НС удължи мораториума за придобиване на имот по давност с 3 години

Целта е да се защити интересът на държавата
Обновена: 18 дек 2014 15:07 | 18 дек 2014 15:07, Камелия Цветанова
0
НС удължи мораториума за придобиване на имот по давност с 3 години
Снимка: архив, БулФото

Парламентът удължи с 3 години срока, с който се спира придобиването по давност на държавна и общинска собственост. С промените, приети окончателно в Закона за собствеността, мораториумът ще важи до края на 2017 г.

На територията на много населени места у нас все още липсват одобрени кадастрални карти и кадастрални регистри, а приемането им за цялата територия на страната ще даде възможност на областните управители и кметовете на общини да получат информация за имотите, за които в регистрите липсват документи за собственост, мотивира се правителството, което е вносител на поправката.

Удължаването на срока ще даде и възможност за индивидуализиране на имотите и установяване на неактувани и безстопанствени държавни и общински имоти.

Целта е по този начин да се постигне максимална защита на държавния и обществен интерес по отношение на публичната собственост. Срокът на забраната се удължава непрекъснато от 2006 г. насам, като причината е, че държавата не може да открие нужните актове за собственост на своите и на общинските имоти.

Това е единственият начин общината или държавата да предяви претенции към имота и да може да се разпорежда с него.

Според закона, преди да бъде променен от депутатите днес, държавата трябваше да открие нужните документи за имотите до края на тази година. След това трябваше да влезе в сила придобиваната давност - акт, според който всеки, който добросъвестно владее земя или сграда за пет години, може да бъде обявен за неин собственик.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари