Контролен орган ще следи постоянно състоянието на язовирите

Така няма да има повече наводнения от проблемни язовири, смятат в ГЕРБ
5 фев 2015 10:47,
5
Контролен орган ще следи постоянно състоянието на язовирите
Снимка: БТА

Единен контролен орган ще следи непрекъснато състоянието на язовирите и стените и при необходимост ще предписва мерки за отстраняване на нередности.

Това е предвидено в предложение за промяна в Закона за водите, което ще бъде внесено в деловодството на Народното събрание до месец, съобщи пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по околна среда и водите Станислав Иванов.

Новият орган ще следи и за изпълнението на предписаните мерки, за да не се допуснат повече наводнения от проблеми с язовирите, допълни Иванов.

Текстовете на готвеното предложение ще задължат собствениците на язовири да оказват пълно съдействие на властите, няма да се прикриват нарушения и да не се извършват ремонти, гарантира още депутатът.

Нито един язовир в страната вече не е с неясна собственост, каза Иванов. Припомняме, че в началото на декември министърът на околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че има 268 язовира, за които не се знае собственикът им.

Причината за това е липсата на контрол и размиване на функциите на отделните ведомства, така че никой не е знаел в какво състояние са съоръженията, уточни депутатът от ГЕРБ. Сега вече са намерени собствениците на язовирите, като само на 15 от тях те не са могли да бъдат установени.

Тези язовири обаче не са безстопанствени – прехвърлени са на областните управи и те се грижат за тях. Иванов уточни, че нито един от 78-те язовира, които бяха в предаварийно състояние в началото на декември, сега не създава проблеми.

Иванов призна, че има язовири, които трябва да бъдат премахнати, защото състоянието им не позволява да бъдат рехабилитирани и после отново да бъдат годни за експлоатация. Решението за това ще бъде взето от междуведомствена комисия, създадена по силата на наредба на Министерството на околната среда и водите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
от 3 преди 9 години
тогава ни чака поредната година с режим на водата, била тя за пиене, напояване и т.н.), състоянието на речния участък след стената - дали е в състтояние да провежда безопасно аварийно изпусканите водни маси или ще трябва те да бъдат коригирани за да не засегнат изградените постройки в заливаемата тераса (друг е въпросът с тяхната законност и защо общината им е позволила това), проводимостта под мостове и премостващи съоръжения. Всичко това не става от бюрото и с помощта само на секретаркатал
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Въпросът не е само някой някъде да седи и да пише поредните отчети, които едва ли ще се вземат под внимание, поради липсата на заложени целеви средства, политическата конюнктура и ред други.Освен състоянието на съоръженията, предписанията от мерки за изпълнение и нивата (т.е. съхранените водни обеми в тях), ще трябва да се прогнозират и ред свързани събития като - очаквана водност на предстоящите сезони (лесно ще източим язовира за 10-на дни, но ако той не се напълни до лятото, тогава ни чака..
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кой ще следи този орган
1
0
 
0
 
! Отговори
lz преди 9 години
bg medii sa mafia.