Борисов пипа Конституцията заради магистратите

Властта ще търси рамо от партиите в парламента
Обновена: 16 апр 2015 14:01 | 16 апр 2015 12:35, Веселина Йорданова
111
Борисов пипа Конституцията заради магистратите
Бойко Борисов. Снимка: архив Булфото

Властта ще търси консенсус с партиите в парламента за промени в Конституцията с цел реформа в съдебната система.

"Без няколко неща да бъдат променени в Конституцията, всяка съдебна реформа ще е половинчата и неефективна. Хората очакват да има справедливост, бързи съдебни процеси, бизнесът го очаква", заяви премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет на пресконференция с вицепремиера Румяна Бъчварова и правосъдния министър Христо Иванов.

По думите на Борисов такъв консенсус е възможен, защото всички партии говорят за реформа. Премиерът разясни, че едно от предложенията е свързано със сега действащия ВСС, който по думите му не е достатъчно ефективен.

Управляващите искат ВСС да бъде разделен на конституционно ниво и да бъде конструиран в две камари – на съдиите и на прокуроро-следователската гилдия. Първите ще са избрани от съдии, а вторите от НС, стана ясно от думите на Борисов. По този начин веднага ще се конструира нов ВСС.

Целта на това разделение е най-сетне да гарантираме структурна независимост на съда, подчерта правосъдният министър Христо Иванов.

Иванов уточни, че се предлага и намаляване на мандата на ВСС до 3-4 години. Предлага се и да се премине към явно гласуване от ВСС, хората да застават с имена зад своите решения, обясни още министърът.

Определен кръг от въпроси двете колегии – на съдиите, и на прокурорите, ще вземат заедно. Министърът уточни, че се търсят решения, които могат да бъдат взети от обикновено Народно събрание.

Румяна Бъчварова заяви, че за реформата се разчита на подкрепата на коалиционните партньори и на диалог с всички партии в НС. Амбицията, която имаме, не е свързана с нашата политическа сила, а отразява национално-отговорно виждане, посочи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цялата пресконференция е едно празно говорене. Промени на КОНСТИТУЦИЯТА в частта и за съдебната власт могат да се правят само от Велико Народно Събрание. По този въпрос вече Конституционният съд се е произнесъл веднъж решение 3.Тези от Днес що не вземат да публикуват интервюто на бившият конституционен съдя Георги Марков ? Та той е един от най-големите фенове на Борисов.Та всичко е един нескопосан ПР.
47
1
 
8
 
! Отговори
antiES преди 9 години
който крал,крал,който спал ,спал, време е всичко да се узакони,това иска да ни каже Тиквун
46
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До правев Не може да съпоставиш нещата така-защото както и да го погледнеш отвсякъде лъха на разруха. Но все пак ,ако е решил да прави нещо Борисов то нека да е нещо по-добро от тези изгубени 25 години.Ако пък ще се захваща с крадците в държавата от времето на така и несъстоялия се преход -подкрепям го.
45
1
 
3
 
! Отговори
правев преди 9 години
БОРИСОВ ЩЕ ГО ПРИЗНАЯ,САМО АКО ВЗЕМЕ ДА СЪПОСТАВИ 1964ДО 1989 25 ГОДИНИ, 1989 2015,НОВОРОДЕНИТЕ,ПОЧИНАЛИТЕ И ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ПОКАЗАТЕЛИ,РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА,ОСНОВНИ СРЕДСТВА,КОИТО Е ИМАЛА ДЪРЖАВАТА В СТОЙНОСТИ.КАКВИ СА РАЗЛИЧИЯТА И НЕ Е ЛИ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА ТАКА НАРЕЧЕНАта демонкрация.ТОГАВА ЩЕ ЦЪФНЕ ДЕМОКРАДАЦИЯТА,ЗАЩОТО ОЩЕ МАЛКО И НИЕ ЩЕ ЦЪФНЕМ,АКО НЯМА ПО СИЛНА СЛАНА,КАКТО СЕ ОЧАКВА СЛЕД ТОЗИ 36 МЛД.КРЕДИТ.УСПЕХ В ИЗЧИСЛЕНИЯТА НА ВСИЧКИ ИЗПЕЧЕНИ БОГАТИ ДЕМОКРАТИ.
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аре ся да видим кой иска истински реформи и кой иска запазването на статуквото
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя бая сънища е сънувал у френско.
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тотален контрол му е майката.Българските екскомунисти доказаха за 25 години ,че не искат да спазват никакви правила,щом и една дузина магистрати не искат да гледат случая на Ченалова-работата е ясна...Народа е с тебе,Бойко
41
9
 
5
 
! Отговори
Винету преди 9 години
До 51. Големи, ама големи глупости си написал. Държавата е унищожена много преди Борисов да се появи на политическата сцена и то от твоите любимци с червени з_дници. Примерът сега е, че той поне се опитва да прави нещо добро и трябва да си ид_от като тебе, за да го отричаш, освен ако не си зомбиран ***. (А, и след *** няма запетая - научи граматиката).
40
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
***, като това лице няма право на никаква законодателна инициатива,въпреки че седи в стола на министърпредседателя и това му дават такова право.Този" специалист" по всичко, до което се е докоснал е унищожил.Примерът е държавата ни.
39
5
 
10
 
! Отговори
Гешев преди 9 години
Така им е наредено от вън, нашите папагали само изпълняват...
38
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До сибирскаИнтересно ми е тези които са ти поставили минуси какво искат да кажат, всеки може да види че писаното си е истина. Та минусите отчитат процента на платените лъжци
37
4
 
17
 
! Отговори
Всичко по плана преди 9 години
Ран-Ът върви.
36
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Та да си дойдем на думата. Това се очакваше и това искаха най-много. Жална ни майка ако ги оставим тия продажници още на власт!
35
7
 
11
 
! Отговори
конституционалист преди 9 години
повече от смешно търновска конституция димитровска тодор живкова сега напъни за ТИКВЕНИШКА
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ХА ХА ХА ХА ХАсъда да станел подчинен на парламента :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDЕ ТО Е ЯСНО, ЧЕ НА БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ ТОЧНО ТОВА ИМ СЕ ИСКА!!!!!!!!!!!!
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И какво ще промени това.Без лустрация отнемане на правата и конфискуване на придобитото имущество , на юристите и икономистите който конструираха криминалният преход , нищо няма да се промени.Ще трябва да чакаме да се появи народен съд и той да въведе някаква справедливост.
32
8
 
14
 
! Отговори
О"Азисс преди 9 години
Тая да си пипа,да си пипа ....шлифира например,а не конституцията.Само "Винету " си чел бате...все пак
31
2
 
11
 
! Отговори
Площад на Съгласието преди 9 години
Алоу, журналята - взимайте лист и химикалка, и марш на площада да пишете нова конституция, по модел на швейцарската. В конституцията, вместо четвърта власт, се запишете първа власт, за да не слугувате вече на мафията за жълти стотинки. Хайде, ходете основете сепаратистка вестникарска република, че с тия мутри съвсем е закъсал народа.
30
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Главният прокорор несе ли назначава от Президента,все едно ни6то несее променило в конституцията..Всички от съдебната система,съмнителни мафиоти да бъдат изметени.Теса тормоза на Българското об6тество от векове.Боико загнилите ябълки неги изрязваи ами ги хвърляи.Реформа несе прави със малко загнили ябълки,те 6те изгният 6том има малко загнило.
29
4
 
12
 
! Отговори
МРАВКА преди 9 години
КАКВИ РЕФОРМИ ЩЕ ПРАВИШ БЕ НЕДОРАЗУМЕНИЕ? ЗАЩО СЕГА ДЕИСТВАЩИЯТ КОНСТИТУЦИОНЕН СЪД НЕ ЗАБРАНИ АНТИКОНСТИТУЦИОННАТА, ВЕРСАКА ,ИСЛЯМИСКА И АНТИБЪЛГАРСКА ПАРТИЯ Д.П.С.? ЗА КАКВО НИЕ НОВ ТАКЪВ СЪД? ТЕ ПАК ЩЕ СА СЪЩИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ И СЛУГИ НА КОГО ЛИ НЕ САМО НЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. САМО ВЪСТАНИЕ ИЛИ РЕВОЛЮЦИЯ ЩЕ СВАЛИ ОТ ВЛАСТ НАЦИОНАЛНИТЕ ПРЕДАТЕЛИ И СЛУГИ НА С.А.Щ, И Е.С. ПО МИРЕН НАЧИН ТЕ НЯМА ДА СЕ ОДКАЖАТ ОТ ПРЕСТЪПНАТА СИ ДЕИНОСТ СРЕЩУ НАРОДА И ДЪРЖАВАТА.