Нежно начало под крилото на Борисов: Бъчварова пое МВР

Депутатите я избраха и гласуваха оставката на Вучков
Обновена: 11 мар 2015 14:08 | 11 мар 2015 12:17, Екип на Dnes.bg
83
Нежно начало под крилото на Борисов: Бъчварова пое МВР
Румяна Бъчварова Снимка: архив, БТА

Веселин Вучков вече не е министър на вътрешните работи, а поста пое Румяна Бъчварова. Това стана с гласовете на 139 депутати от ГЕРБ, ПФ, РБ, АБВ и БДЦ. 68 народни представители от БСП и ДПС бяха против, а „Атака“ не участва в гласуването. Един независим се въздържа.

Още по темата

Минути преди да бъде избрана новият министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова обяви престъпността и корупцията сред основните проблеми пред МВР.

Пред депутатите Бъчварова обясни, че е приела номинацията с ясното съзнание, че в МВР има нужда от реформи и че има достатъчно капацитет на професионално ниво.

„Приех номинацията, защото знам, че в МВР политиката на ГЕРБ е много добре обмислена и разработена и няма никакво съмнение за посоката“, каза още новият министър. Тя допълни, че държи много да има резултати.

„Основните проблеми са битовата и организираната престъпност, корупцията в МВР и купуването на гласове, борбата с корупцията в обществото и реформата“, каза Бъчварова. Тя обяви МВР за лицето на държавността. „Ако не го направим по-красиво, няма да успеем“, обясни още тя.

Новият министър призна, че от дебатите около избора й е забелязала, че за депутатите две са важните неща – че е жена и че приоритетите на МВР са общи за всички.

Премиерът Бойко Борисов също се пошегува с пола на новия вътрешен министър. „Толкова години сме работили заедно, никога не съм делил хората на мъже и жени. Но днес сутринта, когато тя ми каза: „Нали няма да кажеш в биографичната ми справка коя година съм родена, разбрах, че е жена“, призна той.

Както Dnes.bg писа, Вучков се оттегли като вътрешен министър в сряда, 4 март, след като се оказа, че Министерският съвет няма да подкрепи предложението му да започнат процедури по смяната на главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и на ДАТО.

Като мотиви за решението си Веселин Вучков посочи недоверието на премиера Бойко Борисов в него и съпротивата му срещу смяната на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров и на шефовете на ДАНС Владимир Писанчев и на Държавната агенция „Технически операции“ Цветан Китов.

Основният му аргумент беше правно становище на Министерския съвет, според което Лазаров не може да бъде сменен въпреки влезлите в сила промени в Закона за МВР, според които отново президентът ще назначава главния секретар, защото заема мандатна длъжност.

Оставката на Вучков съвпадна с посещението на шефа на ФБР Джеймс Коми в София. Тя беше приета веднага от премиера Борисов, който пък се оплака, че му въртят „ченгеджийски номера“ и го държат „за шлифера“.

По-късно той номинира за поста вицепремиера Румяна Бъчварова и призова Лазаров и Писанчев да подадат оставки, въпреки че преди това твърдеше, че двамата се стараят и си вършат работата. Те го направиха в петък.

Министър-председателят обаче не поиска оттеглянето на Китов.

Проследете как минаха дебатите преди гласуването във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Братя Галеви могат вече спокойно да се върнат в България , така или иначе МВР е под бикините вече
25
6
 
4
 
! Отговори
Ами да преди 9 години
Как може нея да сложат, при положение че всеки *** от драскащите тук е по-кадърен! Ха ха, ако беше така, нямаше да висите по цял ден пред компа да драскате злобни коментари за няколко мизерни левчета! Нали така, а тролчета!?Ха ха, нещастници! Отивайте да работите! От хейтъри файда няма!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бъчварова ще си вдига полата ли срещу Мафията , пак и че дърта и няма какво да покзва
23
0
 
7
 
! Отговори
Папата преди 9 години
Тая продажна комунярска проститруженичка колко ли е кеширала да бъде бушон, калинка и послушка каот Фандъка...
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ се оказаха най-некадърни , пълен провал с МВР
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега вече Престъпноста ще се покачи на 100%
20
2
 
15
 
! Отговори
FBI преди 9 години
Само вижте Автобиографията на Бъчварова и как може сега Министър на Вътрешните работи:Румяна Бъчварова е управител на социологическата агенция Market & Media Links (Маркет линкс). Завършва Софийския държавен университет със специалност Социология. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар.[1]Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.Владее английски език, или го изучава в момента
19
8
 
5
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Мъката на другарите от ДПС и БСП е , че техните хора изчезват от МВР и МНО . Другото не ги интересува . Но така е стига робство на БКП-БСП-ДС .
18
12
 
5
 
! Отговори
Е и? преди 9 години
На всички злобари, какво като е жена и не е от службите?! Досега като бяха какво стана? Важното е да не си некадърник! Ще я съдите по резултатите след време!
17
5
 
17
 
! Отговори
морски преди 9 години
ОСТАВКА на цялата крадлива *** от ГЕРБ!До кога ще търпиш,народе?
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спокойно скоро ще подаде оставка,при Буда и разбиниците от ГРОБ всичко е ден до пладне.
15
0
 
19
 
! Отговори
правителство встроеж преди 9 години
150 дни вече и Борисов още прави правителство. Москов тепърва почва ревизии. Ако беше в някоя частна фирма всички да са уволнени досега че още на следващия ден от назначаването им министрите трябва да почват да работят.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
СМЯНАТА НА ЕДНА ШАПКА НЕ ПРОМЕНЯ ЧОВЕКА.ОТ БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ САМО СЛУШАМЕ ЗА РЕФОРМИ ЧЕ ЧАК УШИТЕ НИ СЕ ПРОДЪНИХА ВЕЧЕ..НО ОТ ДЕН НА ДЕН ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАТЪВАМЕ В БЛАТОТО НА ХАОСА..БЕДНОСТТА И МИЗЕРИЯТА.
13
11
 
2
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Успех,Руме!
12
1
 
13
 
! Отговори
Владко преди 9 години
И тая като Фандакова е просто едно *** на конци. Бойко обича да се огражда с такива. Интересно ми е тази Бъчварова и ФандАкова, как не им е неудобно да се занимават с неща, за които нямат компетентност?
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая ако е нежна аз съм трамвай.
10
2
 
8
 
! Отговори
ченге преди 9 години
Ами нормално, то в МВР има повече социолози и прочее нищолози отколкото завършили АМВР или юристи. Така, че каката ще е в "свои води". На Вучков не повече от 5% от служителите му бяха "колеги" по образование. Да живее безхаберието и горко на гражданите.
9
1
 
10
 
! Отговори
МЕРИМЕТ преди 9 години
НЕЗНАМ БОКО ТИКВАТА КАК Е.Е РУМИТО ТЯ КЪТ Я ГЛЕАМ И4 НЕ Е УБАВА
8
7
 
3
 
! Отговори
no name преди 9 години
БРАВО! А ПЪК ДПС И БСП КАК ЩЕ ГИ ПОДКРЕПЯТ, КАТО ВЗЕХА ДА ИМ ТРЕПЕРЯТ ГАЩИТЕ... СЕГА Е РЕДНО ВСИЧКИ ОТ СИСТЕМАТА НА МВР, КОИТО СА ДПС И БСП И АТАКА ДА ГИ ЧИСТЯТ...
7
10
 
2
 
! Отговори
член на ГЕРБ преди 9 години
Съвсем правилно другарю червен *** си забелязал , ще си сложим наши хора от ГЕРБ . Трябва да стане ясно , че супер-калинките от БСП и ДПС ще бъдат вън от МВР .