Да не допускаме разделение на мюсюлмани и християни, зове Борисов

Главният мюфтия иска висше училище за имами у нас
43
Да не допускаме разделение на мюсюлмани и християни, зове Борисов
Снимка: Пресслужба на МС

Не бива да допускаме разделение в обществото и разграничение на мюсюлмани и християни. Около тази теза са се обединили премиерът Бойко Борисов и главният мюфтия Мустафа Хаджи, съобщиха от правителствената пресслужба.

Според Борисов противопоставянето по религиозен, етнически и социален статус не решава проблемите.

"Не трябва да допускаме противопоставяне, а трябва всички грижливо да пазим етническия мир. Имаме чудесен модел на мирно съжителство. Наша е отговорността да съхраним този модел", е заявил Борисов.

Той е посочил, че е необходимо да се съхрани мъдростта в обществото, без да се дава възможност традициите по отношение на изповядването на религията да бъдат променени.

Премиерът е допълнил, че все още може да се гордеем, че не сме допуснали да има български гражданин на страната на т.нар. Ислямска държава.

Според него това не трябва да ни успокоява, а да ни ангажира да вземем всички необходими мерки, за да не се случва.

"Главно мюфтийство, организирайки живота на мюсюлманите в България, прави всичко възможно техният религиозен живот да не бъде поставен под чуждо влияние", е казал главният мюфтия.

По думите му,  колкото по-добре функционира изповеданието, толкова подобни рискове биват понижавани.

Пред премиера Мустафа Хаджи е поставил въпроса за нуждата от висше учебно заведение, в което да се образоват местните религиозни дейци и то да се случва под наблюдението на държавните органи и Главно мюфтийство.

"С общи усилия, включващи държавна подкрепа,  смятам, че бихме успели да съхраним зрелостта на българския народ", е подчертал главният мюфтия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
В България вече има такова висше училище!Кое налага в ХРИСТИЯНСКА България да се откриват още такива учебни заведения?"Висшият ислямски интитут (ВИИ) е създаден с разрешение Р-15 на Министерския съвет на Република България от 9 март 1998 г., въз основа на Закона за изповеданията. Регистрацията на Института е уреден съгласно изискванията на този закон.""Основните религиозни дисциплини се преподават от гост-преподаватели от Турция, които са доктори и доценти."-от сайта на ВИИ
28
3
 
3
 
! Отговори
111 преди 9 години
боко , защо да отварят тук при нас училище , най добре е тия хорица да не страдат да си заминат по турско ,по БЪЛГАРСКИ ЗЕМИ САМО БЪЛГАРИ ,НЕКА СИ ЗАМИНАТ
27
4
 
4
 
! Отговори
Да ,ама не! преди 9 години
Съгласен съм,но да има равенство и взаимно уважение!Но мюсюлманите искат да са всичко и не признават други ,искат права,но за себе си,а другите - да станат като тях или да отиват при..аллах! ИСЛЯМИЗАЦИЯ НА ЕВРОПА-ТОВА Е ТЯХНАТА ЦЕЛ!
26
10
 
1
 
! Отговори
Исмаил преди 9 години
В Исляма е истината.Аз бях християнин но дедо Боре и Баба Гуси беше капката в която се отрекох от християнството.Чаках исус да ме нахрани с пет риби и един хялб , а той ходи по водата и избяга..ха..ха.А и светия синод се е превърнал в политбюрона БКП-ДС....със комунистически организации по всички села с "набожни " комунисти....КГБ вече им спуска задачите чрез църквата..
25
3
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Като не искаш разделение забранете ДПС.
24
1
 
12
 
! Отговори
Лично наблюдение преди 9 години
Колкото е по-високо образованието на една група хора, толкова по-малко значение имат религиозните различия между тях.Затова, хора, УЧЕТЕ !
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спокойно бе хора..нали знаете..той боката си говори в зависимост от хората пред него..като оня път за жената президент..така че няя се притесняяте, след 2 дена ще се отменте от думите си :)
22
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ами добре, да не допускаме. И ние искаме да живеем в разбирателство и мир и да няма разделение. Само че те май не искат това. Всеки знае че за да има разбирателство трябва да се правят взаимни компромиси и да има търпимост. Е да, ама ако питаш мюслимите само ние трябва да правим компромиси, а те не. И все онеправдани се пишат. Така няма да стане.
21
3
 
9
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Офффф Само глупости и Боко си стана ***!!!!!Баи Тошо щеше да ви научи добре и да ви изучи ама още малко му трябваше!!!!!!!
20
1
 
3
 
! Отговори
знайко преди 9 години
до 15 много си готин бе, ти си сладур бе, ти си убавец.да ти го на...
19
3
 
10
 
! Отговори
тиква с фес преди 9 години
Тоя с голата глава за мен е абсолютен стархливец
18
3
 
3
 
! Отговори
до локума преди 9 години
Не бе, Бойче Борисовски е пиян
17
7
 
21
 
! Отговори
един неверник преди 9 години
Исляма си е просто една секта. И както виждаме много опасна. Представете си зомбирани хора на които им повтарят по няколко пъти на ден: убивай неверниците. И сега ние нормалните хора неможем да вървим спокойно. Колко още трябва да умрат за да бъде забранена тази секта
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До къде го докарахме .. турците по градовете атеисти станаха, а *** - мюсюлмани.
15
2
 
15
 
! Отговори
АНТИТОЛЕРАСТ преди 9 години
А какво ни обединява?
14
3
 
13
 
! Отговори
eve1 преди 9 години
Разделението се прави изкуствено и на него разчитат много партии и от единият и от другият етнос за да имат повече избиратели.Където живеят заедно обикновени хора християни и мюсюлмани те не се мразят освен ако някой не им пълни главите с глупости.
13
5
 
11
 
! Отговори
Сома преди 9 години
Е как без разделение ДПС и дъщерното им дружество АТАКА и др.производни ще печелят избори.Едните викат" тия пак ше ви сменят имената и сабарят храмовете" другите "тия пак на заробват"
12
12
 
1
 
! Отговори
ALEX преди 9 години
vsichki bulgarski pupeshi da mi duhat riazanata pompa marsh ot bulgaria POMIARI DOLNI
11
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
вече 700г откакто се домъкнаха пропастта по между ни си е същататакава и ще остане
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакво разделение - всички сме материал!