52% от българите недоволни от кабинета, пишат му 3.32

Медиана: При нови избори ще имаме отново шарен парламент
4 мар 2015 19:37, Анисия Иванова
157
52% от българите недоволни от кабинета, пишат му 3.32
Кольо Колев при представянето на данните на "Медиана". Снимка БТА

Оценката на обществото за първите сто дни на кабинета е среден 3.32 по шестобалната система. Това показват данни от национално представително проучване на "Медиана", направено между 21 февруари и 1 март сред 998 души, представено от Кольо Колев.

Според електоралните нагласи при нови избори днес бихме имали отново шарен парламент. ГЕРБ би получил 22.8 на сто, БСП лява България - 16.9 на сто, ДПС - 9.3 процента, ПФ - 5.4 на сто, "Атака" - 4.4 на сто, РБ - 3.2 процента, АБВ - 2.7 на сто. ПФ и "Атака" отбелязват леко покачване, а при Реформаторите се забелязва известен спад, отчитат от "Медиана".

Общият скептицизъм и негативизъм по отношение на настоящата власт не водят обаче след себе си желание за нови предсрочни избори - 17 на сто смятат, че е добре да има предсрочен вот в близките месеци, докато 55 на сто са на обратното мнение, отбеляза Колев.

Според него причините са, от една страна, общото недоверие към политиците и политическото въобще и умората, а от друга - липсата на ясна политическа алтернатива.

Колев коментира, че промяната на политическата власт не е променила дълбокия песимизъм по отношение на бъдещето на страната. Според данните на "Медиана" оптимистите по отношение  на бъдещето на страната са 12 на сто, а песимистите са близо четири пъти повече - 44 процента.

За първи път от последните пет редовни правителства наблюдаваме такова високо ниво на песимизъм и негативизъм по отношение на управлението в началото на неговата работа, каза социологът, цитиран от БТА.

Проучването показва, че за 24 на сто от анкетираните новото правителство "вдъхва доверие", докато 52 на сто смятат, че то по-скоро разочарова. 19 на сто вярват, че това правителство ще успее да подобри положението в страната, 33 на сто смятат, че ще го влоши, а 35 на сто - че нито ще го подобри, нито ще го влоши.

Колев отбеляза различни причини за тези обществени нагласи. Като основна той посочи икономическата криза, изправила много домакинства пред сериозни трудности. Според данните 59 на сто от хората икономисват от дрехи и обувки, а 21 на сто са спрели да ги купуват, 55 на сто отговарят, че икономисват от храна. 44 на сто смятат, че ще се наложи да свият разходите още през следващите два три месеца, а един процент планират да "се поотпуснат малко", отбеляза социологът.

Според него върху кризата се наслагват и политически фактори - загубата на "Южен поток", външния дълг, събитията в Украйна и позицията на България по тях. Дебатите и гласуването по външния дълг са дали сериозно отражение върху данните за доверието в правителството и общите нагласи по отношение на бъдещето - 11 на сто одобряват взимането на този заем, а 62 на сто са против.

Според Колев образът на Русия като агресор, а САЩ и НАТО като радетели на мира, справедливостта и демокрацията не издържа критиката на общественото мнение. Отговорността за събитията в Украйна се открива в много по-голяма степен в САЩ, отколкото в Русия - без последната да е оневинена изцяло, смята социологът.

Съответно нагнетяването на напрежение в отношенията с Русия засилва анти НАТО настроенията, посочи Колев. Според 33 на сто при евентуален конфликт НАТО-Русия България трябва да напусне блока, а според 9 на сто - че страната ни трябва да остане в алианса. За бази на НАТО в страната се обявяват 14 на сто, против са 52 процента.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
6
 
5
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 9 години
...Къв "преврат" бе нещастници ..?НАЛИ ВЕДНАЖ ВЕЧЕ ---"СМЕНЯХТЕ СИСТЕМАТА " под мъдрото ръководство на ЕВРО-ГЕЯ...?Нито имате пари , нито акъл в главите ,нито хора зад вас...!КОЙ ШЕ ВИ ТЪРПИ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААА...Добре че е Европата , та да ви храни и бута пари по фондовете...иначе сте все загинали..ха,ха,хаааааааааИ ЦИПРАС ГО ВАДИ ГОЛЕЕЕЕЕЕЕЕМ-------АМА СЕГА Е ТИХ И МЕК , КАТО БАБЕШКО ДУПЕ..!
85
7
 
3
 
! Отговори
Гого преди 9 години
Червен Кольо стриктно спазва указанията на Момата и дава сравнително добри %-ти на бсп и атака, които сега действат в сихрон срещу кабинета Борисов 2.
84
3
 
5
 
! Отговори
О,о,ооо...хо,хо,хооо преди 9 години
Абе , кой му верва на Тоя.....ха,ха,хааааааааа
83
1
 
6
 
! Отговори
Моля, уточнете! преди 9 години
След като "52% от българите недоволни от кабинета, пишат му 3.32", колко 48% от *** са доволни от кабинета и каква оценка му пишат - не става ясно!
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен - Явно товарищите пак преврат готвят?че те дали са спирали
81
0
 
10
 
! Отговори
Слаб ( 2 ) ! преди 9 години
Има грешка в цифрово изражение - пишат му 2.33 !
80
5
 
7
 
! Отговори
Нено преди 9 години
Защо ли му викат червен Кольо,на предните избори даде 3 процента преднина на БСП пред ГЕРБ, ГЕРБ биха БСП с 13 процента + 3 процента това прави 16 процента , няма социолог на света да сбърка с толкова, впрочем има - наш Кольо и вместо да си изяде дипломата и да стане работник на голф комплекса на Андрей Райчев, той пак проценти ръси и ПАК ОБСЛУЖВА КЛИЕНТЕЛАТА СИ, стига толкова де, то не беше ДОНОСНИКА Бор, то не беше ДОНОСНИКА Димитър, то не бе мадам В, онзи сладур Юлий Москов, все шамани на БСП
79
0
 
0
 
! Отговори
до 104 преди 9 години
Мога да ти кажа (защото съм гледал онкоболен), че се дават сума пари за лекарства и пособия, но явно ти си се хванал да докажеш, че държавата дава само по 19,20 за транспорт. Кажи една цифра, колко смяташ, че трябва да ти плати държавата затова, че гледаш болен роднина?
78
7
 
4
 
! Отговори
ПАК ЧЕРВЕН КОЛЬО.. преди 9 години
.....И КАТО СВАЛИТЕ БОЙКО ....КВО???ТОЙ СИ ГУШНА МИЛИАРДИТЕ ......ПА ВИЕ СИ ГО СВАЛЯЙТЕ...ХА,ХА,ХААААААААААААМАН ОТ КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЪПИЗМИ..!АМА ---ТО ОТ СЕЛСКИ *** , КВО ДРУГО ДА ОЧАКВАШ....???
77
8
 
5
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
Типичен комунист - гнусен, безочлив, лъжец! Това е най-експонираният червен глашатай нищо, че прогнозите му стават само за тоалетна хартия...
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До допълнение от 98 Излишно се газираш, държавата не може да покрие на 100% всички нужди на хората. Не разбирам как разумен възрастен човек не схваща такива елементарни неща. или мислиш, че само твоят случай е важен и всички други са здрави и цъфнали?
75
0
 
11
 
! Отговори
se преди 9 години
Не ни занимавайте с глупости! Активирайте целия наличен състав на полицията да хванат убиеца от Търново! Трябва да се залови този *** отнел живота на това момиче час по скоро!Вашите статистики са безсмислени когато едно семейство е разтресено от трагедия! Икономическите и политически статистики са безсмислени в момента!
74
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Ако приемем, че социолозите се хранят от доверието, което генерират от какво се храни червен Колю?
73
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пембен Кольо пак сложи дебелите очи и излезе да лъже!Явно товарищите пак преврат готвят?
72
6
 
7
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Според червен Кольо българите са недоволни от всички кабинети с изключение на неговия приятел Станишев . А ти др. социолог как стана милионер и строиш голф-игрища . Така , че от такива подли плъхове сме на този хал .
71
4
 
6
 
! Отговори
ПАРОДИЯ преди 9 години
аз друго се чудя , колко ли плащат червен кольо и фъфлещия другар , че да им отразяват глупостите , при положение , че нямат едни познати избори.Предните избори даваха лека преднина на БСП пред ГЕРБ ,а Герб е с 83 депутата , а бсп с под 50за какво въобще позволявате такава дезинформация ...Тоя дава на Първанов по големи проценти от на Борисов , а знаем , че и ГЕРБ и АБВ са лидерски партии , значи АБВ трябва да има 40 процента а ГЕРБ 4 .... според червен кольо
70
1
 
11
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Всичко в България е Мафия!
69
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хахах тия агенции пак почнаха да им плащат от червената партия. А тука пропагандата на БСП и АТАКА е по-голяма от всякогаРевете червени продажни *** и вие продажни лумпели атакисти, НИкога на власт вече !Заедно с ДПС ще си изгниете.
68
0
 
3
 
! Отговори
допълнение от 98 преди 9 години
и да ви кажа ,като не ви пожелавам никога да не го изпитате-социалната помощ за 80% инвалид онкоболно момиче с висше образование и владеене на няколко чужди езика е 19,20 лв. -за пътни и лекарства ,това е -19,20 лв. та като тиквочев ми се пеняви знаете ли как го слушам,добре,че телевизора е стар -на 20г. та не мога да го изхвърля през прозореца,остави ,ами няма друг на който да продължим да му се "радваме",ат тиквочев не можем да се доредим да се оплакваме,то от него само рев и тръшкане малеее
67
1
 
3
 
! Отговори
do citizen преди 9 години
бб е най големия приятел на доган.дпс са готови да го подкрепят отзад по всяко време на денонощието.