Властта от лобитата да иде при магистратите!

Иванов: Чашата на реформите е полупълна, въпросът е водата да е чиста
Обновена: 8 фев 2015 20:30 | 8 фев 2015 18:53,
19
Властта от лобитата да иде при магистратите!
Христо Иванов Снимка: архив, БТА

В правосъдието трябва да се отнеме властта от лобитата и да отиде при магистратите, за да може след това тази система да прочисти другите. Това заяви в студиото на „120 минути” по bTV министърът на правосъдието Христо Иванов.

„Чашата на реформите е полупълна, въпросът е да се погрижим водата в нея да е чиста”, подчерта Иванов, като припомни какво се иска от България и с последния мониторингов доклад – борба с корупцията, ясно назоваване на проблемите и план за решаването им.

По думите му това, което хората очакват да видят, е осъждане за системните проблеми. За да се случи това обаче, ние трябва да създадем инструменти, които да се борят с корупцията, коментира министърът.

Според него стратегията за съдебна реформа е била приета с конституционно мнозинство в пленарна зала, но от „коалиция на нежелаещите” т.е. на тези, които не искат да бъдат възприети като противници на съдебната реформа, но сега е важно същите да не се превърнат в нежелаещи да я реализират.

„Публичните институции у нас твърде лесно попадат под влиянието на лобита, които подменят властовите процеси”, посочи Иванов и подчерта, че освен органите за борба с корупцията, у нас има проблеми и във функционирането на контролните органи в отделните сектори, като пример за това според него е случилото се с КТБ.

Според Иванов новият председател на ВКС Лозан Панов е направил силни заявки за реформи и е демонстрирал ярки позиции, като сега въпросът е какво ще направи начело на съда.

„Темида, както всички власти в България, има своите заболявания, но да не забравяме, че в нея работят и изключително качествени магистрати – гледайте на тях като на агенти на промяната”, призова Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каквато му физиономията-такъв му и акъла!ТАЛИБАН!
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде сега и фашистска реформа да направиме (само такава не сме правили) , пък и има от кого да се учим Украина , Азиатска Джорджия опа пардон Грузия.Чакам с нетърпение да видя кой ще дъвче вратовръзки .
11
1
 
3
 
! Отговори
Е, ... преди 9 години
... Борисов и, най-вече, Цветанов са най-подходящите за "реформата". Ще правим пак "реформа" на "реформата" до 1-2 години.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съдии, прокурори и преди са били корумпирани, но такава "централизация" и съсредоточаване на решенията в БОКО, Цецо и 10, не помня да е било. Преди 2-3 г. цяло ВСС решаваше, каквото каже оня с Особената форма на главата
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това, че БОКО "назначава" в съдебната система е общоизвестен ФАКТ
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мухаха! И как да стане такова нещо, щом ЦЯЛАТА система се крепи върху различни форми на лобиране? Глупости дрънка господинът. Ама знае защо ги дрънка. А който му вярва - знае ли изобщо в кой свят живее?
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубаво, добре е да се говори. Ама да знаеш, че Шефа ти в правителството, БОКО от БАнкя, държи най-голямото лоби в Съдебната система (заедно с Пеевски) и да ги редиш тези лакърдии, не го разбирам
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На министър Иванов му плаща Сорос, за да разтури справедливия български съд
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този и Москов ме кефят.
4
3
 
3
 
! Отговори
посланника на ЮЕсЕй преди 9 години
Ох какво убаво сладко протестърче! И каква нежна брадичка само! Искам го!
3
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТИ *** ДОЛЕН, КОЙТО СЕ ИЗДЪРЖАШ ОТ ФОНДАЦИЯ АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ И ДРУГИ НПО-ТА, ТИ ЩЕ МИ ГОВОРИШ И КАЗВАШ ДОКЪДЕ Е ПЪЛНА ЧАШАТА?!!ЧАШАТА НА ТЪРПЕНИЕТО НА НАРОДА ПРЕЛИВА И СКОРО ЩЕ СЕ УДАВИШ В НЕЯ!
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
CHASHATA NA PRAVOSUDIETO E PULNA S OTROVNI VIRUSI, ZARAZJAVASHTI VSEKI POSTUPIL V SISTEMATA NEIZLECHIMO!
1
1
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ЧАШАТА НА НАРОДНОТО ТЬРПЕНИЕ Е ПЬЛНА И ЩЕ ПРЕЛЕЕ В НАЙ --СКОРО ВРЕМЕ