РБ внася поправка "диета" в закона за чиновника

Целта – да няма вратички да се назначават без конкурс
Обновена: 26 мар 2015 13:58 | 26 мар 2015 13:44,
12
РБ внася поправка "диета" в закона за чиновника
Снимка: БТА

Реформаторският блок внесе промени в Закона за държавния служител, с които да сложи на "диета" партиите и назначенията им във властта.

С новите текстове Блокът смята, че ще затвори вратичките - държавни служители да бъдат назначавани без конкурс. В момента се назначават хора на непълен работен ден, а после се назначават на пълен, когато се освободи място и това става без нужния конкурс, обясниха Реформаторите.

Освен това се случвало и хора по заместване да се преназначат на свободни позиции отново без задължителния конкурс.

"По повод изключително нахалното обвинение за преяждане, с този законопроект поставяме на диета всички политически партии в България", каза Радан Кънев.

Още по темата

Минути по-рано БСП излезе с поредните си обвинения срещу Реформаторите. Социалистите обвиниха министъра на икономиката Божидар Лукарски, че прави скандални назначения и уволнения в Агенцията за малките и средните предприятия.

"С този закон даваме категоричен отговор на изключително нахалните обвинения точно от БСП и ДПС, които са шампионите на партийните назначения", каза още Кънев.

Димитър Танев от групата на Реформаторите разясни, че случаите за назначения без конкурси в администрацията през последните три години са над 5000. "За три години 5500 души са назначени при заобикаляне на закона, а в момента ни се претоплят едни и същи 4-5 имена на пресконференции всяка седмица. Меко казано е нахално. Голяма част от този период е управление на БСП и ГЕРБ", коментира още Кънев.

Найден Зеленогорски пък допълни, че 80 процента от кадрите в администрацията по места са хора на БСП и ДПС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
А какво ще стане с тези които до сега са назначени без конкурс? Радан да каже!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо се пените само не знам..... Във всяка една страна която е преживяла дивия капитализъм и първоначално натрупаните капитали в момента в който власт имащите са се понаяли с пари са измислили такива закони, че никой друг освен тях да не може да се облажи. Това го е имало във всяка една страна при нас просто 25 години не можаха да се ориентират .......Нашите "умни" глави не измислят топлата вода те черпят опит от много места... а народа кога ли ще почерпи опит от грешките на другите...
9
0
 
1
 
! Отговори
an.elica преди 9 години
С огромен интерес следя "И аз го мога" ,където за една седмица приелите да дадат максимума от себе си получават похвали за положения къртовски труд да получат признание от менторите си.Изявлението на Маги Халваджиян ,че изграждането и утвърждаването му за едно изпълнение доказва 7-годишен труд ,с който е усвоил техники и се е задържал на нужната Висота и Класа,но не подценява и тези,които за неговото шоу във формата на предаването доказват на публиката качества и старание ,е и моето мнение.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те пък конкурсите са едни прозрачни, честни, професионализЪма само се гледа!!!Кънев бързо се научи да празнодумства и да се прави, че работи нещо!
7
0
 
8
 
! Отговори
Анили преди 9 години
Поправка трябва да се внесе относно това, лица, оперативно интересни да не могат да участват във властта, но тогава май ще останем без премиер и половин НС
6
0
 
7
 
! Отговори
Асеновец преди 9 години
Да се изнесете управляващите към Орландовци.... изедници и предатели сте всички.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що, вече изпоназначиха своите и дай сега да прецакаме останалите.В края на 90-те, кабинета на Бат Ваньо съкращаваше 10% от служителите (разбирай незаети длъжности и предстоящи пенсионери) и после до месец най-късно се назначаваха новите тамагочита. Няма да забравя как уволниха колежка на 30 години с мотива, че е млада и ще си намери работа, а оставиха отдавна навършили стаж за пенсия.
4
1
 
6
 
! Отговори
Дякон преди 9 години
Защо не внесете оставка на правителството ПРЕДАТЕЛИ? Аман от шуробаджанащина.
3
3
 
7
 
! Отговори
Ред арми преди 9 години
Вие трябва да се подложите на властова диета г-н Кънев, че нещо много на сериозно се взехте и мнооого, ама много преядохте с власт.
2
0
 
11
 
! Отговори
Варна преди 9 години
А пък конкусите как се нагласят..божеее.
1
5
 
20
 
! Отговори
zeus преди 9 години
След като РБ назначиха всички роднини и любовници е време да се застраховат, че никой няма да ги уволни после :)