"Ексон Мобил" с интерес да търси нефт и газ у нас

Наши политици в САЩ, хвалят блоковете в Черно море
Обновена: 5 май 2015 16:04 | 5 май 2015 13:20, Веселина Йорданова
45
"Ексон Мобил" с интерес да търси нефт и газ у нас
Снимка: архив, БулФото

Американската компания "Ексон Мобил" проучва възможностите за участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и природен газ в българската част на Черно море.

Още по темата

Това е станало ясно на среща на вицепрезидента по проучванията за Европа и Каспийския регион в компанията Стейси Уелтмър с председателя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и зам.-председателя на УС на "Булгартрансгаз" Делян Димитров.

Срещата се проведе в новопостроения глобален офис на "Ексон Мобил" край Хюстън (щата Тексас, САЩ), а българската делегация беше първата международна делегация, приета в новата централа на американския гигант, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

По време на разговора Стейси Уелтмър е подчертала, че американската компания проучва много внимателно всички документи и възможностите за участие в търговете за двата блока „Терес“ и „Силистар“ в Черно море.

Делян Добрев е информирал представителите на най-голямата нефтена и газова компания за параметрите на двата блока. По думите му обявата за старта на конкурсите за „Терес“ и „Силистар“ вече е публикувана в Официалния вестник на Европейския съюз и компаниите, които желаят да участват, могат да купуват документи до 17 август 2015 година. Компаниите могат да подават оферти до 21 септември 2015 г.

Заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков е обяснил, че след провеждането на прозрачен конкурс, разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в находищата “Силистар” и “Терес” ще бъде предоставено за срок от 5 години, като може да бъде удължен два пъти с по 2 години.

Делян Димитров от “Булгартрансгаз” е подчертал, че в момента България е започнала изграждането на интерконекторни газови връзки със съседните страни Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

След изграждането им капацитетът на системата ни за пренос на газ ще достигне 20 млрд. куб. м годишно и освен това вече е в ход и подготовката за разширяването на капацитета на съществуващото газово хранилище в Чирен.

От „Ексон Мобил“ заявиха, че оценяват и имат конкретни очаквания към потенциала в българския район на Черно море, защото имат опит в проучването както на румънската част, така и на други части на Черно море.

През февруари Делян Добрев беше в Лондон, където също презентира възможностите за проучване за нефт и газ в двата черноморски блока. След посещението си той обяви, че гиганти като ВР, Shell и Statoil следят от дълго време региона на Черно море и това носи надежда за засилен интерес към търговете за „Терес“ и „Силистар“.

Тогава той призна обаче, че моментът за обявяването на търговете за проучване не е много подходящ заради ниската цена на петрола на международните пазари, което кара компаниите да съкращават разходи и инвестиции.

Именно с този мотив консорциумът между Total, OMV и Repsol отложи с поне шест месеца началото на проучванията в блока „Хан Аспарух“.

През лятото на 2013 година пък правителството на Пламен Орешарски прекрати процедура за избор на изпълнител на проучвателни дейности в „Терес“, защото нямаше нито един кандидат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До Само ФАКТИПървите бели заселници в Америка избили почти всички корени жители - индианците.-------------- Индианците са били диваци, алкохолици, крадци и са убивали бели заселници само за спорта.
32
0
 
17
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До борецаПоредната пропаганда виждате ли колко много газ има в България и какви инвеститори се натискат все от сой!------------ Дори да е така, какво лошо има ако си вдигаме акциите по тоя начин? Или тебе те боли повече за интереса на Газпром?
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DA SI TROSCHAT PARITEI U MORETO SCHTE MI NAIDAT DEDOVECA KRAVARITE
30
2
 
26
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Поредната пропаганда виждате ли колко много газ има в България и какви инвеститори се натискат все от сой!Ако в България има толкова големи находища отдавна щяха да бъдат усвоени!Второ никоя държава не си раздава геоложките карти на всеки измислен играч!И трето най-важното самите ие сме вече много малък пазар който не представлява интерес на големите играчи!И накрая гладна синя кокошка газ сънува!
29
2
 
29
 
! Отговори
Само ФАКТИ преди 8 години
Първите бели заселници в Америка избили почти всички корени жители - индианците. Малцината оживели ги пропили и натирили като *** в резерватите. Робството, в най-уродливия му образ е символ на американската "демокрация". Първата и ЕДИНСТВЕНА страна, употребила атомна бомба срещу мирни жители са САЩ.Та се набива в очи: от самото си създаване САЩ са символ на ОЗВЕРЯЛИЯ, ОКЪРВАВЕН, ОЗЪБЕН ЧОВЕШКИ ***.
28
1
 
24
 
! Отговори
L. преди 8 години
Шистов нефт ли?
27
0
 
31
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
До от ЮАР Е ТУК УВАЖАЕМИ СЪВСЕМ БЪРКАШ.ТОЧНО АМЕРИКА Е СТРАНАТА КОЯТО КУПУВА ДУШИ ЗА ДА ИМ ИЗПОЛЗВА АКЪЛА. ТОЧНО АМЕРИКА НЕ Е СЪЗДАДЕНА ОТ ХОРА С АКЪЛ А ОТ РАЗБОЙНИЦИ.
26
0
 
29
 
! Отговори
Та кой ще намаже преди 8 години
Да живей комунизма. А бе, то нали комунистите не са вече на власт? А *** като се зарови човек:1.Премиера-комунист2. Президентчито-платен комсомолски3. Цецо--комунист4.Председателя на НС-комунист5. Михов-комунист6. Първанов-комунист7.8.И нали уж не управляват???????
25
12
 
20
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
До Гневен българинАко самият ти не си платен драскач от колхозното посолство - да те информирам - Газпром и Русия харчат ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ДОЛАРИ за да спонсорират анти-шистови движения, разни зелени, червени, нацита, фашаги и пр. в цяла Европа, само и само да подливат вода на американските фирми. Но няма да успеят. Един само Apple има повече пари отколкото държавното съкровище на Русия. В крайна сметка Америка няма нужда да се конфронтира с Русия. Америка ще КУПИ Русия, както купи Китай. С акъл!
24
2
 
27
 
! Отговори
естествено преди 8 години
Газ в провинция Тиквустан няма. Конграчулейшън. Цирк трябва да има за радост на ***. Всепак на овцете запратени в пропаста трябва да се покаже малко сено/дори илюзорно/ . Реалноста на заслепените овце няма да дойде дори и след няколко години когато няма да се палят шо един на ден а на тълпи. А тогава вече Високата порта може да праща багерити да се изхвърли на бунището всичко което е ненужно на времето
23
9
 
20
 
! Отговори
от ЮАР преди 8 години
До В КОЛОНИЯТА РБА какви бяха *** от ДС - БКП, които уж управляваха, а стигнаха до там, че да се предложат за 16-та република в концлагера - колхоз дето се казваше ссср? Все пак, определено е по-добре да сме щат от ЕС, отколкото задунайска губерния! Не разбирате ли, че вековната цел на Русия са Проливите и затова винаги имат за непосредствена стратегическа цел да ни държат под миризливия си ботуш. Западът поне не пречи на страната да се развива и ако сме зле - сами сме си виновни!
22
9
 
18
 
! Отговори
ОТ ЮАР преди 8 години
До ГеоргиНикаква нефтодобивна индустрия не е имало в България, освен няколко плитки и нискотехнологични кладенци. Единствени в света, технологии за добив от големи дълбочини имат американски фирми. Затова, цял свят ходи при тях, включително и любимата ви Русия. Без американските технологии и пазари, другият ви любимец - Китай - оттича в канализацията за нула време. Всички сериозни технологии за морски и дълбочинни сондажи са американски. Всички технологии за микрочипове - също. Мислете!
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предателите "специалисти" от ГРАБ в действие!
20
11
 
20
 
! Отговори
кеф преди 8 години
Стига сме плащали най-скъпия братски газ!!! Да си го продава Вовата на китайските си братя.
19
1
 
30
 
! Отговори
до Пешко преди 8 години
Наистина ли си толкова.. наивен? Газпром си гледат интересите, но не очаквай "Ексон Мобайл" да правят нещо различно.
18
13
 
19
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
До брейна предателите Газпром им пишеше законите, за да пробутат патока
17
9
 
22
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Замириса резко на евтин газ и на.кани газпромци. Чудно
16
4
 
40
 
! Отговори
:) преди 8 години
Мирише ми на концесийка и поредното ограбване на Майка България. Гласувайте все така "умно" и ще сме първи изчезнал от ГЛУПОСТ народ. 500 години турците клаха народа ни, но не успяха да ни премахнат. За 25 години западните ни "приятели" почти успяха. Добри са !
15
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обърнете внимание че нашите отиват при тях, те не са дошли тук да разработват :)
14
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен141 6 Анонименпреди 20 минутиНашите са уникални ***, вместо сами да си разработваме находищата, те пак ще ги отдават на разграбване срещу жалък процент от печалбата.------И как ще ги разработвш сам тея находища бе *** ?С кирка и лопата ли ?