РБ зове: Вот с бюлетини за шеф на ВКС, за да няма съмнение

Електронната система може да бъде манипулирана, смята Радан Кънев
Обновена: 28 яну 2015 14:06 | 28 яну 2015 14:06,
2
РБ зове: Вот с бюлетини за шеф на ВКС, за да няма съмнение
Снимка: Булфото

Реформаторският блок излезе в декларация, в която призова ВСС да гласува с хартиени бюлетини за нов председател на ВКС. Реформаторите поискаха и от правосъдния министър да промени системата на гласуване във Висшия съдебен съвет за избор на новия шеф на ВКС.

Според РБ електронната система, с която гласуват членовете на ВСС, не гарантира тайната на вота и затова съществува опасност изборът да бъде манипулиран.

Още по темата
Вотът, с който ВСС ще избере новия председател на ВКС, е утре. Кандидатите са двама – сегашният зам.-председател на ВКС Павлина Панова и съдията от Върховния административен съд Лозан Панов.

"Задължение на ВСС е да проведе избор и да не допусне най-малка сянка на манипулация“, каза от трибуната на парламента един от лидерите на Реформаторите Радан Кънев. Той припомни, че в обществото текат спекулации за политически натиск върху ВСС за избора на председател на ВКС.

Кънев уточни, че декларацията му не е вмешателство. „Обръщаме внимание на членовете на ВСС, половината от които избрани от НС, да гарантират, че техните членове няма да се поддават на вмешателство“, каза лидерът на ДСБ.

Кънев изрази смущението на Реформаторите от това, че въпреки наличието на преки доказателства, че системата за гласуване на ВСС може да бъде манипулирана, изборът ще се осъществи с нея. Реформаторът я нарече “компрометирана” и предупреди ВСС, че поема риск.

"Очакваме ВСС да вземе предвид опасенията ни и да проведе избор на председател на ВКС по класическия начин с урни и хартиени бюлетини“, каза Кънев.

От името на РБ той призова правосъдния министър да упражни правомощията си и да предложи процедура за гласуване, която изключва електронната система. „ В противен случай новият председател ще встъпи в длъжност с критично ниско ниво на обществено доверие, което ще е в ущърб на редовите честни магистрати и на всеки българин, който очаква справедливост“, каза Кънев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 9 години
Реформаторския блок е пълен с адвокати... искат да подчинят съдебната система - с техни хора , да играят по техните правила - това е истината , борба за надмощие... всичко останало са приказки на вятъра..
1
1
 
1
 
! Отговори
коко преди 9 години
Ами щом може да бъде манипулирана, значи нищо от това, което е гласувано до сега няма стойност? А в бъдеще какво ще се случва? Хартийки в цилиндъра на брадаткото и фокус мокус през крачола?Смешници!