БСП тръгва да събира подписи за комисия за дълга

Целувката между Борисов и Местан струва 16 млрд., изчисли левицата
Обновена: 26 фев 2015 18:00 | 26 фев 2015 10:41, Камелия Цветанова
26
БСП тръгва да събира подписи за комисия за дълга
Снимка: БТА

БСП започва да събира подписи сред депутатите за създаването на временна анкетна комисия в парламента във връзка с договора на правителството, който Народното събрание ратифицира вчера, за взимането на нов заем в размер на 8 милиарда евро.

Още по темата
За създаването на такава комисия е нужна подкрепата на 48 народни представители, а социалистите ще търсят съдействие от всички парламентарни групи, макар че против взимането на заема освен БСП гласуваха само депутатите от „Атака“.

Комисията трябва да проучи начина на договарянето и подписването на договорите, документооборота и кореспонденцията на правителството и на отделни министри във връзка с договора, да провери разходите и основанията за извършването им във връзка с подготовката за тегленето, както и да установи начина, по който са избрани банките, информира депутатът от БСП Красимир Янков.

Според него има основателни съмнения, че поемането на външния дълг е в нарушение на бюджетната процедура, което е допълнително основание за проучване от парламента. Социалистите ще настояват периодът на действие на временната комисия да е три месеца.

„Работата на комисията ще допринесе за прозрачността, а след вчера е безспорна необходимостта от повишаването на доверието към всички парламентарни групи и институции“, коментира Янков.

Той предупреди, че ако създаването на комисията бъде отхвърлено от мнозинството, от левицата ще оповестят фактите, с които разполагат за целия процес на преговори и възлагане на анализи до влизането на договора в парламента.

Социалистът Румен Гечев коментира, че е явно, че двойката управляващи партии са ГЕРБ и ДПС, защото те гласуват заедно важните закони.

Повод за изказването му стана изненадващата промяна в позицията на депутатите от движението, които първоначално се обявиха против вземането на заема, но вчера гласуваха „за“ ратификацията на договора на правителството с банките, защото финансовият министър Владислав Горанов обеща, че поне 2 милиарда лева от заема няма да се харчат.

„Правителството е водило преговори зад гърба на избирателите и депутатите и никой не знае какви са комисионите, а на 16 милиарда лева само един процент комисиона прави 160 милиона лева. Тази крупна сума не обяснява ли до голяма степен шизофреничното поведение на някои парламентарни групи за броени минути“, настоя той.

Според Георги Кадиев след гласуването на дълга вчера сме станали свидетели на разпада на коалиция, защото след няколко месеца малките партньори като АБВ и ПФ вече няма да са част от управлението.

„И тогава изборът пред Борисов ще е да вкара ДПС във властта или да управлява като правителство на малцинството“, коментира Кадиев.

„Вчера станахме свидетели на целувката между Местан и Борисов, но за разлика от онази на Орлов мост, която беше безплатна, тази си има цена и тя е 16 млрд. лева“, добави той.

От БСП не скриха и разочарованието си от позицията на президента Росен Плевнелиев, който обяви, че няма да наложи вето на ратификацията.

„Ако Росен Плевнелиев си позволи да участва в тази игра, това ще е за негова сметка“, предупреди Чавдар Георгиев и добави, че въпреки всичко БСП ще продължи да настоява за вето на държавния глава.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
Правилно решение . А сега да видим партия е най-добра за страната ни !!! Успех и късмет на изборите .
17
3
 
4
 
! Отговори
до № 18 преди 9 години
Какво според теб повече можеше да направят, че говориш за дъжда и качулката. Кой пръв даде гласност на това, което ни готвят тиквите? Кой обясни на хората какво всъщност се случва? Кой призова хората да покажат,че не са съгласни като се съберат пред Парламента? Кой твърдо гласува против заема? Кой все още търси начин да го спре? Е, сега, ние какво направихме? Къде показахме възмущението си? Нека не търсим нивата в другите, щом си седим само в къщи и негодуваме.
16
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Всичко трябва да излезе наяве. Тогава много неща ще станат ясни за тези, които гласуваха уж за стабилност, реформи и т.н. Как така толкова години държавата можеше сама да се справя с получаването на заеми, а сега изведнъж - четири банки като посредник. Да не би да са намалели служителите в министерството на финансите, или да са им орязали заплатите, та не могат сами да се справят. Или ЦЦ-ББ , депутати и министри трябва да получат своя пай от комисионните?
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как са се изтъпанчили, мамини златни, коя от коя по-*** визиономия. Бойко и на Татяна удари едно рамо да разбере някой,че има и такава партия, същия сценарий при разпада на сдс.
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След дъжд, качулка. Така не се защитава кауза и не се трупат точки. Дългът е факт, милиардите вече са на наш гръб, а другото е популизъм.
13
8
 
9
 
! Отговори
Смехории преди 9 години
Тези,които се целуваха с турците(разбира се това е една от причините да се срутят на изборите),сега искат да прехвърлят тази "любов" на опонентите си.Типично по комунисти-чески.Както казваше едно време партийният секретар:не ме гледай какво правя,а меслушай какво ти казвам!Що се касае за подписите,една ролка тоалетна хартия ще им бъде достатъчна(а може бии някой друг памперс).
12
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 1 Бива малоумие, но комунистическите *** надминавате бащите си! Какъв 1 милиард бълнуваш бе *** нещастен?! Олигарски за малко над година изтегли между 5 и 7 милиарда лева заеми и къде потънаха никой не знае!Отделно 4 милиарда от откраднатата банка! Не се спряхте да лъжете безпаметния си електорат!
11
9
 
10
 
! Отговори
? преди 9 години
А колко струва съешаването БСП и ДПС?
10
9
 
8
 
! Отговори
Kuncho преди 9 години
Вече веднъж видяхме как смята Гечев :)А като гледам отбора далеч, ше ни докарат със сметките! Все отбор финансисти са!:)
9
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БСП стана за смях. Тичайте сега след каруцата да и дишате прахта.
8
1
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Бъдева работете, без работа не стойте - народна поговорка.
7
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой беше този умник? Да не би да е комунист? Май е девето поколение комунист. Не му обръщайте вниминие, той е генетично увреден. Щом няма откъде да краде, като баща си и дядо си, не му харесва. Тези са пълни ***.
6
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонименорешарски не искаше да тегли един милярд а 4. и тогава всички скочиха защото никои не искаше тези пари да отидат за бсп дпс и ***.единственанта причина за този шум от страна на бсп е просто и отмащение.НЕ ПОДКРЕПЯМ ЗАЕМА ИЛИ ГЕРБ ама бсп ставт жалки.
5
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом русофилите *** значи правителството е на прав път...
4
14
 
16
 
! Отговори
Симо преди 9 години
Препоръка: Отделете малко пари и купете на дъртите *** едно ТКЗС, за да има от къде да крадат,че много им е мъка,точно по този въпрос.
3
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ох, как боли!
2
14
 
14
 
! Отговори
Мишо преди 9 години
Поискайте и подписа на Путин. Той няма да Ви откаже.
1
11
 
17
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
ТОЗ ДА НЕ НОВИЯ ТЪПКАЧ НА ПАЗИТЕЛЯ НА ВАЗЕЛИНА ВАГЕНИН..