Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев

Поискал е да напусне всички постове в ГЕРБ заради скандала с ВМА
Обновена: 23 фев 2015 15:54 | 23 фев 2015 15:53, Камелия Цветанова
253
Борисов свали политическото си доверие от ген. Стоян Тонев
Снимка: Булфото, архив

Премиерът Бойко Борисов е поискал председателят на здравната комисия в НС ген. Стоян Тонев да напусне всички постове, които заема като част от ГЕРБ. Министър-председателят е свалил цялата политическа подкрепа от него, съобщи bTV, като се позова на източник от Министерски съвет, пожелал анонимност.

Тонев е депутат от ГЕРБ. След като дълги години управлява Военномедицинска академия, бе назначен и за зам.-кмет на Столична община по здравеопазването.

Реакцията на Борисов идва, след като одит на Министерството на отбраната във ВМА откри, че докато Тонев е оглавявал лечебното заведение, частна фирма е действала на територията на Клиниката по дерматология, генерирайки загуби за 10 млн. лева за сметка на ведомствената болница.

В същото време от пресцентъра на ГЕРБ съобщиха, че Изпълнителната комисия на партията е изслушала по негова молба ген. Стоян Тонев.

Той е информирал членовете на комисията, че е подал заявления до главния прокурор и до председателя на Сметната палата, в които настоява за извършването на пълни проверки.

В писмата си до прокуратурата и Сметната палата ген. Тонев настоява проверките да установят законността на управлението и за начина на сключване на договори на ВМА от периода от 28 август 2012 г. до 1 януари 2015 година.

„Смятам, че само по този начин може да бъде запазен авторитетът на най-голямото българско здравно заведение с национално значение и с особено значение в случай на война и природни бедствия“, се посочва в писмото на ген. Тонев до главния прокурор и председателя на Сметната палата, информира пресцентърът на ГЕРБ.

От репортаж на bTV, който се позова на вътрешен одит, направен във ВМА от Министерството на отбраната, стана ясно, че ВМА губи милиони заради договор с частната фирма „Дерма Прим”, сключен през 2004 г., за медицински услуги. Тогава началник на Военномедицинска академия е генерал Стоян Тонев.

Вътрешният одит показва, че приходите на Клиниката по дерматология между 2007 и 2014 г. са в размер на 2,1 милиона лева, а разходите са за повече от 12 милиона лева.

Вътрешните одитори на МО са категорични, че този резултат се дължи на неразграничимостта между разходите за Клиниката и тези за естетичната дерматология на фирма „Дерма Прим”. Настоящото ръководство на ВМА също потвърждава това обвързване.

Според  настоящия шеф на ВМА ген. Николай Петров може да се стигне до заключението, че причината за нерентабилното управление на кожната клиника е свързаността с „Дерма Прим”, при която с публични и държавни средства се прави един частен бизнес.

С допускането на възможността за съвместяване на дейността на Клиниката по дерматология и „Дерма Прим” ООД са създадени условия на частната фирма за свободен достъп и ползване на цялата медицинска апаратура и всички ресурси на Клиниката, без основание.

Наличните отчети не съдържат достоверна информация за размера на разходите, извършени от „Дерма Прим” при ползването на медицинската апаратура, а само брой на обслужени пациенти от частната практика.

Съдържащата се в отчетите информация не е обвързана с никакви форми на контрол от страна на ВМА, констатират от министерството на отбраната.

Всъщност началник на клиниката по дерматология е професор Мирослава Кадурина, а тя притежава 84% от „Дерма Прим” - фирмата, чиито разходи, според министерството на отбраната, са отчетени като разходи на клиниката, която тя ръководи във Военна болница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
30
 
! Отговори
Снел .... И ? преди 9 години
Ето това е ГЕРБ.Откога призовавам: РУМЪНСКИ ПРОКУРОРИ И СЪДИИ В БЪЛГАРИЯ.Иначе: ..... снел .......И.. .???????????????
10
4
 
28
 
! Отговори
Сметната палата преди 9 години
Боце, а ти кога ще се самосезираш ?
9
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кадурина и Тонев са стари дружки, освен "общия бинзес" имат и съседни вили в Циговчарк.
8
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Генерале, и ти ли?
7
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
OKOLO BORISOV KOLKO SKANDALI IMACHE __ ZACHTO NE E NAPUSNAL ?
6
0
 
30
 
! Отговори
Язе преди 9 години
Тоя е чист. Да проверят сина му какви фирми и имоти има и д апитат от къде толкова пари да строи сгради на тия години....
5
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само във ВМА?!?Не мой да бъде! Я се поинтересувайте КОЙ определя кои и къде да ходят на конгреси и симпозиуми по *белия свят*,поразровете се из пловдивските болници и ще получите доста *интересни* картинки с назначения,конкурси,несменяеми *червени кхмери* и техни фирми снабдители! Оплетени са като свински черва!
4
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако е само този айдука нямаше пенсиите и заплатите ни да са африкански. Лошото е че цели 25 години всички които бяха и са на власт крадът като за последно. А овцете преживят и гледат като пребозали телета.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 5За теб всичко що се мазни на Мутрата или Местаня...или Плъха и т.н, са все хора които задължително трябва да са симпатични ли?
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тонев, си мислеше, че като се окопае по високите етажи на политическата върхушка ще остане недосегаем. Да ама НЕ, като казва Петко Бочаров, такива измамници превърнаха здравната система в черна дупка. Като вкарат стотина от тях по панделите и им изкарат имуществото на публични търгове, тези след тях ще се замислят преди да се впуснат в измамите.
1
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Тонев го мислех за свестен, ама и той бил пълен ***.....