Без нови болници догодина, режат дейности на старите

Депутатите приеха окончателно бюджета на НЗОК за 2015 г.
Обновена: 19 дек 2014 12:48 | 19 дек 2014 12:15, Камелия Цветанова
26
Без нови болници догодина, режат дейности на старите
Петър Москов. Снимка: Булфото

През следващата година няма да се разкриват нови болници, а сега действащите няма да имат право да сключват договори с НЗОК за извършването на допълнителни дейности. Това записаха депутатите в бюджета за НЗОК, който приеха окончателно днес.

Опозицията реагира остро на предложението с мотива, че така се ограничава инициатива. Според Мая Манолова от БСП това е некоректно спрямо лечебните заведения.

Тя посочи като пример болницата в Лом, която е купила нова техника, за да разкрие ново отделение и сега се оказва, че инвестицията й е била напразна. Тунджер Кърджалиев от ДПС пък коментира, че се фаворизират стари болници за сметка на нови, където се инвестира в нови технологии.

Още по темата

"Това ще е една лоша година за предприемчивите хора в тази сфера“, коментира той.

Здравният министър Петър Москов обаче защити ограничението с мотива, че сега се източва НЗОК. Той цитира случаи, при които пациенти с една диагноза са лекувани по клинична пътека за друга.
 
"Индиана Джоунс е бил с апандисит, а е лекуван по клинична пътека за перитонит. Лимончо, наричан от нас Портокалчо, остана да се оперира у нас, защото синът му се обади от Канада. Това трябва да се промени“, отсече министърът.

Той се мотивира и с факта, че в България болниците са повече от средното в Европа, а само за миналата година са били хоспитализирани голям брой хора – два милиона и половина пациенти.

"Това е един от най-повратните текстове извън числата и е въпрос на философия какво трябва да се прави с ясната оценка, че това има цена и че тя трябва да бъде плащана от един момента нататък“, настоя Москов.

Семир Абумелих ог ГЕРБ също беше категоричен, че трябва да се въведе временно ограничение.

"Така се прави, затваряш рамката, докато решиш проблема. Това е временно. Убеден съм, че министърът иска да направи реформа, да му дадем шанс от 6 месеца и ако реформата не започне тогава много лесно парламентът може да промени решението“, каза той.

Лидерът на БСП Михаил Миков предупреди, че по този начин се ограничава конкурентоспособността.

„Ако държавата иска да е честна трябва да се въведе и изискването никой да не може да започне да прави болница, докато не се даде оценка от министъра на здравеопазването за необходимостта от такава. Само че това не се предлага, а трябва да има прогнозируемост“, упрекна той.

Според него всички, които са направили инвестиции имат право да съдят държавата и ще го направят.

Депутатите записаха още, че бюджетът за здравеопазване за догодина е с 252 млн. лв повече отколкото първоначалния бюджет за 2014 г. На практика за 2015 г. той включва и актуализациите, които се наложиха през годината, и възлиза на 3.075 млрд. лева.

Над 2.040 млрд. са предвидените приходи от здравноосигурителни вноски, а близо 1 млрд. от вноските на осигурените от държавния бюджет. Допълнително от централния бюджет са отпуснати 18 млн. лв за покриване на недостига, а от бюджета на здравното министерство - още 24 млн. за финансиране на ваксини и медицинското обслужване на неосигурените по различни дейности.

Най-много средства и през 2015 г. са предвидени за болниците - близо 1.283 млрд. лева, или 48% от общата сума. По време на дебата от БСП призоваха 40 милиона лева, предвидени за болничната помощ, да бъдат пренасочени към доболничната и към денталната.

Социалистът Емил Райнов поиска 20 милиона лева да отидат за доболничната помощ с мотива, че лекарите освен от слушалки, имат нужда и от изследвания, за да лекуват пациентите си.

Отделно той настоя 20 милиона лева да бъдат пренасочени за денталната помощ, защото и там средствата са недостатъчни. Предложението на левицата обаче беше отхвърлено от мнозинството.

Петър Москов пък беше категоричен, че за пръв път са гарантирани от резерва на касата пари за увеличение на бюджета на доболничната помощ. „Досега нито един лев от резерва не е бил прехвърлян към доболничната помощ и повечето от вас го знаете“, обърна се той към опозицията.

Според него фиксирането в резерва на касата на парите за отделните видове медицинска помощ водят до дисциплина.

Не беше прието и искането на ДПС НЗОК за получи още 80 милиона лева.

"Искаме онези 80 милиона, които бяха първоначално предвидени в касата и финансовият министър ги отне, да се върнат пак в НЗОК. Нека подкрепим министъра на здравеопазването“, призова Хасан Адемов.

След като искането му не мина, той предупреди, че явно следващата година се оказва нулева за реформи, защото няма да има финансов ресурс за това и обвини управляващите, че отсега гласуват 80 милиона лева дефицит на НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
доболнична преди 9 години
Какви слушалки-трябват само химикалкиГолямо отчитанеГолямо ,,източване,,,ама дупката не е откъм пациентите,а откъм мениджърите- за премии и за надути цени на лекарствата,Касата дава на фирмите за лекарства безотчетно много пари,за да се облагодетелстват шефовете й с тлъсти комисионниКуче влачи,диря няма - това е ръководството на КасатаА тя се ръководи от ,,неподкупните,, ни депутатиДа ни са честити
20
0
 
3
 
! Отговори
Непознат преди 9 години
Те старите едвам се крепят, тоз хептен откачил.
19
1
 
9
 
! Отговори
БОЛЕН преди 9 години
В буркан ако бях събирал парите за здравеопазване който ми удържаха щях да имам за лечение в чужбина .Закриите частните болници ,там най се краде.
18
2
 
4
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Москов, понеже хората убиват използвайки нож, хайде да забраним производството на ножове!
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Семир Абумелих ог ГЕРБТунджер Кърджалиев от ДПССега кое от двете имена е по-бъргарско за Московски знаем че е Руско май от Москва иде.:):):)Сега по темата.НЗОК да работи само с държавни болници.Който иска на частно да си плаща. Явно затова има и БУМ на частни болници и закриване на конкурентните държавни - защото Българина е болен, а от държавната каца се смуче най-много и лесно.
16
1
 
16
 
! Отговори
ЛЕКАР преди 9 години
БРАВО МОСКОВ!!!ТИ СИ ПЪРВИЯТ КОЙТО АКО ИМА ПОЛИТИЧЕСКА ПОДКРЕПА,ЩЕ СЕ ОПИТАШ ДА СПРЕШ ИЗТОЧВАНЕТО!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Кой ял,ял.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЙОФФФФТИНО.Но,всеки е свободен да си избира от кого да си търси парите. Ако продължите да ги търсите там,където пристигат,колкото да не е без хич,няма да са ви виновни и негрАмотните и крадливи касиери дори. Само вие ще продължите да сти болни и все по-болни /евтиното винаги излиза по-скъпо/ и недоволни,а лекарите ще си тръгват,за да идват тези с дипломи,които никой не знае дали ще са доказани...
13
0
 
5
 
! Отговори
SILENCE преди 9 години
До 2 и 7. Лакардията за източването е много удобна,защото /служейки си с примера на министъра/Т. НАР. КАСА ДАВА ЗА ОПЕРАЦИЯ НА АПЕНДИКС САМО СУМАТА,НУЖНА ЗА ОТВАРЯНЕТО НА КОРЕМА ПО РЕАЛНИ ЦЕНИ.ЛЕКАРСКИЯТ ТРУД НИКОГА НЕ Е ВЛИЗАЛ В ЦЕНИТЕ. НАЙ-ЕФИКАСНИТЕ ЛЕКАРСТВА - СРЕДСТВО НА ИЗБОР ПРИ КОНКРЕТНИТЕ СЛУЧАИ - СЪЩО.ОТ КОНСУМАТИВИТЕ СЕ НАЛАГАТ ЦЕНИТЕ НА НАЙ-ЕВТИНИТЕ И Т. Н.. Армията от хиляди "касовици" получава бонуси,заплати и не плаща осигуровки,а всички вие ПЛЮЙТЕ ДОКТОРИТЕ,ЗА ДА ВИ ИЗЛИЗА ОЩЕ ПО
12
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
токуда ми взе 800 лв доплащане за 5 дни престой по документи аз съм болна оттуберкулоза и имам рак спрете източването на здравната каса от такива болнициг н токуда е като гад зееви с авиокомпания балкан намерили една глупава държава и яточат както си искат личните лекари също са излишни те са като дисп пунк с тазиразлика че чакаш в мръсния коридор два часа и накрая се оказва че няма направление
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На лицето Слави Трифонов му сложиха рога . Рога големи , като джипа му . И рога красиви , като балет "Магаданс" . Е гражданино Славчо , Мислеше се за велик , но се , стана като нас ......еленоподобен.....
10
0
 
5
 
! Отговори
боичка преди 9 години
ама направо да ги закриват! никакви болници,болни и болести - няма д а боледуваме! само ще шаркаме осигуровки и ще пълним джобове, на кои или кой!??? - отговорът е един защото този сериал го гледахме вече и сме му свикнали - ех че сме вересии...и на вересия ще почивяваме нищо че плащаме, да има!
9
0
 
8
 
! Отговори
хахаха преди 9 години
"предприемачи" в здравеопазването-този не е в час изобщо. касата НЕ трябва да създава условия за конкуренция и дублиране на функции. в горно горско дивдядово искали да правят сърдечна хирургия? ко? айде бе
8
2
 
25
 
! Отговори
Hiter преди 9 години
Москов, президент !!!!!!!!!!!!!!!!!!!Този човек направи толкова колкото предните 5 министъра взети заедно. Дано романското лоби не го изпързаля с някой компромат.
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се спре източването от НЗОК ще има пари да се отворят болници във всички населени места и да се вдигне чувствително възнаграждението в тази сфера! Само, че докато това не се направи, няма да има пари за нищо. Аз съм ЗА реформи. В ненормална държава с ненормална система и най-извратената реформа ми се струва по-добре от това да си седим на сегашното положение, а Москов говори умно и е май единствения който и казва нещо, а не само говори.
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си плащаш здравните осигуровки в България си е доста опасно занятие.За да се прилапат пари от касата,току виж отидеш на рутинен преглед в болница,а излезеш целият в кръпки.Ще ти измислят толкова диагнози ,че ще се чудиш още ли си жив.А между другото за един много кратък период лекарствата скочиха драстично.Защо никой не говори за това.
5
1
 
20
 
! Отговори
Никой преди 9 години
Закриват предприятия,болници и какво ли не ???!!Никой не се сеща да закрие някое и друго депутатско место !!
4
0
 
17
 
! Отговори
кк преди 9 години
240 депутата - 300 позиции....Основната ни драма е в това, че ние не знаем какво сме и не можем да се разберем по въпроса какво искаме да бъдем.25 г, най-умните избираме да ни управляват, ходиха навсякъде по света да изучават чуждия опит... Е, как не се спряха на нещо приемливо за това здравеопазване, да го предложат дори на референдуми и да се каже "Ей така ще е!"... И да се работи от всички в една посока...А то, само политиканствуваме и се мерим кой е по-умен от другите...
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и без болници закривайте и ще ходим на лечение в ЕС.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Подкрепям Москов ,лежиш 3 дни в болница за кръвна проба пиеш си собствените лекарства,дават ти един аспирин,съветват те при кой специалист да отидеш срещу заплащане ,кое ново лекарство да си купиш и от коя аптека ,дават ти епикриза с диагноза и и хапове и манипулаций за които не си и чувал.Това е в болниците ,а на лимончовците и картофите всеки месец им удържат пари за ,,адекватно лечение,,