Цените на 1300 лекарства без рецепта - във фризера

Преглед на по-интересното от печата за 23 декември
Обновена: 23 дек 2014 08:04 | 23 дек 2014 07:00, Анисия Иванова
5
Цените на 1300 лекарства без рецепта - във фризера

"Замразиха цените на 1300 лекарства без рецепта", акцентира "Труд". Медикаментите, които не са по лекарско предписание, догодина няма да поскъпват. Цената им ще се променя само с процента на статистически отчетената инфлация за периода от последната регистрирана цена. Това гласува вчера правителството. Замразяването на цените създава прогнозируемост и стабилност на разходите за най-често използваните от българските домакинства медикаменти са част от аргументите за мярката. 12 нови медикамента влизат в платената листа догодина, обявява проф. Николай Данчев, председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Той отчита икономия от 20 млн. лева след сравняване на платените от касата лекарства с цените им в ЕС.

"Компромисът измести омразата", коментира "Стандарт". Вторият екип на Бойко Борисов е разнороден, плод на компромиса, създаден в изключително трудни условия, при тежки преговори и налична висока степен на комбинативност при вземането на решенията от негова страна. Мнозинството наистина е крехко, но може би в това е неговата сила. Последните седмици ясно показаха, че диалогът постепенно започва да се налага като нов стил в управлението и въпреки привидните остри сблъсъци с коалиционните партньори политиката на "стискане и скърцане със зъби" от страна на министър-председателя към този момент няма алтернатива. България се нуждае от стабилност. Управлението е необходимо да залага на краткосрочните приоритети и да не чертае помпозни планове.

"Разбиват пенсионния модел, застрашават НОИ", казва в интервю за "Дума" проф. Йордан Христосков, Институт за икономически изследвания към БАН, дългогодишният управител на НОИ, бивш социален министър. Той обяснява, че пенсионноосигурителните дружества са частни акционерни дружества, а фондовете са обществени, защото парите в тях са на отделно юридическо лице. Нищо не пречи държавата да учреди колкото иска пенсионноосигурителни дружества, които са 100 процента държавна собственост, ЕАД, да управляват също пенсионни портфейли, да привлекат хората. Обикновено обществените системи се предпочитат от хора, които са с непостоянна заетост, хора, чиито работодатели са некоректни. В НОИ, независимо дали постъпват или не постъпват вноски от работодателите, по силата на конвенция на Международната организация на труда хората са защитени, тъй като те нямат вина, че работодателят не е внесъл вноските, и осигурителният им стаж се зачита. Така че такива хора ще се прехвърлят към НОИ. Институтът сега фактически и да приеме някаква сума в дългосрочен план ще бъде натоварен с един
огромен риск, с неизпълними обещания под формата на пенсии, които няма да може да даде поради липсата на вноски, предупреждава Христосков.

"Пенсионният трус няма да свали управлението", коментира "Труд". Гласуването около пенсионната реформа ни показа няколко много важни неща. Въпреки замразяването на инициативата видяхме за първи път от началото на това правителство, че ГЕРБ когато поиска, може да прояви неотстъпчивост. Гласуването за промените в пенсионната система ни показа нещо, което само предполагахме, че може да се случи в този парламент - плаващи мнозинства по различни казуси. Премиерът Бойко Борисов ясно демонстрира, че има и "резервна" коалиция. При гласуването в пленарна зала пролича, че и категорична и последователна опозиция в този парламент няма - ДПС подкрепи реформата, а БСП и "Атака" се въздържаха. Инициативата за промени в пенсионната система показа и колко Борисов е убеден в стабилността на управленската  конфигурация.

"Балонът Бареков", коментира "Преса". Бареков се записа в историята като поредния политически инженеринг, създаден за кратко, с користна цел и без никаква мисъл за страната и нейното бъдеще. Колко такива провала ще ни трябват, за да се откажат най-накрая задкулисните алхимици от подобни политически клонинги?

"Бареков си отива, идва ред за нов проект", коментира "Сега". След падането на царя в това бутафорно царство парламентът се сдоби с нов важен играч - Христо Ковачки. Депутатите на партия "Лидер" са петима - малко на теория, но много на практика при крехките парламентарни баланси. И преди се знаеше, че бизнесменът ще е фактор в Народното събрание, но влиянието му става пряко сега. Друго следствие от разпада на групата на Бареков е, че имаме цели 14 депутати, които влизат пряко в свободната парламентарна търговия. Това предполага непредсказуеми вотове, мнозинства, прегрупирания - всичко, от което непочтената политика има нужда. Голямата новина в перспектива e, че едни 200 000 гласа стават свободни.

13 от общо 36-те депутати на ДПС официално признават, че имат частен интерес към делата на свързани с тях лица, което поражда риск от конфликт на интереси. Това показва проверка на "Сега" в декларациите им в регистъра по Закона за конфликт на интереси. В мнозинството от случаите става въпрос за дейности, развивани от членовете на семействата им, като често депутатите избягват да посочат за какво точно става въпрос. В декларациите на някои от най-важните членове на парламентарното войнство на движението - Делян Пеевски, Йордан Цонев и Петър Чобанов, не е отбелязана нито една предпоставка за евентуален конфликт.

Инвестиции на стойност 1,2 млрд. лв. влизат в страната през 2014 г. според сертифицираните от Българската агенция за инвестициите (БАИ) проекти, посочва директорът на агенцията Светослав Младенов, отбелязва "Стандарт". Към ноември 2014 г. сертификати за инвеститори са получили 16 проекта за 1,8 млрд. лв. При окончателното приключване на проектите ще бъдат разкрити 10 800 работни места, уточнява Младенов. За сравнение през 2013 г. агенцията е предложила на икономическото министерство да бъдат издадени сертификати за 15 проекта на обща стойност 106,3 млн. лв., при които се предвижда откриването на 894 работни места. "Към момента в процес на сертифициране са още 14 инвестиционни проекта на стойност 330 млн. лв., в които планираните работни места са 2677", каза Младенов. През тази година БАИ работи по проекти за общо 3 млрд. лв., а работните места, които биха се разкрили по тях, са около 28 хил. От агенцията отчитат сериозен интерес към инвестиции в биоземеделието, текстилната индустрия и енергетиката, както и в областта на високотехнологичния сегмент от здравеопазването.

"БДЖ спира нерентабилните влакове", казва в интервю за "Труд" Владимир Владимиров, изпълнителен директор на "БДЖ Холдинг". Той посочва, че субсидията за пътническите превози през 2015 г. е намалена с 40 млн. лв. Спирането на влаковете ще бъде направено на принципа за рентабилността и по това дали има значителен социален ефект. В момента общите задължения на групата БДЖ са 565 млн. лв. От тях 375 млн. са задълженията към банки, което е големият проблем. Очаква се да продължи продажбата на активи на холдинга и оттам да дойдат пари за изплащане на задълженията.

"Стана ли ви по-широчко в ЕС? Би трябвало", коментира "Сега". От 1 декември влезе в сила общата европейска политика в сферата на правосъдието и вътрешния ред, която досега бе изключена от хармонизация. Всичко стана неусетно, защото решението бе взето преди пет години с влизането в сила на Лисабонския договор, но прилагането му започна със закъснение, за да могат държавите да свикнат с мисълта, че губят част от суверенитета си в една от най-чувствителните области, която смятаха за неприкосновена. България дори не подозира, че е опитното поле, на което новата политика се изпробва вече 8 години. Механизмът за сътрудничество и проверка, който контролира нейната съдебна реформа и борбата й с корупцията и организираната престъпност, бе измислен точно заради нуждата да бъде заставена (а заедно с нея и Румъния) да спазва общи принципи, най-важният от които е върховенството на закона. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: печатпреглед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
за Алов преди 9 години
Бързай да не го изпуснеш!!!
4
1
 
0
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Не разбрах къде ще е следващият концерт на Джо Кокър?
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Sega veshe koito ne e dovolen da hodi,znashi e masohist.
2
1
 
4
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо не свалят цените на всички лекарства, хората нямат пари. Остафкаааа