Европарите спират до една година, ако не направим реформи

Проблемът с влаковете не е в броя им, а в разписанието, заяви Дончев
Обновена: 18 яну 2015 13:55 | 18 яну 2015 10:05,
102
Европарите спират до една година, ако не направим реформи
Снимка: БТА, архив

Ако не провеждаме реформите, които държавата ни е поела ангажимент със своето споразумение за партньорство с ЕК, след година и половина има пряка опасност парите да бъдат спрени в съответния сектор. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването „Денят започва” по БНТ.

Дончев посочи, че европейските пари не са хуманитарна помощ, те нямат нищо общо с благотворителността, те не се дават, за да се изхарчат за година-две, а за да променим базисната инфраструктура, пътищата, железниците, да променим администрацията, социалната система, за да може след години да се приближим до нивото на развитите европейски страни.

По отношение на БДЖ вицепремиерът коментира, че процесът там не е приключил и напомни, че реформите са нещо трудно. Той счита, че в малки населени места, които нямат алтернативен път, не е редно да няма достъп с влак.

„Да не забравяме, че железницата е екологичен и социален транспорт”, каза Дончев. Но изтъкна, че от друга страна не е редно да пътуват влакови композиции, които са с икономическа ефективност 2-3 процента. „Това също е недопустимо”, смята вицепремиерът. Той каза, че това не се случва в никоя от развитите държави членки на ЕС, към които се стремим.

Като грешка той определи, че решението за спирането на влаковете е било взето бързо и нямало време за предварителни консултации. За Дончев проблемът е не толкова в броя на влаковете, а с разписанието и нуждата от транспорт в определен час, тоест „да ползваш влак точно когато ти трябва – когато отиваш и когато се връщаш от работа”. Той е категоричен обаче, че реформите не трябва да се случват с една крачка напред и две назад.

„Няма как реформите да се приемат с ръкопляскания, защото самото случване на реформата предполага в началото доза недоволство, но те се правят, за да може след година, нещата да са по-добри. Така е в здравеопазването и в образованието, и в пенсионната система”, каза вицепремиерът.

За пенсионната реформа Томислав Дончев каза, че краят на март е достатъчно дълъг период, за да завършат разговорите. Той се надява освен политиците в тези разговори да се включат е експертите, а и тази част от хората, които са заинтересувани, и те да изказват позиции, защото трябва да бъде намерен модел, който няма да бъде променен в следващите 20 години.
 
Още новини от Икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
2
 
3
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Проблемът с влаковете не е в броя им, а в разписанието, заяви Дончев"Този и от влакове започна да разбира. Явно е "специалист широк профил"(както повечето герберасти),но нищо конкретно не може.В правителството на Б.Б.е "тъпкано" с такива празнодумци.Няма да ги изброявам.Вие ги знаете.
74
0
 
1
 
! Отговори
tomi преди 9 години
otkazwai se ot posta dorde e wreme, che posle naroda s kamani shte wi swali pak , eeei ,....ba debilite wi ....ba, kak moje nachelo na ministerskia suwet takawa tikwa da ima i da wurwim nagore , kak da stane gospoda....i pramova silov ministur , tragedia bratia...skoro shte izlezem s kamani po ulicite da si ometem tia prodajnici....
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Nomer 90 e absolutno prav! I az iskam da dopalnq oshte neshto! Da sprat da ni lajat s tezi evrofondove! Tova sa nashi pari,koite TE ograbiha!
72
0
 
2
 
! Отговори
експерт преди 9 години
Ако можехте да направите реформи вече щяха да са факт!
71
0
 
6
 
! Отговори
Тръба преди 9 години
За Тибетската железница чували ли сте?Влакът Маглев в Китай?ТЖВ Франция?Нашите защо миришат на ако? Защо не могат да вдигнат 100 км/ч? Защо са толкова стари, мръсни и надраскани? Защо руските мотриси (от 70-та година) в Русия са супер яки, а в българия са супер гнусни? Как може в цял свят това да е печеливш биснес освен тук?
70
0
 
3
 
! Отговори
а преди 9 години
ъхъ, европомощите спират и викаме на умирачка. що за патриотизъм, що за здраво мислене?! Само малко като сведение - БГ 89'та година има по-висок стандарт от една чехия. за какво говорим...
69
0
 
4
 
! Отговори
Бягайте, преди 9 години
тук ще правят " медицина " с медицински сестри !!!
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ми нии ли да я направим нали затова сме ви избрали.какво се обясняваш
67
0
 
4
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Ами правете ги реформите, иначе ще ви сменим за последно, и не само Вас. Излекувайте се от "комунистическата" зараза, че властта ви се полага по наследство. Ние сме една малка държава, за Европа е средна.
66
0
 
7
 
! Отговори
радар преди 9 години
До АнонименПолитиците идват от Фашингтон.
65
0
 
5
 
! Отговори
ФЕС преди 9 години
България - място, където да очакваме, дори и неочакваното! Страна на неограничените възможности, тук всеки може всичко, всеки знае всичко, особено физкултурници, пожарникари, охранители и криминално проявени лица са толкова талантливи, знаещи и можещи, че "управляват" страната.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонименкой ще дойде нова бандитска върхушка какъвто е народа такива са политиците политиците не идват от марс
63
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Томислав Дончев е абсальотно прав но след1и половина година те няма да са на власт.А нашите политици щом не са на власт започват да пльоят трзи които са на власт тях не ги интересува народа и държавата а само собствения келепир да крадят всичките ни сегашни политици сега са такива.Тази бандитска и крадлива върхушка трябва да бъде изметена.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БЪЛГАРИЯ винаги е зависела от някого първо Османската империя през царско време ГЕРМАНИЯ после Съветският Съюз сега ЕВРО СЪЮЗА малки хора малка държава
61
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно преди как сме живяли толкова години без еврофондове. И къщи си направихме и децата си изучихме. И влакове имаше и нямаше СОТ-ове и охранители-милиционери търтеи.
60
2
 
7
 
! Отговори
Сп???нс преди 9 години
Всеки път като си дойда у бг и се отчайвам - в София няма директен автобус от летището до автогарата и плащам 4 билетчета - В град като ВТ има няколко фирми за градски транспорт , и всяка си гледа интереса не се интересува да му е удобно на пътника. В моя град сме 200 хиляди и ела виж с 65 цента билетче какви автобуси , какво удобство, и с едно таксуване сменям линиите докато стигна за където съм тръгнал, ... така че да спират ?-парите поне да няма за крадене
59
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Леле ужас! Тоя си мисли, че и след година още ще управлява
58
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те разговорите за пенсионната реформа още не са започнали - никой в обществото не чува дебати. Ако бяхме във Франиця всеки ден по телевизята щяхме да имаме политиц да излизат и да анализират, ама ние се крием. докато за здравеопазването и правосъдието всичик подкрепят Москов и Иванов защото обявиха план и действат по него без да се крият.
57
6
 
8
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ЗАЩО ДОЙДОХТЕ НА ВЛАСТ,КАТО НЕ УМЕЕТЕ ДА РАБОТИТЕ ЗА БЪЛГАРИЯ,НЕКАДЪРНИЦИ И НЕГРАМОТНИЦИ!!!ВЪРВЕТЕ СИ!!!
56
3
 
17
 
! Отговори
пореден преди 9 години
По добре да спрат ...всичко за теа евро пари ламти ..насадили по 100тина и нагоре декари със слънчоглед вземат парите а слънчогледа гние в полето а животновъдството ...фермерите имат нужда от 30 декара а лъжат че имат по 300 декара пасище иначе няма кинти ... в очите им акзват 80% за нас другото за теб ...европари ли ?@?! научиха ги да крадат и мамят за едни мързеливи евро пари ...