1 май – ден и на Априлското въстание, иска РБ

Депутати настояват за нов официален празник със закон
1 апр 2015 18:52,
10
1 май – ден и на Априлското въстание, иска РБ
Снимка: архив Булфото

1 май да не е само ден на труда, но и официален празник, с който се чества годишнината от Априлското въстание. Това предлагат депутати от Реформаторския блок със специален закон. Сред тях са Петър Славов, Мартин Димитров и др.

По нов стил, тази дата е паметна за българския народ и като бележеща своеобразния апогей на борбите за национално Освобождение - датата на избухване на Априлското въстание, са мотивите на депутатите.

Според тях подобно „двойно честване” в един и същи ден на повече от едно знаменателни събития няма да е прецедент. Те дават пример с 9 май, когато хем отбелязваме Деня на Европа, хем и края на Втората световна война.

„Априлското въстание е вечен символ на непримиримия български дух и жаждата за свобода. Той трябва да бъде отбелязван официално“, категоричен е Мартин Димитров.

Според Петър Славов с превръщането на годишнината от Априлското въстание в официален празник управляващите ще покажат уважение към едно от най-значимите събития в историята ни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
По-добре е да се чества през Април !!! Така е прието и така ще остане !!!
6
2
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 9 години
Така ли иска ли РБ, струва ми се, абе *** защо постоянно се връщате в миналото оставете ни на мира да живеем, като нормални хора.Едните не могат да забравят възродителния процес, а другите вси за въстания се сещат.Има си история който иска да знае може да го прочете.Затова ли ви избираме, да ни настройвате един срещу друг, ДОКОГА?Не ни трябват такива депутати и без това животът ни е достатъчно труден.
5
1
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
PARVI MAI----DEN NA REFORMATORITE I IZMIKYARITE
4
3
 
3
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 9 години
До сибирска Първи май си е чисто еврейски празник , както и осми март . Вземете малко се образовайте какво честват на тези дати юдеите ...........Априлското въстание си е на 20 април и точка . Аман от Хазарски *** в тая България .
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според най- новата теория на българските историци ***, би трябвало да бъде "Ден на българския тероризъм спрямо турските " представители"! Нали изкараха Левски, Ботев, Бенковски, Петлешков и т.н. терористи, защото са се опълчили на турските " власти"!
2
4
 
17
 
! Отговори
аС преди 9 години
Ръбовците да ни ни се правят на отворковци , че добавили нови празници ! Да го направят на 20 април, както си е по стар стил. То, иначе и историята трябва да променяме и да го наричаме Майско въстание !
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
APRILSKO VASTANIE,NO NE STE PITALI DPC,A TOVA E VAGNO ZA CALMITE.