Въоръжение не може да се купува с европари

Дончев: Има други проекти, за които това е допустимо
Обновена: 20 фев 2015 15:07 | 20 фев 2015 15:02,
12
Въоръжение не може да се купува с европари
Томислав Дончев. Снимка: Министерски съвет

По линия на европейската солидарност не може да се отпуска финансиране за модернизация и превъоръжаване на въоръжените сили. Това заяви в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика.

Той посочи, че няма възможност по оперативните програми да се случи финансирането на въоръжените сили, като подчерта, че приоритетите на правителството в сектор "Отбрана" залагат превъоръжаването като национална отговорност на всяка страна членка на НАТО и това трябва да се случи с ресурсите на самата държава.

„Има ясна забрана да се използват средства от еврофондовете за купуване на въоръжение, униформи и издръжка“, каза Дончев. Но уточни, че има други социални проекти, по които такова финансиране е напълно допустимо.

В ЕС не съществуват и общоевропейски фондове за отбрана, така че допълнителни средства могат да се търсят по други проекти, каза още той. „Мой приоритет е да се изчистят възможностите и там където има възможност за финансиране, то да се осигури“, заяви вицепремиерът.

Томислав Дончев отбеляза, че в системата на отбраната има други ведомства, които могат да получат еврофинансиране. „Тук изискването е подобни звена, част от системата на Министерството на отбраната, да са в конкуренция с всички останали, например болници“, уточни Дончев.

Относно питането дали през бюджета на Министерството на отбраната чрез продажба на имущество, старо въоръжение и ненужна техника има възможност за финансиране Дончев каза, че е редно при наличието на ненужни активи без приложение след продажбата им приходите да бъдат вкарани в други активи, а не за текуща издръжка.

Още новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 9 години
Maynata im na NATO i Hamerikancite!
9
0
 
0
 
! Отговори
quo vadis petko преди 9 години
bg narod i sam moje da se vaoraji, Thomele - vseki bulgarin i bez drugo si ima u doma po edna pone pushka i raketa. kolko mu e - da si kupi i oste malko pushki i raketi i da si gi naredi v maseto do bureto :) a i prashki ima :))) ama iazik za bg policia i danc setne - krasivi bareti imat.
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този заем за въоръжаване може само едно нещо полезно да свърши - падане на тиквенското правителство. А го гласувахте, а майдана получи дуплика...
7
3
 
11
 
! Отговори
Homer преди 9 години
***!
6
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-близката колония на САЩ до Русия сме ние, така че естествено ще ни въвлекат във войната.Нашите управляващи нямат думата тук-те отдавна са си взели рушветите за това...
5
6
 
5
 
! Отговори
do5 преди 9 години
Хайде стига глупости и военни сценарии вече. България не е Украйна! Много по-далече е ментално и културни и икономически от Русия, колкото Украйна беше. Освен това България е в НАТО! Това не го забравяй! А Русия път от своя страна не иска нас*аната България в дома си. Няма интерес за това!
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия хора ше ни въвлекат във война с Русия. Съвсем не се шегувам с това. Погледнете колко бързо се разви конфликта в Украйна. България е само на 400 км разстояние.
3
1
 
9
 
! Отговори
Billy Ray преди 9 години
България като член на НАТО е длъжна да влага 2% от своят БВП за актуализация на военната техника.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи е потвърдено. България ще купува американско оръжие чрез заем! Да ви е честито на всички прости тикви които избрава ГРОБ отново!
1
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КАТО ГО ГЛЕДАМ ТОЗИ НА ФОТОТО РАЗБИРАМ НАПЪЛНО КАКВО Е ИМАЛ ПРЕД ВИД ДАРВИН ЗА ПРОИЗХОДА НА МАЙМУНИТЕ.