Правим "план за енергийно бъдеще" със САЩ

Кери: Ангажирани сме да помогнем на България да вземе "правилните решения"
Обновена: 15 яну 2015 19:13 | 15 яну 2015 13:55, Веселина Йорданова
591
Правим "план за енергийно бъдеще" със САЩ
Снимка: Reuters

България ще разработва „план за енергийно бъдеще“ съвместно със САЩ, стана ясно на съвместна пресконференция на държавния секретар на САЩ Джон Кери и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет.

Още по темата
Неколкократно Кери подчерта, че Америка е ангажирана да помогне на България да вземе „правилните решения“, включително в областта на енергетиката.

„САЩ сме до България както в рамките на НАТО, така и като цяло да подкрепяме България при вземането на важни решения. Надяваме се да се постигне стабилен и проспериращ регион, което е добре за всички“, посочи той.

Кери съобщи, че САЩ ще изпратят енергиен експерт у нас, който да работи с Министерството на енергетиката по плана за това какво трябва да бъде енергийното бъдеще на страната ни. По думите му разговорите днес са били свързани и с енергийната диверсификация, и това не е насочено към която и да е държава. Държавният секретар на САЩ подчерта, че никоя страна не трябва да бъде напълно зависима от друга за енергийните доставки.

Индиректно премиерът Бойко Борисов отговори на опасенията от последните дни, че Кери е у нас, „за да пусне шистовия газ“, с думите, че позицията на страната ни по въпроса е непроменена. „Има мораториум върху проучванията за шистов газ, до момента, до който се изнамери технология, която 100% да гарантира чистотата на екологията, тъй като тези находища, за които се говори, са в най-плодородната част на България“, напомни той и допълни, че тази позиция е известна на партньорите ни. 

На брифинга стана ясно и че не е забравен проектът за нов ядрен реактор в АЕЦ „Козлодуй“, който да бъде построен от американската „Уестингхаус“. Както е известно, в последните дни на кабинета "Орешарски" беше подписано акционерно споразумение с обяснението, че за да влезе в сила, документът трябва да бъде окончателно одобрен от следващото правителство. До този момент обаче развитие по въпроса няма. 

Днес премиерът Бойко Борисов заяви, че има работна група и е поискал „Уестингхаус“ да бъде инвеститор в проекта, като с помощта на американската Ексим банк да бъде намерена финансово-икономическа схема, която „да не ни задължава да минаваме дефицита или да се дава гаранция за сметка на дълга“. 

Джон Кери пък подчерта, че България заслужава по-добри цени, по-добра енергийна сигурност, особено като се има предвид фактът, че проектът за газопровод „Южен поток“ няма да се осъществи. Той увери, че съвместно с ЕК се полагат специфични усилия, за да се насърчи ускоряването на строежа на интерконекторната газова връзка с Гърция. 

Според Кери ключ към привличането на инвестиции у нас е да имаме открито и прозрачно управление, реформа на съдебната система, да се преборим с корупцията.

„Колкото по-бързо се проведат реформите и се създаде подходящ климат, толкова по-скоро ще постъпят инвестиции. Радваме се, че ще можем да работим рамо до рамо, за да постигнем тези цели“, каза той.

Държавният секретар на САЩ коментира и редица международни теми. Той увери, че САЩ  работят много усилено за деескалиране на напрежението в Украйна.

„Надяваме се, че разговорите, които се провеждат, ще доведат до резултат и че ще могат да доведат до спазване на Минското споразумение и че Русия постепенно ще се отдалечи от идеите за отмъщение“, посочи той. 

Кери е у нас на кратко посещение на път за Франция, където ще отиде, за да покаже солидарност след терористичните атаки. „Ще отида във Франция, за да покажа обичта на американците към хората на Франция. Искаме да покажем, че сме добри приятели на Франция, че отношенията ни са много близки“, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


591
Още по темата: Бойко БорисовДжон Кери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
353
15
 
2
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Да, Русия е виновна за войната в Сирия - тя забрани на Асад да прави демократични реформи, за да не загуби базата си на Средиземно море, наля огромни количества оръжие, ползвано и от всички враждуващи групировки. Принципно същото престъплене като в Украйна.Сега изясни ли ти се?
352
2
 
13
 
! Отговори
лъжеш нагло! преди 9 години
До до 435Ами не е вярно това, че е паднала. Братовчедите ми се жениха след 1980 г и имат всички по 2 деца, а сме голям род. Правеха сватби за по 200-300 души роднини,колеги и приятели. Сега кой прави такива сватби за толкова много хора, ако е обикновен човек, а не партийна мутра или бизнескрадец? "Канят ме мамо на тежка сватба" имаше такава песен. Сега що не се правят масово такива тежки сватби както навремето?
351
8
 
2
 
! Отговори
до 435 преди 9 години
Раждаемостта в соц.клозета падна под 2 деца още 1970г! Причината се нарича УРБАНИЗАЦИЯ и няма много общо с комунизма или с прехода. Например в Иран падна от над 6 на под 2 деца за още по-малко време - а там дори няма демокрация.Образовай се !!!
350
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВасилевБългарският шистов газ ще отрови Добруджа и Тракийската низина и след това ще внасяме американско жито и царевица. Американците отново ще бъдат на далавера. Те се молят на господа да направим тая глупост та да внасяме сетне храни от тях.
349
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
430 много сложни въпроси задаваш. Запомни :) На евроатлантик по-сложен въпрос от "Как си" и "Кво прайш" няма смисл да се задава.
348
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Америка е ангажирана да помогне на България да вземе правилните решения, включително в областта на енергетиката."Ще ни помогнете повече, ако ни оставите на мира, за да можем сами да си взимаме решенията.
347
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
fashistite v deistvie tia prodajnici niamat miasto v bg nacionalni predateli i izmenici.
346
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 415А в "соцклозета" имаше ли раждаемост в българските семейства и имаше ли поне по 2 деца във всяко? Женеха ли се на 20 години? Сега каква раждаемост има в България Българска или ***? Що сега българите нямат по 2 деца поне както навремето.Значи благодарениуе на затворените граници раждаемостта се качваше,така ли? А щом е било толкова лошо, защо хората създаваха и отглеждаха то,кова деца? А сега щом е толкова хубаво що не се женят или го правят на 30-40 години? Що нямат по 2-3-4 дец
345
0
 
7
 
! Отговори
Любомир преди 9 години
До АнонименНе бери грижа за мен аз добре съм помисли. Не можеш да сравняваш политиката на сащ преди 20години с сегашната, нито политиката на Русия преди 20години и сегашната. Ти осъзнаваш ли каква *** небивалица изпилзваш за аргомент. ПЛИТКОУМИЕТО Е ЗАРАЗНО ХОРА!!!
344
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доколкото разбирам няколко часа са си чесали езиците за нищо. Да се бяха видяли в някое кафене, вместо да блокират половината столица.
343
1
 
15
 
! Отговори
EUSSR преди 9 години
7-ми блок в АЕЦ Козлодуй означав, че централата става американска. Познайте какво ще се случи с руските реактори? Ами с цената на тока? Ами с ядрените отпадъци? "България няма да бъде добро място за живеене след като АНТИХРИСТА премина през тези земи!"
342
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КиретоКире тя РФ не те плаши. Отиди и виж руските медий (нито дума за БГ). Кирчо виждам, че ти е болно на теб и твои другари, че РФ не се занимава с Вас ама това е реалноста. Той и Джими мноно, мноно няма нужда от Вас демократите. Мина за по 1 снимка и няколко инструкций и айде по-далеч от Вас. Иначе, ти сам може да се надъхваш яко, че искат да те превземат, да ти вземат златото и че БГ е мнооооооУ глояма работа.
341
3
 
13
 
! Отговори
Любомир преди 9 години
Е тва не разбирам как го прави тоя Сидеров, пари ли му дава братя ли са, че Борисов му помага по тоя начин немога да си го обясня. Аз лично бях яко против Сидеров понеже е скандален и некултурен но Борисов ме направи негов заклет фен, сигурен съм, че с дигането на тока преди изборите и с досегашните действия Борисов повиши електоратът на Сидеров поне ДВОЙНО! Който не иска Хирошима Шистов гас и ГМО в България да гласува за Сидеров моят личен избор е такъв от тук на там!!!
340
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мухахаха! Дали има изненадани? Енергиен проект с Русия беше спрян (не един, а два), само и само после да правим сходни проекти със САЩ. Имам въпрос - ЗАЩО не се повдига въпроса как Уестингхаус ще обновяват АЕЦ Козлодуй, на какви цени и защо нямаше проведен търг?
339
1
 
1
 
! Отговори
до 415 преди 9 години
Не SME V PYTI PO-MALKO, просто границите са отворени и всеки е където си иска.Ако на соц.клозета му бяха отворили границите навремето ЕДИН човек нямаше да остане вътре!
338
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Смях в залата и да му мислят българчетата, които от 70 години само *** и предателства могат да правят.Такава "нация" няма място под слънцето колкото и да ви обидно .
337
2
 
8
 
! Отговори
7788 преди 9 години
щом идва този нищо добро не ни чака
336
4
 
5
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
До МРАВКА--392 ;Абе на кого ще си дава Русия газа? Тя на инат подписа договор с Китай ,който отлагаше 10 г.Ти мислиш ли че ще има Турски поток? Да ама не. Русия ще си тътрузи газа през Украйна.Миналата година ЕС е закупил 10% по малко газ. Освен това Северен поток върви на половина. Стига ни е плашила Русия. Тя и Путин не чувстват ли че се самоубиват.
335
8
 
3
 
! Отговори
до славянин преди 9 години
Кой те кара да ядеш ГМО бе, на етикета си пише, а и в Европа има само фураж ГМО.За бежанците е виновна Русия, дето разпали войната в Сирия и налива оръжия там, да си пази базите - оплачи се на Путин!За чалгата и корупцията не е виновен Путин, ама и Обама не ти е виновен, ревльо!
334
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само на мен ли ми се стори ,че Боко гледа като наак-н ?!