Местан поиска - възродителният процес в учебниците по история

"Масовата съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин"
Обновена: 28 мар 2015 16:38 | 28 мар 2015 16:31, Анисия Иванова
571
Местан поиска - възродителният процес в учебниците по история
Снимка, архив Булфото

Събитията от възродителния процес трябва да намерят заслужено място в учебниците по история, заяви на възпоменателен митинг в Барутин лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според него тези събития все още не са оценени от българската историография, а 43 г. са достатъчна "дистанция като историческо време, за да избледнеят емоциите и да се направи обективен исторически анализ".

Крайно време е събитията в Барутин и Родопите през 1971-73 г. да намерят своето заслужено място в учебниците по история, защото са пример за героизъм в името на свободата и демокрацията, допълни Лютви Местан, цитиран от БТА.

С възпоменателен митинг, организиран от ДПС, в Барутин днес бе почетена паметта на жертвите на кървавите събития през март 1972 г., когато жители на родопското село се противопоставили на първата вълна на възродителния процес в Родопите.

Според Местан първата масова съпротива срещу комунистическия режим е тръгнала от Барутин и това трябва да бъде отразено в учебниците.

В словото си от трибуната на митинга лидерът на движението призова министър-председателя "българското управление да се освободи от езика на омразата и от ксенофобите".

Повод за призива са цитираните от Местан думи на лидер на парламентарна партия, сравнил молитвите от джамиите с виене на неразбираем език.

Според Лютви Местан това е не просто опасен, а и престъпен език на омразата. В отговор на журналистически въпрос за кризата около КТБ, Лютви Местан заяви, че ДПС ще подкрепи, ако е необходимо и нарочно законодателство, за да се направи всичко, за да се защити държавният интерес и да не се разграбят вторично активите на банката. Категорични сме, ще участваме активно в процеса на търсене на специални решения, за да се защити държавният и публичният интерес, посочи председателят на Движението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


571
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ни одного русского дипломата не пригласили на 3 март, а османское иго назвали "упралением"! Вы как разрешаете переписывать историю, болгары?
248
2
 
7
 
! Отговори
до: НЕГРАМОТНИЯ ДОЛУ преди 9 години
С каква цел прикриваш Помаците а прехвърляш Манипулативно топката към турците , Българските турци са наследници на Османските турци а Помаците са така наречени потурчени мохамедани при това не само в България а и на Балканите като цяло
247
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българино-невежа къде е посланието?Ти, българино, не се ***!
246
4
 
6
 
! Отговори
Възродителен процес преди 9 години
По време на т.нар. Възродителен процес насилствено са сменени имената на 850 000 мюсюлмани. По време на съпротивата на протести излизат общо около 40 000 души (13-15 000 в 24 декември 1984 г. -19 януари 1985 г. и 25-30 000 в периода 19-27 май 1989 г.), има бити, интернирани, над 1000 са хвърлени в затвори и в концентрационния лагер Белене
245
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този човек вече прекалява, той непрекъснато разпалва етническо напрежение, това не е ли подсъдно. За да се задържи той и да има основание да съществува тази измислена и незаконна партия в демократична страна е готов на всичко. Гнусен и противен е.
244
1
 
4
 
! Отговори
Поп Грую преди 9 години
До Ястреб ВеликолепниИ къде са тези българи, бре аркадашлар?Намери ЕДИН БЪЛГАРИН, КОЙТО ДА ПИШЕ В ТУРСКИ ФОРУМ И МИ ПРАТИ ЛИНК.Ама сте си диваци и никой не може да ви търпи!Знаеш ли къде са тези българи в Турция? Те са до турските шахматисти, до турските изобретатели, до турските учени...Диваци сте и това е! Ататюрк се върти в гроба, като ви гледа какви *** и *** сте сега!
243
0
 
2
 
! Отговори
до 321 преди 9 години
до някакъв ястреб,забрави да напишеш,че имало магистрали,повечко джамии итук таме по някоя църква,повече керпич,кандила,тук таме жив българин,всички местности са на турски за да ги познават българите, които са останали.ние сме благодарни затова пишем присъствие,за малко сте дошли,500 години,малко сте посидели и сте си тръгнали,като сте видяли,че руснаците и те искат да присъстват.
242
2
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 9 години
До Ястреб Великолепни Abe Qstrebe vdigai gulabite za Turkia,kogo tursi6 v na6ta Bugaria
241
1
 
5
 
! Отговори
Аллах е Сатаната преди 9 години
Първа Божия заповед-"Аз съм Бог твой, да нямаш други богове освен мене, не им се кланяй и не им служи!"А демокрацията казва, че трябва да сме толерантни към чуждите религии и да ги приемаме сред нас!Христос казва, че хомосексуализма е грях, а Обама казва че е Ок! Христос казва"който не е с мене е против мене",а Българите заблудени от Дявола мислят че може по средата!България не е християнска държава значи, а демократична! Кой мислите има последната дума-Обама начело с отстъпниците божии или Бог?
240
3
 
4
 
! Отговори
cCc преди 9 години
Постоянно критикуват другите, страдат от комплекси. Аман от *** и комплексирани българи.
239
2
 
6
 
! Отговори
българин преди 9 години
В Турция ни посрещат като приятели.
238
0
 
1
 
! Отговори
Спасов преди 9 години
До До СпасовАБЕ, ТИ ОТ МЕСО ЛИ СИ ПОУМНЯЛ... ДА ВЗЕМЕМ ДА ТЕ ВПИШЕМ В КНИГАТА НА ГИНЕС... ДА СЕ ПОСМЕЕ ЦЯЛ СВЯТ. ДАЖЕ В ПИСАНЕТО СИ ТОЛКОВА ЗЛЕ, В ИЗКАЗА ЖИВА ПРОСТОТИЯ... ГЛАВА БЪЛГАРИЯ - АКЪЛ ТУРЦИЯ... МНОГО СИ СЕ РАЗПИЛЯЛ, ВЕЧЕ СИ НА РАЗПАД...
237
0
 
4
 
! Отговори
cCc преди 9 години
"Неразумний ага, защо геноцидът и бруталното поробване на българите извършени от турците не намират място в...." 500 години сме ви пазили неблагодарник.
236
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
I kskvo oche che iska Mestan..a tochno toi razduhva nechata na etnicheska osnova..kato tolkiva dargi na Turcua....i ne se chuvstva balgarin..da si hodi v Turcia i da si vze i agata ot saraite...tap nechastnik Balgaria go e izuchila sega e v balgarskoto NC i ade nachite balgarski pari Aga a si trai ili si zaminavai za Anadola anaganmo
235
2
 
4
 
! Отговори
али раза преди 9 години
И аз искам в учебниците по История да пише за турското робство - ама няма. Има само два реда за това, че османците завладели територията на Бърлгария.
234
0
 
1
 
! Отговори
правев преди 9 години
местан е прав,той и неговите сътрудници помогнаха да си сменят имената,и че са по българи от мене,той помогна да тръгнат немили клети недраги,ние ставахме 4часа да прибираме реколтата и храним животните,защото те заиб..ха всичко.прав е че ги "обиждаха"на границата,защото тези трудолюбиви хора ги направиха на куко,зарязаха си имотите.с когото съм говорил никой не споменява с някаква омраза.сега това се използува политически пак да се караме,да се мразим,а те на върха обърнаха резбата,пишетеи това
233
2
 
6
 
! Отговори
Nox преди 9 години
Неразумний ага, защо геноцидът и бруталното поробване на българите извършени от турците не намират място в учебниците под истинските им имена, а историята бива изопачена и изкривена?
232
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На 9 март 2015-а се навършиха 30 години от атентата на гара Буново. Загинаха деца имайки защото бомбата беше заложена във вагона за майки и деца. Какво ще каже по този въпрос брадатият коч? Да не би да си мисли че всичко е забравено? Не!! Никой и нищо не е забравено. Възмездието скоро ще почука на портата.
231
3
 
10
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До Ястреб ВеликолепниСлед 500 г.робство на Балканския п-в оставена процъфтяваща християнска култура?!!!Сериозно ли е това?Разрушените ни дворци,разграбените ни земи,избитото население!Разрушените храмове и на тяхно място построени джамии!Унищожената книжнина,живопис,архитектура...
230
12
 
5
 
! Отговори
А защо не? преди 9 години
Еми прав е Лютви Местан. Ако ние, днешните българи сме демократични и толерантни трябва да се изучава в училищата за Възродителния процес, а също и за многобройните кампании на насилствено покръстване на помаците, започнали още в края на 30-те и началото на 40-те години на 20 век и продължили чак до 1989 г.Тъй както имаме паметници на Левски, Ботев и въстаниците от 1876 г, по същия начин би трябвало да направим паметници на загиналите турци в България от 1878 до 1989 г.