Близнашки се надява кабинетът да издържи поне до местния вот

Няма да се върна в политиката, сигурен е бившият служебен премиер
Обновена: 27 яну 2015 11:17 | 27 яну 2015 11:17, Анисия Иванова
19
Близнашки се надява кабинетът да издържи поне до местния вот
Георги Близнашки. Снимка, архив: Булфото

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки даде висока оценка на настоящия кабинет. В ефира на  bTV той припомни, че това правителство е било сглобено по един много труден начин, защото през последния четвърт век не сме били изправени пред такъв фрагментаризиран парламент.

"Самият факт, че имаме правителство, е успех", оцени той. По думите му кабинетът е набелязал верните ориентири в програмата си и макар трудно е постигнал вътрешно съгласие, за да се върви напред.

Още по темата
Професорът по конституционно право призна, че се надява кабинетът да издържи поне до местните избори.

„Те ще дадат една нова картина на съотношението на силите, но ако са достатъчно разумни, кабинетът би могъл да изкара и пълен мандат“, предположи Близнашки.

На въпрос дали ще се върне в политиката, той бе категоричен: „Определено не”.

Близнашки сподели, че се чувства добре като преподавател и се е върнал там, където му е мястото, и прави това, което му доставя огромно удоволствие.

Той коментира и въпроса за промяна на избирателната система. Предишният парламент отхвърли предложението на  инициативния комитет, на който той беше председател, за провеждане на национален референдум по изборни въпроси. Основните искания бяха да се въведе задължително гласуване, електронно гласуване и мажоритарен вот.

Близнашки обясни, че след избора на новото Народно събрание той се е срещнал с новия председател Цецка Цачева. По думите му тя се придържа към една принципна позиция, която според него е правилна - всички инициативи, внесени в предходния парламент, трябва отново да бъдат подновени. Тоест предложението за референдум трябва отново да бъде внесено в НС и ако инициативният комитет вземе подобно решение, трябва отново да съберем подписката, обясни той.

Той смята, че ако промените, които са заложени в искането им за референдум, станат факт, Народното събрание ще изглежда по друг начин и ще има по-качествен състав. Има едно общо изхабяване, има умора в самите политически партии и неслучайно на последните избори близо половината гласоподаватели се въздържаха от участие, анализира той.

Относно задължителното гласуване е добре да се мине през референдум, защото съпротивата ще е огромна и е добре българският народ да даде подкрепата си за този ход. Навсякъде, където се въвежда, той дава един бърз ефект и рязко се вдига избирателната активност, допълни Близнашки.

„На нас ни трябва въвеждане на задължителното гласуване в рамките на 5-6 години. Един експеримент, който трябва да си го позволим, защото в политическия живот навлиза едно ново поколение, което е отчуждено от това, което се случва”, коментира той.

Относно репликата на френския посланик за „гнилите ябълки“ в съдебната ни система той заяви, че не одобрява появата му в медиите.

Той обясни, че след неговата поява в публичното пространство "последва още едно вмешателство на други посланици". "Аз съм за реформата, но сега могат да бъдат въведени неща, които да я взривят по-късно”, обясни Близнашки. Не трябва да се допускат борби вътре в съдебната система, категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Тоя пак ли изпълзя, барабар с глуповатата си усмивка на психично болен.
14
0
 
0
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Няма да се върна в политиката, сигурен е бившият служебен премиер"А бе зад..к ,защо да се връщаш ? Ти направи толкова "золуми"за 4месеца ,че вече конкурираш итвоя ментор- президентчето.
13
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 9 години
Няма опозиция - всички са в заверата КТБ. От тази банка изчезнаха 3-4 милиарда лева. Покриха се от фонда за гарантиране на кредитите и от бюджета /на общините дето държаха парите си там им дадоха бюджетни субсидии/. Фонда за гарантиране на кредитите също е натрупан от нас не от небето. И сега какво стана след кражбата на века чувате ли някой да е арестуван и да влиза в затвора - няма и да чуете.
12
0
 
4
 
! Отговори
gogo преди 9 години
с две думи БЛИЗАШКИ
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя си оплете кошницата за години напред.защо да се връща в политиката
10
1
 
4
 
! Отговори
Патриот преди 9 години
Познавам лично проф.Близнашки ,преподаваше ми учение за държавата.Ерудиран и интелигентен човек,но за съжаление политик!Бих искал да го попитам защо не прилага на практика нещата ,на които учеше!
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Азазел 10 , ooppaaa
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този апартаментчик не го ли е срам да дава изявления.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този е уникален мазник! *** на БиБитко.
6
1
 
12
 
! Отговори
Kondor преди 9 години
Ама как до местните избори бе - оставка веднагааааааааааа
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не случайно си я взеxа тая изтривалка да вдигне тока, та да си измият ръцете.
4
1
 
10
 
! Отговори
ЛИЗАШКИ преди 9 години
хигиената преди всичко
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абсолютен ветропоказател,нагаждач и кариерист.Може да формулира и защитава всякакви тези,макар и взаимно изключващи се,стига да има интерес.Човек готов да служи всекиму и да задоволява собственото си ЕГО на най-добририя лакей сред останалите.Без определена политическа ориентация,по-точно УНИСЕКС-от всичко по нещо,дялан камък за всякаква ситуация според ситуацията и офертата.Такива като него постоянно оцеляват и ще пребъдат във времето,за сметка на вярващите в способностите му наивници.
2
2
 
13
 
! Отговори
Край преди 9 години
Този кабинет няма опозиция в парламента. Опозиция са 53% от българите които не гласуваха и нямат представители в парламента. В основоната си част не гласуваха защото при този избирателн закон няма значение как гласуваш - хорото ис върви и 25 г. все едни и същи муцуни ни управляват.
1
9
 
14
 
! Отговори
КОАЛИЦИЯ БОСТАН преди 9 години
Ще издържи и още как ! Такъв стабилен кабинет отдавна не сме имали !Само АТАКА е опозиция в момента. Факт !