България ще променя закони за преминаване на войски на НАТО

В командния център на алианса в София ще служат до 50 военни и цивилни
Обновена: 5 фев 2015 07:03 | 5 фев 2015 07:00, Камелия Цветанова
194
България ще променя закони за преминаване на войски на НАТО
Снимка: Reuters, архив

Министерството на отбраната (МО) подготвя законови промени във връзка с възможността в бъдеще през България свободно да преминават и пребивават съюзни войски, пише в. "Сега" като се позовава на източник от военното ведомство. Промените се налагат заради решението, което НАТО ще вземе днес на срещата на военните министри от алианса в Брюксел - да се изградят центрове за командване и контрол в България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

Още по темата
"От разполагането на центровете на територията на страните от Източна Европа произтичат задължения и отговорности за всички съюзници. За България като страна домакин това означава да изпълни всички съюзни изисквания за осигуряването на преминаването и пребиваването на съюзни войски и сили на нейна територия", коментира вчера източник от военното министерство. Законовите промени, които вече са включени в правителствената програма, трябва да са готови през май или юни и те ще позволят съвместната охрана на въздушното пространство с партньори от НАТО.

Преминаването и разполагането на войски от НАТО не изисква санкция на парламента, тъй като Народното събрание вече е одобрило членството на страната ни в алианса и това следва от международния договор, който има предимство пред конституцията. Въпреки това вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че всяко искане за разполагане на техника ще бъде обсъждано от Народното събрание. Така той се опита да парира недоволството на БСП от разполагането на центъра на НАТО в България.

"Единствено, за което е говорено, е за изнесени логистични щабове в няколко държави, но това не е свързано с каквато и да е техника", коментира вчера в парламента Борисов. Той съобщи, че е говорил с министъра на отбраната Николай Ненчев и му е наредил да не поема никакви ангажименти на срещата в Брюксел. "Ако има такива поставени искания към България, те да бъдат обсъдени в парламента. България е парламентарна република и тази тема, ако бъде поставена, трябва да се реши тук", каза премиерът.

Според източници от Министерството на отбраната изграждането на центъра ще бъде свързано и с разполагане на малка част от силите за бързо реагиране на НАТО.

Общата им численост ще е до 10 000 души, които ще бъдат разположени в няколко държави и вероятно ще бъдат активни от следващата година. Готовност за участие в силите за бързо реагиране са заявили Великобритания, Дания, Латвия, Литва, Естония, Норвегия. Интерес е проявила и Канада. Бъдещето им също ще бъде решено днес от военните министри.

Командният център в България ще е в една от централните сгради на военното министерство в София. Той ще е с численост до 50 души - военни и цивилни, половината от които ще са българи. Министерството на отбраната ще се грижи за логистиката и охраната.

Плановете за създаването на центровете бяха обявени от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг при посещението му в София. Те ще бъдат първите по своя вид и ще осъществяват връзка между силите на алианса и тези на държавата домакин. На практика това е най-голямата трансформация на НАТО след края на Студената война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още по темата: моНАТОСофияЦентър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Да, България е правова държава - закона е над всичко!
120
1
 
5
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
В СТРЕМЕЖА СИ ДА СЛУЖИМ НА АМЕРИКА И НАТО СМЕ ГОТОВИ ДА ПРОМЕНИМ НАЦЯЛО ЗАКОНОДАТЕЛСТВОТО, КОНСТИТУЦИЯТА, МОЖЕ И НОВИ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ КЪДЕТО ДА Е ОТРАЗЕНО, ЧЕ НЕ СИ СВОБОДНА ЛИЧНОСТ АМИ СОБСТВЕНОСТ НА НЯКОИ АМЕРИКАНЕЦ. ЕГАТИ ПОДЛИЗУРКОВЦИТЕ. ЗА ТЯХ НАИСТИНА ТРЯБВА ЕДНА БОМБИЧКА И ДА ГИ ЗАТРИЕ НАЦЯЛО.
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пичове,да не бъдем черногледи...Може пък в закона да се промъкне текст за пропускане на войски от Изток на Запад !!! Може също да приемем текст,с който диаметъра на тръбата на Южен поток в никакъв случай да не по-малък от диаметъра на стандартна руска ядрена подводница!!! С две думи:Аз съм оптимист!
118
0
 
4
 
! Отговори
Глуповат преди 9 години
Имам въпросче - преминавайки, тези войски би следвало да се запътили нанякъде. Къде ли отиват?
117
1
 
9
 
! Отговори
гого преди 9 години
Ще ни въвлекат във война тези мухльовци, които не могат да бъдат наречени министри...
116
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ега ти *** държава !
115
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само пишите , добре ,а дасте се замислили да излезем на протест като съседите
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
171.Ако няма Натовски химн, приемете турския !Ураа ...
113
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
168.Така го виждам отвън България !Жалко че си затваряте очите .
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След като отпада Българската Конституция , отпада и Българския Химн !
111
0
 
13
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
ЕДИНСТВЕНОТО СПАСЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ Е С ОРЪЖИЕ В РЪКА ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ ПОСЛЕДНИТЕ 25Г. ДА СЕ ОСВОБОДИМ ОТ Д.П.С. МЕСТАН И ДОГАН ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ ИЛИ ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР.ОБЯВАЯВАНЕ НА НЕЗАВИСИМОСЪ.ВЪН ОТ НАТО И Е.С.
110
1
 
8
 
! Отговори
Панчо преди 9 години
Вече официално сме територия , къде да си хвърля българският паспорт
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приятелите ни САЩ дето ни третират като *** и ВИЗИ не ни разрешават ! Те ще преминават свободно , въоръжени , с атомно оружие , ще заемат нашата територия , ще я тровят , ще минават всички " приятели " и колко време ще стоят - 500 години или повече !
108
0
 
12
 
! Отговори
българо фил преди 9 години
неусещате ли отново идва време разделно или русия и волен и атака или светло колониално бъдеще
107
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Вчера американец ,бивш мин на финансите на САЩ ясно казва -марионетни,подчинени на САЩ правителства от Източна Европа осъществяват целта на САЩ от години да се доближи до Русия и да я подчини,след това на ред идва Китай.Но човека ясно казва,че тази политика на САЩ ще се провали.Не го казва Путин а американски сенатор.
106
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 138-ТРЕЗВЕНКато гледам хич не си трезвен, а си доста опиянчен. В хилядолетната история на България най-голямото падение се случва в днешни дни, точно когато ме в ЕС и НАТО - държава разграден двор, която е стигнала дъното и копае още по-надолу.
105
0
 
8
 
! Отговори
Празников преди 9 години
Чета новини всеки ден, и се питам "абе можем ли и още по-надолу да паднем?"Можело...
104
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
145 . Знаеш ли какво е казал Марк Твен :" Не спорете с простака , той ше ви завлече надолу , до!?неговото ниво , и тогава ще ви бие , с неговия опит ."
103
1
 
2
 
! Отговори
. преди 9 години
Lele kak spokoino si obiasniavat che sulio i pulio moje da minava ottuk i tova ne zavisi ot bulgarskia parlament i e nad konstituciqta na stranata , veche spokoino mojem da budem obekt i na teroristichni ataki i na agresiq ot strana na edna golqma durjava na iztok , kato sme drujki s tezi , koito ne ni davat vizi i razbira se s nashite turski pobratimi i tova zashtoto sme ovce i ne ni stiska da se opulchim zaedno kato narod na tezi , koito shte ni unishtojat.
102
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
145.И без Русия ние ще бъдем на същото мнение !Ние говорим за България , защото продажната политика на управляващите , да не зачитат Българската Конституция е катастрофално !