Другата седмица внасят в НС законите за службите

ГЕРБ и президентът не са говорили за оставките на Лазаров и Писанчев
Обновена: 6 мар 2015 16:24 | 6 мар 2015 15:58, Камелия Цветанова
14
Другата седмица внасят в НС законите за службите
Снимка: БТА

Следващата седмица в парламента ще бъдат внесени законите за службите, съобщи след консултации с президента Росен Плевнелиев зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Срещата днес беше последната инициатива на държавния глава в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили.

По думите на Цветанов реформите в сектор „Сигурност“ вече са започнали с приемането на промените в Закона за МВР, с които президентът отново ще назначава главния секретар на МВР по предложение на правителството, но трябва да продължи.

„Информирахме президента, че другата седмица ще внесем пакета от законодателни промени, които трябва да бъдат направи, и след 25 години лутане въпросът с правната уредба да бъде решен“, заяви Цветанов.

В момента службите работят с разпоредби на подзаконови нормативни актове, но преди 2 години отново на консултации с президента политическите сили се обединиха около становище, че трябва да има закони за тях.

Готвените закони са четири - рамков закон и закони за военното и цивилното разузнаване и Националната служба за охрана.

Актуалната тема за смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и шефа на ДАНС Владимир Писанчев, които подадоха оставки днес по искане на премиера Бойко Борисов, обаче не е била обсъждана на днешната среща.

„Темата не е коментирана въобще, защото се концентирахме върху законодателството. Изпълнителната власт има компетентност по тези въпроси“, заяви Цветанов.

Той отново потвърди, че ГЕРБ подкрепя идеята заедно с местните избори през есента да се проведе и референдум по изборни въпроси.

Според Цветанов обаче до вота за местна власт не трябва да се правят промени в изборното законодателство.

Причината за това е, че каквито и да било изменения ще доведат до спекулации и внушения, че това се прави само в интерес на управляващите в момента.

Тема на разговора е била и правосъдната реформа, образованието, административната реформа, както и пенсионната, за която до края на март ще бъдат определени законодателни мерки.

„Висока оценка беше дадена и на започналите промени в сферата на енергетиката за намаляване на дефицита в системата, както и на стартиралата програма за санирането. От нея можем да отчетем като първи резултати, че вече има 140 блока, които са сключили договори и ще започнат изпълнението на тази амбициозна програма на правителството“, каза Цветанов.

По думите му през следващата година трябва да се помисли и за промени в законодателството, свързани с превенцията и мерките срещу бедствията и авариите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
гласоподавател преди 9 години
къде е морала на човек с влязла осъдителна присъда кат Цветанов да дава съвети и кове закони и до кога този човек ще дърпа конците в МВР ипържиха Вучката сега и Румито слагат на клада да я изгорят кат Жана ДаРк
9
0
 
2
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Законът за службите... Цецкоооо за това ли бяха милиардите заем? Пак да слушаш цяла България? Като сме овци и сме свикнали да ни стрижат. Вместо така и така сте ги теглили тези пари, които ние трябва да връщаме поне да ги бяхте влели в икономиката.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия продажници нямат право да стоят до портретите на тези които загинаха млади за Свободна България
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А сега да си отгонворимна въпроса кой ой кой??? Кой предава националните интереси на страната ? Кой ще продаде българите за роби на САЩ? Кой е виновен за мизерията и тъне в охолство ?КОЙ? отговорихте ли си .Аз ДА.
6
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
ПАКЕТ ОТ ЗАКОНИ ЗА СЛУЖБИТЕ--ГЛАНИЯ ЗАКОН ОТ ТЯХ ГЛАСИ---ГЛЕДАЙ СИ СЛУЖБАТА ПОКРАЙ ДРУЖБАТА
5
2
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Не разбрах дали страната може да понесе количеството и качеството на така наречените служби ,които са си такива в прекия смисъл на думата.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погледа на *** кърти мивки. Какъв мъж само!!!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дойде вчера чефа на ЦРУ и днеска вече подготвят пакет със промени. Честито!
2
7
 
3
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Най големите престъпници и унищожители на България са БКП-БСП-ДС . След 1944 г. т.н. народен съд изби хиляди невинни граждани, а още стотици хиляди без съд и присъда бяха избити в лагерите . Тодор Живков искаше България да стане 16 република на СССР , но за това червения *** се прави на луд . В най новото време правителството на Жан Виденов фалира държавата и обраха спестяванията на хората чрез техните банки . Само не знам колко трябва да си дебилен за да защитаваш все още т.н. БСП .
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
неандерталеца и расим