Втора младост - ново висше за третата възраст

Хрумване на Танев: Ще правим университет за пенсионери, каним на уроци и скандинавци
Обновена: 17 фев 2015 16:38 | 17 фев 2015 16:37,
74
Втора младост - ново висше за третата възраст
Снимка: архив, Reuters

Университет за хората от третата възраст е една от последните идеи на просветния министър Тодор Танев. Тя е все още на съвсем първоначално ниво, предстои да бъде обсъждана и да бъде търсен начин за финансирането й. Предложението на министъра е в университета за третата възраст да се обучават хора на възраст над 50 години, но и млади студенти.

Идеята е младите да учат геронтология – наука за възрастните организми, да записват спомени на възрастните хора. Пенсионерите пък ще учат философия, психология и медицина. „Нека им дадем възможност да получат по-систематични знания, които ги интересуват. За тях може би пише в „Трета възраст“ и други чудесни медицински вестници, но може би не съвсем систематизирано“, каза Танев в кулоарите на парламента.

Министърът обясни, че инициативата няма да е насочена към милионите възрастни, защото тя няма да е безплатна. „Да не забравяме, че възрастни хора има и в Скандинавия и те зимно време имат доста тъмни дни и биха искали да дойдат тука да научат нещо“, каза Танев. Така той лансира амбицията си България да се превърне в регионален, дори световен център за обучение на европейските пенсионери. Една от идеите е такъв университет да се изгради в Хасково.

„В никоя конституция не е записано до каква възраст образованието е образование и откъде нататък е безсмислено“, мотивира предложението си министърът. Той беше категоричен, че университетът за възрастни няма да засегне структурата на класическото образование. „Нека да дадем право на възрастния човек да получи квалификация, доквалификация, преквалификация след пенсионирането си, за да може да бъде пълноценен гражданин на това общество“, каза още Танев.

Той добави и други аргументи, като обясни, че възрастните хора искат да учат компютри, защото чрез тях могат да комуникират със света и със своите познати. Танев обясни, че идеята за университет е условна и тя може да е мрежа. „Искам да бъдем шампиони в това отношение“, обяви министърът.

Той си пожела в бъдещия университет младите студенти да изучават специалността геронтология. „Но да се обучават и по история, да записват спомени и да се интересуват от миналото. Това е едно минало, което иначе си отива, остава само в рамките на семейството“, каза Танев.

Той призна, че стои въпросът за финансиране на начинанието, и обясни, че вероятно трябва да се кандидатства по някоя програма и предположи, че може би „Америка за България“ ще помогне.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки има право да учи каквото иска и когато поиска.Проблемът е другаде - това да не е опит изкуствено да се поддържа съществуването на повече от 50 висши училища в малка държава като България? Ако това е целта, не е само смешно, но е и скандално - пишман учени се водят на заплата (знаете къде), но вместо да правят наука (това не всеки го може), те обикалят от ВУЗ на ВУЗ и четат там едни и същи лекции.
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз сум на 47 искам да се запиша Плазмена и термоядрена физика - да направя бомба да унищожа господаря на *** САЩ.
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всички учители са гербаджии. Учителките са кметици по селата с два мандата вече. Фандъкова е начело като кмет на София.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ана Баракова най-вероятно е с финансирано образование от "Америка за България",та от там и фамилията й.Ха-ха -ха
29
0
 
15
 
! Отговори
идея преди 9 години
Танев,че е глупчо, не споря. Но цялата образователна система е пълна с *** лелки. Тук-таме има някой добър и най-вече нормален преподавате/служител в МОН.Предлагам платформа, където всеки изпатил си да споделя. Може да се казва "*** в образованието". Случаи като онази коза, директорката, която се опита да прикрие много тежко престъпление спрямо ученик могат да се хващат и по-рано и всякакви нередности да се подават организирано до всички медии, барем ги изволнят кокошките.
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Обърнете особено внимание на последното изречение,моля!
27
1
 
24
 
! Отговори
Весела преди 9 години
Еха, ще я изпратя моята свекърва чак в Хасково! И там ще я настаня в ОБЩЕЖИТИЕ с още две палави бабки-студентки. И ще си гукат със скандинавски пичове... Ехо, санитарите, посетете МОН с хубави бели ризи с дълги ръкави, тези са обществено опасни и не е само халтавия Танев, много са там
26
0
 
12
 
! Отговори
иван преди 9 години
тоз приятел освен че ще взема пари от нато за образованието има и други "добри" идеи.Титан на мисълта.Няма ли да му хрумне да прави боко почетен професор,щото титлата позагуби смисъл след конвейра на професори.Белким тиквата налее мисъл в нея.Правителство "Хвани единия-удари другия"
25
1
 
29
 
! Отговори
zdr преди 9 години
Тази идея на министъра е още едно доказателство,че не трябва да се увеличава пенсионната възраст!
24
0
 
16
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Отвлечени отвлечености,как им идват на акъла!Скучаещи Ентелигенти!
23
0
 
25
 
! Отговори
женя преди 9 години
Боже,пази България!Още ли е министър ?
22
0
 
17
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АМИ НАЛИ ТРЯБВА ПО УБЕДИТЕЛНО ДА СЕ КРАДАТ ПАРИТЕ ПО ЕВРОФОНДОВЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ. ЧУДЕСНА ИНИЦИАТИВА, НИЩО,ЧЕ НЯКОЙ СТУДЕНТ ДА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЛУЧИ ДИПЛОМАТА ПО ОПРАВДАТЕЛНИ......... ПРИЧИНИ.
21
3
 
10
 
! Отговори
Знам, че не е по ... преди 9 години
Александър Томов - невинен. ОПРАВДАН.П.П.Знам, че следващите слова са нецензурни и отговарям за тях:Да ти Е-А правосъдието, да ти Е-А държавата.По хубаво да ме няма тук.
20
0
 
21
 
! Отговори
не е мислил преди 9 години
Танев отново не е мислил с главата си, а с долната част на гърба си.
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И да не забравят и памперсите в торбичката с учебници да сложат.
18
0
 
16
 
! Отговори
Ива преди 9 години
На 51 години не са пенсионери. А човек и сега може да се записва на курсове и лекции, без значение на колко години е.
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Танев защитава хляба на учителите и професорите че ще останат без работа заради емиграцията и катастрофалната раждаемост.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
финансиране "Америка за България" ще помогне - пак се натягаме на някой
15
0
 
14
 
! Отговори
А защо не като ... преди 9 години
Румъния: Корумпираните политици с ЕФЕКТИВНА присъда са толкова, че спокойно могат да основат затворническо правителство с премиер даже.А у нас? В нашата партия толкова сме честни, ама толкова сме честни.. но виж другите, лош до лош.Скъпи ми българино, не се ли усети вече, че ВСИЧКИ са мафиоти? Ама всички .ГЕРБ, БСП, РБ, ДПС, АТАКА всичките играят театрото.А български мошеник политик, няма и до ден днешен с ефективна присъда.Как го направиха румънците? Ами много просто: грабнаха автоматите и . Пак са по-напред от нас.
14
1
 
22
 
! Отговори
Да питам преди 9 години
Тъща ми е на 91 години. Дека да си подаде документите, гусин министре?