Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка

Във "Фейсбук" той обясни, че фискалната позиция е влошена по времето на Борисов
Обновена: 21 дек 2014 13:07 | 21 дек 2014 13:06,
161
Орешарски проговори: Не ни дадоха време дори за сериозна грешка
Снимка: архив Булфото

Бившият премиер Пламен Орешарски проговори за първи път откакто подаде оставката на кабинета си през юли тази година. В профила си във „Фейсбук” той коментира критиките за влошената фискална политика в страната.
Той нарече обвиненията неаргументирани и литературни по характер, а критиките – самокритика на тези, от които идват. Орешарски допълва и че е парадоксално да се критикува правителство, на което не е било дадено време дори за сериозна грешка.

Още по темата
„Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология...!”, пише Орешарски и допълва: „Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка”.

В профила си бившият премиер излага редица цифри, с които подкрепя тезата си, че не може да му се вменява вина за силно влошената фискална позиция в страната.

„За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 година до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС”, обясни той.

Орешарски допълва и че в средата на 2009 година, когато дойде на власт първия кабинет на Борисов, фискалните резерви са достигнали 8 млрд. лева, а публичният дълг е слязъл на около 12% от БВП. „Това е уникален резултат (втори в ЕС) на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години”, изтъква още бившият премиер.

След това според него тенденцията се е обърнала. „Възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 година фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд.лв. – намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд.лева”, пише Орешарски, описвайки в цифри управлението на първия кабинет на Борисов.

„Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция”, коментира той.

Орешарски изтъква и че кабинетът, който е ръководил, е стопирал негативните тенденции. Това е било и единствената възможна задача за краткия период, в който е управлявал. „Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание”, пише още той.

Бившият премиер признава увеличаването на публичния дълг, за сметка на фискалните резерви. Орешарски уточнява, че към средата на тази година те са достигнали малко под 9 млрд. лв. – ниво, по-високо и от 2009 година.

„Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история”, допълва той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
7
 
7
 
! Отговори
V преди 9 години
Този на снимката работи умишлено за съсипването на България а извадените цифри са заблуждаваща демагогия за неграмотни. Доколкото оценката на чуждите инвестиции миналата седмица БНБ призна абсолютното разминаване в очакваните и реално постъпилите чужди инвестиции за третото тримесичие, което е пряко свързано с мечтите на Ореха и реалността. Това прави този обикновен лъжец и.................. да не влизам в подробности защото ще ме изтрият.
85
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко е мъдър политик.
84
6
 
12
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Защо Борисов уволни Дянков като доказателство за тоталния провал на "правителството" си на неконтролируемия хаос? Уволнението на финансовия министър е признание за Тоталния Провал на "управлението".Къде е сега Дянков? Защо никой не го е чувал от февруари 2013 година? Къде е този велик икономически корифей сега, след като било преврат и всичко било супер в периода август 2009-март 2013 година? Къде е?
83
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е най -скапаната държава в света.
82
1
 
9
 
! Отговори
Изгледите преди 9 години
До тийнейджърНяма защо да ти разказват . Изгледите да го преживееш са необратими .При над 100 милиарда частен дълг , процесите стават същите .Страната се задължава да го обяви за държавен дълг и Лукановата зима настъпва.Е , има една малка прилика и една голяма разлика. Режисьорите са същите.Голямата разлика е , че тогава имаше държавни ресурси , огромни и с това се откупи . Сега ги няма и ще се изплащат чрез колониална трансформация на тази страна.А нищо чудно и да стане вилает на една друга страна .
81
3
 
8
 
! Отговори
малкото, ... преди 9 години
... които гласуват за Борисов, го правят, защото не знаят и не се интересуват от макроикономика, финанси и не познават статистиките. Това е *** електорат, който, Слава Богу, се състои само от 1/5 или има-няма 16% от българските избиратели. Останалите 4/5 или 84% от българските избиратели не гласуват за Борисов.
80
2
 
10
 
! Отговори
681 преди 9 години
Жалко много жалко по форумите бъка от профани, които не разбират нищо от икономика и финанси и драскат глупости! Някои възприемат победата на герб сякаш държавата участва във футболен мач- тези са слабите ,а онези са непобедимите.Не виждате ли на какво прилича държавата в която живеете-без култура, без селско стопанство, без никакво производство, без здравеопазване възхищавате се на чуждото, но явно не искате да живеете нормално?
79
3
 
10
 
! Отговори
по силата.... преди 9 години
... никоя логика не може неграмотен, посредствен, без образование индивид като Борисов, да направи нещо смислено за страната. Та той няма никаква образование! Ни най-малкото за това, с което се е захванал.
78
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко, Бойко..........
77
3
 
9
 
! Отговори
до 96 преди 9 години
Напротив! В периода 2010-2012 година чуждестранните инвестиции спаднаха с катастрофалните 73%, до 1%от БВП. При Борисов, на практика, нямаме вече чуждестранни инвестиции. Борисов откри пред медиите на Пеевски само започнатото от Костов, Симеон и Станишев. За това говори катастрофалната безработица, която Борисов удвои от 6.8% на катастрофалните 13.8%.Апропо генерал - Доган го направи главен секретар на МВР и генерал-лейтенант. Борисов е застраховката на Доган за безгрижен живот.
76
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ще спаси България.
75
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не Пеевски и КТБ не бяха въобще малки грешки, не... Оставете Борисов да усвоява фондове, поне това го маже по-добре от комунистите.А че няма да станем богати това е ясно, но поне ще влизат пари в държавата
74
5
 
7
 
! Отговори
KKK преди 9 години
на втората седмица направихте груба грешка :) а ти беше година и половина на власт ... кво пак лъжеш, Орех!
73
4
 
8
 
! Отговори
макроикономическите. преди 9 години
... и финансови статистики в периода август 2009-март 2013 година показват еднозначно, че Борисов е виновен за тоталната катастрофа, обхванала икономиката. Цифрите ги има навсякъде - МВФ, ЕЦБ, Рейтингови агенции, Евростат, БНБ, НСИ, МинФин и прочие.Чакат само да бъдат открити от простия електорат на Борисов, който за щастие е на само 1/5 или има-няма на 16% от българските избиратели.
72
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти като имаш хабер от икономика не си разбрал, че при генерал Борисов България беше на първо място по нови инвестиции, нови строежи, с много силна икономика.А Орешарски доведе страната до фалит на няколко банки, здравеопазване, еврофондове, финанси. Хората бяха тероризирани от организираните банди на сем. Станишеви!
71
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко смело напред народа е с теб.
70
0
 
2
 
! Отговори
до 73 преди 9 години
Те обичат и се отнасят с умиление към умствено изостанали индивиди. Особено от жал към нас.
69
4
 
8
 
! Отговори
до 85 преди 9 години
Няма един проблем в днешно време, който да не е по вина на Борисов. В доклада на одиторите за КТБ се посочва, че държавните пари в нея са нараснали двойно в периода 2010-2012 година, при нулев контрол от страна на държавата от началото на 2011 година, довели до лихвения балон в КТБ. Държавата катастрофира при Борисов докато той се кипреше под медийния чадър на Пеевски.
68
5
 
7
 
! Отговори
Две причини преди 9 години
Две причини за краха на Орешарски!1. Изключително посредствена и *** личност -- това е основната причина2. Корумпирано правителство във всяко отношение.Тази комбинация се среща само в случайте когато БСП е на власт.
67
10
 
11
 
! Отговори
до 82 преди 9 години
поредният, който хал хабер си няма от микроикономика, нито знае какво му се случва. За 3.5 години Борисов унищожи 245.000 работни места и лиши така близо 1 милион българи от доходи и препитание като наду двойно и без причина безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8 % (младежката от 16.2% на ужасяващите 33%).Само за една година Орешарски създаде 50.000 нови работни места като намали безработицата от 13.8% на 11.2% (младежката от ужасяващите 33% на 27%).