НС уреди Монголия, над 200 000 българи - не

Няма да гласуват днес да се върнат данъци на най-бедните
27 мар 2015 10:56,
20
НС уреди Монголия, над 200 000 българи - не
Снимка: БТА, архив

Парламентът даде зелена светлина на споразумение за партньорство между ЕС и Монголия, но отказа да размести точките за промяна, която да възстанови данъци на най-бедните. Тя касае около 270 000 българи.

Депутатите започнаха работа с ратификация на споразумението за Монголия и я приеха дори на две четения.

След това шефът на БСП Михаил Миков призова дневният ред да се размести и парламентът да разгледа тълкувателен закон, внесен от социалистите. Той касае възстановяването на данъци на хората, получавали минимална работна заплата – 340 лв. през 2014 година.

Тази възможност беше въведена от кабинета на Пламен Орешарски, а кабинетът на Борисов я отмени. За парите от 2014 г. обаче тя е в сила и те трябва да се възстановят след подаване на данъчни декларации.

След тълкуване на НАП обаче се оказа, че хора с минимална заплата няма да получат обратно взетите им данъци заради превеждани социални помощи като детски добавки, помощи за безработица, минимални лихви по дебитни карти и др. С тълкувателния закон, който БСП поиска да се разгледа днес, тази несправедливост трябваше да се изчисти.

Мнозинството в парламента обаче отказа да размести точките в дневния ред. Така до гласуването няма да се стигне, тъй като законът на социалистите е последен.

Лидерът на социалистите обясни, че поправката касае 270 000 души. Той припомни и че говорителят на НАП вече е призовал тези хора да не подават декларации за възстановяване на данъците. „Държавната администрация прави опити на гърба на хората да икономиса едни пари“, разкритикува лидерът на БСП.

Миков изчисли, че всеки от 270-те хиляди трябва да получи по 408 лв. „Това са 408 хляба от масата на тези бедни българи, може да подвиквате, но във вашите семейства не се налага да мислите за 408 лв. годишно“, каза още лидерът на социалистите.

Мартин Димитров обаче обвини БСП, че са внесли лош закон. „Текстовете са лошо написани и трябва да признаете това“, каза той. Реформаторът съобщи и че 800 души вече са се възползвали от връщането на данъците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
20
 
! Отговори
Прост преди 9 години
Микоооов, Миков, откога започна да мислиш за народа бре, да не огладня като него??!?И какво са ти виновни хората, като 1-во сте вкарали закона неточен и 2-ро гласуванто не е стигнало до вашата точка, ам? Това да не ти е опорна точка?
13
0
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
За мнозинството в Народното Събрание важи поговорката "Сития на гладния вяра не хваща".
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DO VCERA 26. 03. 2015 G. V BALGARIA VSICKI ROMI SI PLATIHA DANAZITE.
11
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
BALGARSKI DEPUTATIN;KRAV POVRASHTAM,NO PARI NE VRASHTAM
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
TOVA PROKLETO NARODNO SABRANIE E ANTINARODNO
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ! на тъпите заглавия.
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !, Джордж Оруел.
7
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
както повеляват господатите от САЩ, така да бъде!! До последния българин ще ви изселим ако трябва!! А вие спете за да се събудите без дъжава. Слепите прогледнаха само тъпите НЕ.
6
4
 
30
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Леле Мартинчо става смешен, адски смешен! Този закон е лош другаркоооооо! Напрово смях през сълзи! С повече сълзи! ВИе не разбрахте ли бе хора-Бойко кръв пуща пари не връща! Така беше при предишното му управление така е и сега!
5
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Целия парламент предлагам да се изсели в Монголия, и да не се връща никога
4
0
 
39
 
! Отговори
Не Чакайте! преди 9 години
На нас българите ни се живее добре, но за да живеем добре чакаме някой друг да ни оправи.... Да ама Това "оправяне" е Кражби Кражби Кражби и Пак Кражби... Искате да живеете добре... Направете така че държавата да работи и да произвежда... Иначе края ще е скоро!
3
6
 
27
 
! Отговори
Исти преди 9 години
И това един ден ще стане,със или без социалистите. Даже по-скоро без тях. Българските бедняци не се нуждаят от социалисти- те се нуждаят от милиардите,които комунизма-социализма им открадна и все още не им е върнал!
2
2
 
31
 
! Отговори
akud преди 9 години
пак ли определеното малцинство ще ае облекчава за сметка на Българите ???? аз няма да плащам данъци за да ае издържат наследствени неграмитни малцинства
1
11
 
42
 
! Отговори
Ще свикните преди 9 години
Тази възможност беше въведена от кабинета на Пламен Орешарски, а кабинетът на Борисов я отмени. - ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ Ще свикнете с беднотията, това е съдбата ви