Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан

Настоява ЕК да размрази мораторуима за прием на нови страни членки
Обновена: 8 май 2015 09:33 | 8 май 2015 09:18,
288
Турция – по-скоро в ЕС, препира Лютви Местан
Снимка: архив, Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан призова за ускорена интеграция Турция като естествен мост между Изтока и ЕС.

"През септември, ние българските либерали от ДПС и НДСВ, ще бъдем домакини на регионалната среща на лидерите на либералните партии от Балканите", заяви той пред bTV.

По думите му, тази среща е много важна, защото по тяхна инициатива ще се разисква либерална стратегия за ускоряване на интеграцията на Западните Балкани в ЕС.

"Убедени сме, че един конфликтен дестабилизиран Близък Изток, а той никога не е бил по-дестабилизиран, винаги ще бъде предизвикателство за сигурността и на ЕС, а един стабилен Близък Изток ще гарантира стабилност и в ЕС и тук ролята на Турция е стратегическа", смята Местан.

Той настоя, че младите демокрации от Западните Балкани и Югоизточна Европа – Молдова и Украйна имат нужда от своята ясна европейска визия като основен стимул за демократизиране на гражданските им общества.

"Гледаме доста резервирано на мораториума, наложен от президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и най-вероятно ще подготвим проект за декларация с предложение АЛДЕ да ангажира вниманието и на Европейския парламент с идеята да се ускори интеграцията на Западните Балкани, защото на Балканите има прекалено много история", каза още той.

Според него, има проблеми, които трудно биха могли да се решат преди членството на балканските страни в ЕС.

Лютви Местан обясни, че те биха могли да бъдат решени, но това предполага едно ново разбиране, нов подход със и чрез присъединяването на тези страни към ЕС.

Относно присъединяването на Македония към ЕС, лидерът на ДПС заяви, че България трябва да има ясно дефиниран свой национален интерес, но той призова да се изведе пред скоби "интересът на интересите".

"Той от гледна точка на България е тя да граничи със страни-членки на ЕС", допълни той.

Тежки обвинения към Реформаторския блок, но и намигване към местните десни политици преди местните избори – това комбинира още лидерът на ДПС.

От думите му стана ясно, че работата на движението с премиера Бойко Борисов и ГЕРБ е на отлично ниво.

Местан обяви, че за предстоящите местни избори ДПС минава в режим на "поливариантност на политическото взаимодействие" с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. Според него в други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта.

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
21
 
6
 
! Отговори
Веселин Узунов преди 9 години
Много е прав г-н Местан ! Ако погледнем историята Турция винаги е потдържала връзка с Европа- Австроунгария, а сега и колко турци работят в Германия. По право тя е длъжна да влезе в ЕС ,за разлика от България ,която винаги се е слагала пред всички.Сайбията вижда всичко и това ще се случи.
16
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местане, Местане, хващай си багажа и бегом към Анадола! Тоя има ли представа какво ще стане ако Турция влезе в ЕС? Европа ще са напълни с всякакви. Малко са незаконните емигранти, че сега официално да пуснем и всички кюрди и всякакви други! Турция не е европейска държава и мястото и не е в ЕС! За каква Европа бленуват като има села, в които още извършват убийства на честа? И живеят като през 10 век! И тия се имат за европейци? Хайде бе! в Турция има 2 -3 модерни града, останалото... не питайте!
15
3
 
20
 
! Отговори
калинка преди 9 години
За Турция в Европа - забрави!Политиката на ДПС и поведението на лидерите му е национално предателство.ДПС партия в България или Турция е?
14
3
 
16
 
! Отговори
бг франсе преди 9 години
Тоя да се загрижи повечко за страната в която живее а не за Турция ....или тези който му плащат са рекли да го натиснат ....дее..а резания му фес
13
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Първо турците да престанат да превеждат арабите към страната ни. Южната част на турция си е средновековнв, докато северозападната е красива и почти както в Европа. Лошото е че този дибил Ердоган дърпа назд развитието на турците, С вдве думи иска да ги ислямизира,
12
6
 
38
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Хора, сами сме си виновни, че пускаме кучето под одъра, за да се качи на одъра. И накрая са се издриска върху главите ни! Истамбул е едно, останалата част в Азия е 500 години назад. Исляма принадлежи на пясъците на пустинята, не на Европа. А този Мазник и за портиер не става. Това е ДПС -троянският кон в нашата крепост. Плюйте сега по дядо Ташунко!
11
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Живея в чужбина повече от 25 години, Най добрите ми приятели с които си помагаме и разчитаме един на друг са турци, Работливи и услужливи хора. С уснаците имаме една писменост и една религия но манталитета ни е много по-различен от руския.
10
3
 
29
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Но най-скоро, трябва да се отреже на змията главата и да се хвърли в огъня.
9
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТЯ ТУРЦИЯ СИ Е В ЕВРОПА ЧРЕЗ БЪЛГАРИЯ ,,,, КАКВОТО ИМ Е НУЖНО БЪЛГАРИЯ СЕ НАДУПВА И ДАВА...
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Едва ли турците са глупави, като Местан, че да искат да станат *** на ЕС.
7
2
 
18
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Лютви тотално се проваля като депесарски лидер. Доган скоро ще го разкара, а тъй като друг нема, дпс си отива откъде изпълзя. Време е мюсюлманското население да се отърси от страха, който му се вменява и да започне да си гласува по съвест. Дали ще е Бсп, герб, рб няма значение - в царска България партиите са мултиетнични и мултирелигиозни, каквито и трябва да бъдат в многообразие като нашето. Неслучайно Бюрек Дудук се пъчеше с арменци и евреи в ббц
6
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аййй, сборния пункт на входа на ислямска държава искали да влизат в ЕС . Няма лошо аркадаш, то в Европата има повече ислямисти, отколкото в Ислямска Държава.
5
6
 
52
 
! Отговори
джипси преди 9 години
Този национален предател бих го изпратил с най-чиста съвест в Белене!..
4
41
 
10
 
! Отговори
Turhan преди 9 години
Добре ще е да се ускори интеграцията и включването на съседката ни Турция в ЕС, за да се стимулира развитието на отношенията ни. Така ще се улесни търговията между нашите 2 страни и регионът ще получи подобрение. ЕС е време да спре да се пъне и да приеме Турция в редиците си.
3
5
 
29
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Местане, отиваш в Истанбул на "чешмичката на дервишите" навеждаш се и пиеш вода от там.После кат се наведеш да,пиеш сам знаеш какво ще стане!!
2
5
 
19
 
! Отговори
gun преди 9 години
в камерата при норките в стара загора
1
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЛЮТВИ КРЪГОМ И КЪМ ТУРЦИЯ ЗА ВИЗА И ОБИДИ