

Трудно ми е да обясня на българския народ защо газта, ако минава през Турция и Гърция, е добра, а ако мине през Черно море за България - не е добра. Защо ако "Северен поток" е добър, "Южен поток" не е добър. Ние сме в преса, която се надявам да разрешим още в четвъртък-петък. България продължава да плаща и бива съдена и за проекта "Бургас-Александруполис", и за АЕЦ "Белене", и за удължаването на живота на блокове 5 и 6 в АЕЦ "Козлодуй", а сега и за "Южен поток". България може да бъде наречена тук в канцлерството най-прогнозируемият и ясният съюзник на Европа. Затова по Шенген и останалите теми, по които говорихме, на България трябва да се помогне, заяви премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
2
 
! Отговори
баи Ганю преди 9 години
Ааааа Меркел ще помага! Ясно! Значи меркел ще се навежда на Путин.Че ко ша праи със тази старица бе????
119
0
 
2
 
! Отговори
Emil ot Lyoneberya преди 9 години
Do 168-hm!!! Za tvoe svedenie i v pechata ne go otraziha!I sega kakvo e mnenieto ti ,smeschko?Za6toto v slu4aya izvodat e edin-kolkoto i jalko da e!!!
118
1
 
2
 
! Отговори
Beschwerung преди 9 години
Frau Merkel lass der Pener Borisov in ruhe , er hat keine ahnung , was ist Regierung
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До хмспрете с наркотиците те ще увредят вашето разклатено здравездраве
116
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМалоумието води до робство
115
5
 
1
 
! Отговори
хм преди 9 години
Не сте видели другари Бойко по немската телевизия, защото руските тв приемници не ловят цифров сигнал.
114
0
 
13
 
! Отговори
Emil ot Lyoneberya преди 9 години
S udivlenie vi saobschtavam,mili sanarodnici,che v NITO EDNA NEMSKA TV NE BE6E OTBELYAZANO GRANDIOZNOTO POSE6TENIE NA VELIKIYA balgarski premier g-n Borisof ;-)
113
2
 
17
 
! Отговори
pipilota преди 9 години
Защо ли по нито една от немските телевизии не показаха нито един кадър от тази среща? Не казаха нищо за тази важна среща. Просто това е едно потупване по рамото без никакви ангажименти, за съжаление сме толкова малки с тези невзрачни управници, които се мислят за велики като са минали по един червен килим. ПОЛИТИКА,ПОЛИТИКА, но днешните не я владеят за съжаление. Нищо няма да получим от никъде
112
0
 
8
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Абе тия двамата, защо не си разменят местата за по един мандат да видим какво ще стане.
111
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредния цирк с главен актьор борисов, но за цвят е добавено името на Меркел.Южен поток е вече химера и децата го знаят, но трябва да се прави впечатление, че уж се борят за него, но господарите от америка са написали сценария и той е пагубен за България и Бедния български народ. За богатите няма значение.
110
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Революцията в България срещу евроатлантическото ционистко робство е неизбежна, с всеки изминал ден се убеждавам , все повече в това. Народа е на ръба на границата на въздържанието.....
109
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С влизането ни в Шенген България ще се напълни с икономически емигранти от развиващите се страни талибани, главорези, терористи и всякаква ***. Но това няма да стане докато не се проведе референдум за членството ни в ЕС и Нато, за да бъде узаконено и евентуално при положителен отговор може някой да си мечтае за Шенген. Ние сме нелегитимен член на еврогейския съюз и Нато защото бяхме приети без референдум ,което нарушава конституцията и Лисабонския договор за присъединяване, БЕЗСПОРЕН ФАКТ.
108
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От ЕУ започват да се усещат че ако и нас продължават да ни бъзикат както Турция ..и ние ще се обърнем към Русия . Застина им изпражнението на евопрйците когато Турция им се опъна и не ги пусна на базите да бомбандират а също така си направи договор с братушките и сега ЕУ ще купуват газ от Турция . Почнаха да ни ухажват за шенген
107
1
 
14
 
! Отговори
siso преди 9 години
Нима нашата преса не обрисуваше на германския народ толкова съблазнително прелестите на западната демокрация, че, в края на краищата, благодарение на тази възторжена тирада нашият народ наистина повярва, че той може да довери бъдещето си на някакъв си митичен съюз на народите Доста познато звучи,казано преди почти 100 години от Адолф.
106
1
 
16
 
! Отговори
ЧОК преди 9 години
До АнонименНИКАКВА ПОЛЗА КОЛЕГА.НОВ ТРИК НАШИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ *** ДАНИ ЛЪЖАТ ЧЕ НИ ВОДЯТ КЪМ ДОБРО.
105
1
 
13
 
! Отговори
ЧИБУКА преди 9 години
МУТРАТА ДА ЗАРЕЖЕ ЧОК ГЬОЗЕЛ МЕРМЕРКЕЛ!!!ДА СЕ НАДЯВА НА АМУДЖАТА СИ ЕРДОГАНЧО.
104
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само едно нещо не мога да разбера,каква ще ни е ползата от влизането в Шенген?Стандарта на живот ли ще се вдигне,заплати и пенсии ли ще се увеличат,престъпноста ли ще намалее,повече работа ли ще има?
103
12
 
8
 
! Отговори
хх преди 9 години
Европейския съюз ни отпуска за следващия програмен период от 5 години 16 милиарда евра. Ако остане Борисов на власт 5 години, ще успее да усвои поне 12 - 14 милиарда. Това са около 30 милиарда лева, или бюджета на България за цяла година.Путин и бандитската му компания не са ни дали и 16 инфлационни копейки, въртят корупционни проекти и грабят милиарди от бедната ни държавица.А троловете по всички блогове плюят ЕС и величаят руския сатрап лилипутин. Ей на това аз казвам национални предатели.***,***...
102
1
 
19
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
ОРБАНЕ,ОРБАНЕ ВИЖДАШ ЛИ КОЛКО СИ ГОЛЯМ? ИСКАШ ЛИ НАШИЯ *** ДА ТИ ПРОДАДЕ НЯКОЛКО МЕНТЕ МУСКАЛА??
101
2
 
17
 
! Отговори
Garibaldi преди 9 години
Ужким бай Тошо навремето се целувал само с ръководителите на соц.държавите.А този като види баба Меркел и лигите му потичат.