Армията ни е пред колапс, нищо че се самосъкрати

Трябват пари за образование, здраве, ама те не са се реформирали
Обновена: 28 апр 2015 14:34 | 28 апр 2015 11:00, Камелия Цветанова
51
Армията ни е пред колапс, нищо че се самосъкрати
Снимка: Булфото, архив

Парите за отбрана трябва да се увеличат, защото Българската армия е пред колапс, смята председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов от АБВ.

Той не е съгласен с позицията на БСП, че приоритет трябва да  са средствата за образование и здравеопазване, а не купуването на нова техника за военните.

"Сега се поставя паралел от други политически партии кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба", мотивира се той по БНР.

Още по темата

Според него, ако доверието към Българската армия се разклати, един от главните устои на държавата ще рухне.

Михо Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство. Той смята, че това би било срам за 100-годишната ни авиация.

"За мен балтийският опит България да поеме суверенитета на своето въздушно пространство, като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация. Силно съм обезпокоен от факта, че се натрапва това мнение в обществото", коментира той.

Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника.

Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.

Депутатът от АБВ беше категоричен, че трябва да  се намерят повече пари за армията още през тази година.

"Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските", отбеляза той.

Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Премиерът Бойко Борисов обясни решението с извънредните разходи заради кризата в КТБ и с приоритета на пенсиите, инфраструктурата и образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
8
 
33
 
! Отговори
promo преди 8 години
До ФиноПолзата ще е е ще има шанс за такива като тебе да бъдат защитени и спасени, дали трябва лушайки разбиранията ти , е друга работа. (ми то що си заключваш дома и колата - като има крадци дето могат да влезят у ползата да е нулева ? - колко безмислено и колко много кореспондира с последното ти изказване)
34
9
 
33
 
! Отговори
Фино преди 8 години
Трябва да е подготвена да воюва неконвенционално т.е. да може да воюва в малки независими отряди подобно на командоси. Такъв тип отделения сами избират целите си, атакуват, унищожават ги и се изтеглят и имат лични оръжия с които могат да поразяват най-модерната техника на противника. Обучението в оцеляване във всякакви условия, самостоятелно вземане на решения, планиране и извършване на операциите и найвече изграждане на свръх-морал е най-важното при такъв тип армия.
33
8
 
33
 
! Отговори
Фино преди 8 години
Може да се създаде много боеспособна армия с малък бюджет но това се прави от хора със замах, хора можещи да анализират хора със свободно мислене а не от апаратчици които им е втълпено какво да мислят а не как да мислят! При нисък бюджет армията трябва да е изградена върху високоподготвена и високомотивирана жива сила с висока мобилност и поразяващи способности въоръжена с най-добрите лични оръжия включително антитанкови и антихеликоптерни снайпери.
32
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До канбна нищо такова неможеше да стори този е нейн генерал Виж царската го е правила но в други времена без 4арвена зараза
31
10
 
36
 
! Отговори
кан преди 8 години
Генерале, мислите ли че някой българин има доверия в сегашната българска армия? а някога армията ни беше страшилище на балканите и въоръжена с най модерното за времето си оръжие. Беше така разчетена че за 48 часа трябваше да мие веригите на танковете на Босфора.Запада никога няма да позволи да имаме силна армия. Защото българина знае да воюва. То и затова са тука американците.
30
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко е пред колапс, не само армията. Защото една шепа окрадоха цялата държава. А мутрата управлява, вместо да отговаря за трафик на дрога, проституция, убийства... Ами как другояче да е? ИзбеГАЛЕВИ, Бисеров, Василев, още знайни и незнайни далаверкаджии си харчат откраднатите парички някъде, Дебелян Прасевски наглее и раздава правосъдие, по голям фарс има ли от това?
29
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Генерали и полковници са 75% от състава на армията. Ква армия бе Михов? Ти бе един от предателите дето я съкратиха.И сега като купите Ф16 втора ръка като парите ще са за нови гледайте да имат въоръжение. е като френските фрегати да стават само за возене.Напълнихте армията с кадрови войници-необразовани селяци които ги мързи да гледат. И с жени на които когато подадеш команда "залегни" се мятат по гръб!Ква армия е това?Предатели и слуги на чужди господари!Простаци!Вие нямате чест и достойнствд!!!
28
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
7693 офицера ЗА ВСВ армия над 600 000 сега 26000 АРМИЯ И 1500 ОФИЦЕРИ МНОГО СА
27
9
 
38
 
! Отговори
генщаб преди 8 години
Просто трябва да се вземат половината пенсий от БНА люшперите И ще има и за Оръжие и вси4ко . Армията НЕ е социално заведение да ви храни казваха 4ЕРВЕНИТЕ ФУРАШКИ Е ВРЕМЕ Е ДА ГО ИЗПИТАТ И ТЕ
26
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армията се самосъкратила??? Брей, брей, брей!
25
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Генерал Михов, помните ли през 2000 г., когато Вие бяхте Началник на ГЩ как беше унищожен научния потенциал на армията чрез масови съкращения? Помните ли правителството на Костов как гласува "Числото 380 да се замени с 25". Забравили сте?!? 380 научни работници от научно изследователските институти на армията. Да останат само 25.
24
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Армията ни е пред колапс?Не, след колапс е.Изелезе от реанимацията и влезе в патологията.
23
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
i mestan zabravih ima dynerjiiski noj
22
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ot kakvo se plashite , mihov ima makarov pistolet ,pyrvanov ima lovna pushka za 10 hiliadi dolara , volen ima policeiska palka na krysta, a da ne govorim , 4e boiko ima rpg , taka 4e spete spokoino
21
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
osnovnoto zadyljenie na naemnia voinik v Bulgaria e , da mesti edin kamyk ot edno miasto na drugo , da sledi koga ima avans i zaplata, i prez ostanaloto vreme da dreme niakade
20
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gyrcia ima 250 hiliadi armia , i moderna tehnika Bulgaria ima 30 hiliadi , no zabelejete administracia , jeni telefoniski i drugi , obshto kym 15 ostavat voinici , ot koito polovinata nemogat da napraviat 20 licevi opori za kakvo da govorim pove4e , a de ne kazvam za tehnikata ,daje i v afrika e po moderna
19
9
 
33
 
! Отговори
До18 преди 8 години
На 14вече са запознати с нарко и алкохола а па повечето от бившите наборници там научиха цигарите алкохола и далаверките *** ако ти до 18 не си изграден казармата ще те изгради за мутра
18
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
19, армия само с офицери е боеспособна, армия с негдостиг на команден състав - не е. Но не това е въпросът - 1500 офицера са нужни да командват пушечното месо, което днес произвеждат училищата и дискотеките. Виж, за останалите 900 е малко сложно - складове ли пазят, секретарки нечии ли са...А за издържането - когато имахме армия, имахме и ВПК - тогава армията се издържаше на практика сама и беше на печалба. Началното унищожение на армията беше, за да се уножи и ВПК на България. И си продължи...
17
11
 
38
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
ЧЕ НА НАС ЗАЩО НИ Е АРМИЯ ? С КОГО ЩЕ СЕ БИЕМ ? БАЗИТЕ НА НАТО СА У НАС У ДОМА СИ ...ДАЛИ СМЕ ИМ ВСИЧКО. КОРАБИТЕ СА ИМ В ЧЕРНО МОРЕ. АБСОЛЮТНО БЕЗМИСЛЕНО Е ДА СЕ ДАВАТ ПАРИ НА ВЯТЪРА ПАК ДА ИМ ПЪЛНИМ ГУШИТЕ ЗА СТАРА ТЕХНИКА.
16
8
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Набедените за демократи да вземат малко да прочетат туи - онуи за Демокрацията. Поне малко да се напънат за да разберат, как се устоява тя. Като за начало да се поинтересуват как тя се защитава в най-истинската такава - Швейцарската конфедерация, държава обградена само от приятелски страни!