Бивши министри: Частните болници източват държавата!

Или как "Софиямед" ще вземе 3.5 млн., а Пирогов едва 1,5 млн. лева от НЗОК
Обновена: 30 апр 2015 12:58 | 30 апр 2015 11:25, Анисия Иванова
83
Бивши министри: Частните болници източват държавата!
Снимка: архив Булфото

Частните болници източват държавата и е нужна равнопоставеност на условията за държавните и частниците.  Около това становище се обединиха бившите здравни министри д-р Таня Андреева в кабинета "Орешарски" и д-р Стефан Константинов от първия кабинет "Борисов".

В ефира на bTV те разказаха за финансирането на частните болници от НЗОК и за начина, по който МБАЛ "Софиямед" е получила лиценза си за работа. Болницата стана скандално известна с побоя над новородената Никол, пребита от акушерка по време на нощна смяна.

В момента бюджетът на Националната здравноосигурителна каса се гласува от парламента, а лимитите се разпределят след предложения на управителя на НЗОК, каза д-р Андреева.

МБАЛ "Софиямед" е трябвало да получи около 3.5 млн. лева държавно финансиране, на фона на "Пирогов", който получава около 1.5 млн. лв. "Не може комисия да определя коя болница колко пари ще получи, защото това е опасна, от корупционна гледна точка, система", категоричен бе д-р Константинов.

Той призна, че лицензът на "Софиямед" е разписан лично от него по време на мандата му и разказа интересни подробности около документацията й. Още преди да са били подписани документите в НЗОК се е пазил финансов ресурс за работата й, обясни той.

В документацията Константинов открива името на свой колега и приятел, който не е имал нищо общо с болницата. В личен разговор той разбира, че докторът няма намерение да сменя работното си място и дори не знае, че името му фигурира в списъка на новата болница. "Бяха му използвали  данните", лаконичен беше Константинов.

След връщане на документите му направило впечатление, че служителите на министерството били доста мотивирани и "много бързаха да оправят нередностите". "Обикновено като им дадеш задача те се бавят седмица – две, месец. Тука в рамките на на 3-4  дена върнаха документа", разказа още той.

След корекцията е направена повторна проверка, която е показала, че "Софиямед" отговаря на всички изисквания по закон и лицензът е разписан.

Според Андреева трябва да се промени начинът, по който се издават разрешителни за болниците, независимо дали са частни или държавни. "Когато се разкрива ново лечебно заведение, разрешителното трябва да се издава на ниво инвестиционно намерение", коментира още тя. По сегашния закон ако една болница отговаря на всички изисквания, не може да й бъде отказан лиценз, като това важи и за създаване на университетски болници.

"Трябва министър Москов да може да контролира тези болници, след като използват публичен ресурс", допълни още Андреева. Макар частните лечебни заведения да получават пари от държавата, те не могат да бъдат санкционирани от нея.

"Частните болници не трябва да избират печеливши пътеки, а да работят при равни условия с държавните", категорична е тя и призна, че чрез частните болници се източва НЗОК.

"Контролът на частните болници в момента не е равнопоставен с държавните", допълни тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
20
 
! Отговори
p преди 9 години
Точно за Софиямед знам за няколко случая как лъжат хора, само и само да постъпят в болница и да им се правят скъпи процедури и да източват касата. Когато са ходели за второ мнение - се оказва, че нищо им няма...
26
2
 
0
 
! Отговори
д-р Менгеме преди 9 години
Таня Фаса ЩЩД!
25
3
 
11
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Проблемът на здравеопазването са лекарите - те го съсипват и по тази причина трябва да се изгонят от България !!! Огромен проблем , но по-поносим , са медицинските сестри и братя , които също трябва да се изгонят от България !!! Трябва да останат само три санитарки, които да почистят основно здравеопазването и всичко ще лъсне !!!
24
7
 
7
 
! Отговори
До 3 преди 9 години
До 25 ГОДИНИ СТИГАТ !Ти ходил ли си в Русия да видиш кинг Путин как се справя с тях????Аман от промити путинисти.Защо не даваш за пример Европа- Германия, Франция....ами РУсия щяла да ни оправи.
23
0
 
15
 
! Отговори
дадодедо преди 9 години
Всеки път едно и също - случва се някакъв сериозен инцидент, наяве излизат някакви тотални помии и засмърдява яко. Това продължава 2-3 седмици и после всички забравяме, че някого нещо лошо се било случило.И след време историята се повтаря.
22
4
 
2
 
! Отговори
Божо преди 9 години
Въобще не трябва да се финансира здравеопазването , защото тези пари са държавни, а държавните пари не трябва да се дават на доктори , сестри и всякаква друга мафия , която вкупом убива българския народ !!! Да се изгонят всички лекари , медицински сестри и братя , както и санитарките от България , защото са вредни за народа , за племето, за матряла и за всичкото прогресивно човечество !!! Вън !!! Познавам една знахарка, която ще реши проблемите в здравеопазването с едно запалване на свещ !!!
21
0
 
8
 
! Отговори
симпатяга преди 9 години
Ами, ако няма Здравна каса, няма да има проблем. Най-лесно се харчат чужду пари за някой друг, и то от чиновници. Закривайте тази каса и толкова, отиваш в болницата и плащаш, като супермаркета. Ако си спомняте 1996 нямаше хляб в магазина, щото според чугунените глави хлаба е важен и затова цената му бе регулирана, че да се защители хората. Същата простотия и здравната каса, закривай! Няма ли личен интерес, нищо не може да работи, нищо!
20
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В частна клиника (болница) пребиха бебето (!), а Здравната каса да им плаща пари???ЗА Частните клиники НИКАКВА държавна субсидия - Те за това са ЧАСТНИ - Който им ползва услугите да си плаща!Здравната каса и отчисленията за здравеопазване трябва да бъдат единственно и само за инвалидите, непълнолетните, пенсионерите, "Бърза помощ", хората имащи специфически заболявания, детските градини, и т.н.!АЗ съм готов да плащам, но не да пълня джоба на некадърници!!!
19
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ми то нали видни политически фигури имат частни училища (или съпругите им) и точно за това е мощния натиск за пренасочване на държавните пари към частните школа!
18
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До Анонимен СЬЩО И МИНИСТРИ---НЕ САМО ЛЕКАРИ И ДИРЕКТОРИ НА БОЛНИЦИ И ПАЦИЕНТИ УЧАСТВОЩИ В МНИМИ ЛЕЧЕНИЯ----ЦЯЛАТА ВЕРИГА
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И политиците и мафията и те я точат много.
16
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то е ясно че за това се правят толкова частни болници. Всички точат пари от Здравната каса, а още като постъпиш в някоя от тях те карат да избираш екип за хиляди лево в някой случай и да доплащаш най различни неща - те.е. те си вземат сумата и от пациента също и от държавата за едно и също нещо. Ама погледнете кои са им собственицити е как са обвързани с политическата мафия и тогава всичко става ясно
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам сега здравният министър да ги реформира и слее с няколко от общинските болници във фалит. И задължително да приложи творческо мислене по почина на пристанищната администрация в София. Да направи една обща управленческа структура някъде в географския център помежду им, а колегата му от транспорта ще пусне нови редовни автобусни и влакови линии от цялата страна до там. И защо да не поразширим и метродиаметъра?Мегдан за експерименти бол. Като ще е реформа, да е рошава!
14
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Наще мили дупетати, като милеят толкова за частния бизнес, по специално здравеопазване и образование (не че с охранителните афенции е по-различно), защо не гласуват създаването на ЧАСТЕН ПАРЛАМЕНТ?Изедници!
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оооо, добър ден! Нека най-после и някой малко по-отговорно да се изкаже, че всички биват купени за секунди! Частно здравеопазване и частно образование може да се нарече такова само, ако успява да се самофинансира самостоятелно устойчиво във времето - всичко друго е грубо източване и ликвидиране на съответните държавни сектори!
12
0
 
19
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Странен е българския капитализъм ,държавните чиновници гледат да бастисат държавата и да отхапят ръката която ги храни
11
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо държавата финансира частни болници?. Щом е частна тя си поема риска на бизнеса. Пропаднала мафиотска държава.
10
1
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
А вие бившите, защо си траяхте когато не бяхте бивши министри!
9
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навсякъде само мошеници, а не лакари режат, кълцат за пари и хич не им пука за пацианта, а ако е по на години съвсем ги правят на маймуни. В Пирогов и не само голям бизнес въртят с диабетни крака, със счупени крайници, с изгаряния с всичко. Те не те лекуват, а само търсят варианти за изкарване на пари.
8
2
 
30
 
! Отговори
Таранкоолу преди 9 години
Аз на моя ли разправям от 20 години насам, че частните болници гледат да те умъртвят и да лапнат наследството ТИ.И проумейте едно: ЧЕСТНИ ЛЕКАРИ - все по-трудно срещано явление в БГ-то.ДоФторите станаха търговци. Гледат да пласират илачите на тоя дистрибутор, който им бутне повече мангизи.