Местан подхвана етномодела на Македония

Скастри ЕК, че затваря евровратите пред Балканите
Обновена: 12 май 2015 17:01 | 12 май 2015 15:33, Камелия Цветанова
61
Местан подхвана етномодела на Македония
Снимка: архив, Булфото

Страните от Западните Балкани трябва да бъдат интегрирани в ЕС колкото е възможно по-бързо, защото това е единствената гаранция, че няма да ескалират конфликти, смята лидерът на ДПС Лютви Местан.

Коментарът му дойде след престрелката в Куманово преди дни, при която беше разбита терористична група.

Местан настоя, че трябва да се преосмисли наложеният от Жан-Клод Юнкер 5-годишен мораториум за разширяването на ЕС и потвърди намерението си да предложи на останалите лидери на либерални партии от Югоизточна Европа, които се събират на форум в София през септември, да приемат тези идеи в резолюция, която да предложат на АЛДЕ, а може би и на ЕП.

Още по темата

"Ще предложа ние, либералите, да инициираме нова концепция за ускорена интеграция главно на Западните Балкани като най-надеждна реакция на риска да не се събудят заспалите конфликти и да не бъдем изправени пред такива трагични, дори драматични ситуации, каквито днес изживява Македония в Куманово", коментира Местан.

Според него решения за налагане на мораториум за разширяване и за отмяната му не бива да се взимат заради управлението на дадена страна.

"Интеграцията е заради обществата на тези млади демокрации и този регион не трябва да стои в сивата зона между Запада и Изтока, Западните Балкани трябва да станат част от общото немиграционно поле“, настоя той.

В същото време Местан отново използва повода, за да припомни за българския етнически модел, изграден с активното участие на ДПС, който е алтернатива на граждански конфликти.

Лидерът на движението обяви, че ще остави без коментар твърдението на Радан Кънев от РБ, че именно „Лютви Местан ни тласка към този провален в Македония етнически модел, който позволява на корумпирани лидери да се бетонират в политиката“.

Според него такива "изстъпления“ на РБ не бива да се взимат насериозно, както и тези на ПФ, защото им се губи базовата компетентност.

„Нелепо е да се твърди, че в Македония се е провалил именно българският етнически модел. Не е така. Македония нямаше да има тези проблеми днес, ако там се беше разгърнал българският етнически модел“, настоя той.

Местан смята, че казаното от Радан Кънев трудно може да се възприеме като отговорна политическа позиция.

Относно критиката на реформатора, че ДПС е обявило война на РБ заради реформите, лидерът на движението повдигна рамене и коментира: „Аз не виждам реформи от страна на РБ, как да воювам с отсъстващите реформи“.

„ДПС се разграничава решително от едни много странни гласове, които от вчера насам се чуват за бъдещето на Македония. ДПС категорично осъжда внушенията за разрушаване на териториалната цялост на Македония. Ние сме за суверенна Македония, която да се развива като демократична държава, в която ще се развиват правата на всички малцинства“, подчерта още Местан.

На днешното си заседание ръководството на ДПС е взело и решение отново да поиска да отпадне банковата тайна на публичните личности със сметки във фалиралата КТБ.

Идеята на движението е още от миналата година, но така и не стана факт.

Сега представителите на ДПС във временната комисия в НС, която разглежда случая около КТБ, ще предложат на комисията да излезе с предложение за законови промени.

"Категорично трябва да отпадне банковата тайна за всички публични фигури, собствено за тези 1000 вложители, които са били с договори за преференциална лихва и след това са ги трансформирали в обикновени договори, за да могат да се възползват от средствата по линия на фонда за гарантиране на влоговете. Кои са тези хитреци“, настоя Местан и добави, "за да се знае кои са тези 1000 души – Йорданов, Иванов, Костов, кои са?".

Той призова да се разкрият и консултантските договори дали между публични личности и банката било от членове на семействата им.

Лютви Местан съобщи още, че ДПС от догодина ще връчва награда „Дервиш“ на политици, общественици, представители на българската култура, на организации, институции, може и на отделни медии, които имат сериозен принос през изтеклата година за утвърждаване на толерантността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Скъпи ми смехурко, разбирай Лютви Местан, Владимир Зидаров, агент Павел или както искаш така се наричай, не подхващайте темата с етно модела. Нямате право. Нямате право на новини на турски, нямате право по кърджалийско в заведения, институции, атракции да се говори на турски език. ТУК Е БЪЛГАРИЯ. 500 години ни клахте, взимахте децата ни за еничари, стига вече. Ако искате новини на турски, ако искате да говорите на майчиния си език- тогава идете на майната си, демек в Анадола
38
2
 
2
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Дали се харесва или не ДПС умело работи и защитава крехкия етнически мирен баланс в България. Но за да се приложи същата формула и на Балканите вече е нужа допълнителна подкрепа = вътрешна и общобалканска. Може би този път колективно мислещите политици ще надделеят над завиждачите.
37
2
 
2
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Местан е не само прав но и адекватен. Това е доста рисковано в политиката. Проблема за някои е че го казва именно той = Местан ! Нали все някой трябва да каже ,, краля е гол ,,.
36
2
 
4
 
! Отговори
каракол преди 8 години
МЕСТАН Е ПРАВ,ТОЙ ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ Е ПРАВ,ПРЕДИ ТОВА ДОГАН БЕ ПРАВ,ЗАТОВА СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ,ОБИКНОВЕННИЯ ЧОВЕЧЕЦ НЕ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ ЧЕ ГО ВОДЯТ ЗА НОСА,КЪМ ЕТНИЧЕСКО РОБСТВО ДЕМОКРАТИЧНО,УЖ ТАКИВА ПРАВИЛА,ОНАКИВА,ВСЕ ТЕ ПРАВИНАКРАЯ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ПО ДОЛНИ ***,ВСЕ ТЯХНИТЕ ИНТЕРЕСИ СА ВАЖНИ.ПРАВ Е МЕСТАН,ЗАЩОТО ВОДИ ПРОТУРСКА ПОЛИТИКА И НА САЩ,НИЕ ДА СМЕ ПО ДОЛУ РАЯ И ЩЕ ВИДИТЕ СЛЕД 20ГОДИНИ ДАЛИ ЩЕ НИ ИМА,АЗ НЯМА ДА СЪМ ЖИВ,НО НИЕ ЩЕ СМЕ АМЕРИКАНО-ТУРСКА КОЛОНИЯ,АБЕР ДА ВИ Е,ДАНОНЯМА ВОЙНА.
35
0
 
2
 
! Отговори
ТЪПОВ преди 8 години
КАКВО СТЕ ПО РАЗЛИЧНИОТ НАС,ВАШИТЕ ХОРА ДРЪПНАХА НАПРЕД В ТАЗИ СКАПАНА ДЕМОКРАДАЦИЯ,КАТО СЕ НАГУШИХА С ПАРИ И ФИРМИ И ПРОЕКТИ,НИЕ ДА ВИ СЛУГУВАМЕ,КАТО СТЕ МАЛЦИНСТВО,ЗАЩО НИЕ ДА СМЕ ПО *** И ПО БЕДНИ.ЗАЩО ВСЕ ВАШИТЕ ЗАКОНИ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ,ВЪВ ВАШ ИНТЕРЕС.ДОГАН ПРЕДИ 25 ГОДИНИ БЕШЕ ЕДИН БЕДЕН ЧОВЕЧЕЦ,СЕГА МИЛИАРДЕР,ТОВА ЛИ ВИ Е МОДЕЛА НА РАЗВИТИЕ НА АГИ ,ЧАРБАДЖИИ И БЕДНУГИ,СЛУГИ,РАБОТНИЦИ И БЕДНИ СЕЛЕЯНИ.СРАМ ЗА ВАШИЯ МОДЕЛ,ВИЕ ИСКАТЕ ВАШИТЕ ХОРА ДА ЗАБОГАТЕЯТ А НИЕ ДА СМЕ АРГАТИ .
34
0
 
4
 
! Отговори
ГУШЕВ преди 8 години
НА ГУШИХТЕ СЕ,СПРЯХТЕ ЮЖЕН ЗА ТУРСКИ ПОТОК,СПРЯХТЕ БЕЛЕНЕ ЗАРАДИ ТУРСКИТЕ ЦЕТРАЛИ,НИЕ ДА СМЕ ПО ДОЛНИ ***,ОТ ТУРЦИЯ ДА ИСКАМЕ ВСИЧКО,КАКТО В МОМЕНТА ЗЕЛЕНЧУЦИ,ЛЕКА ПРОМИШЛЕНОСТ,ЦЕЛТА ДА СТАНЕМ ПЛАВНО ГУБЕРНИЯ И ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗРУШЕНА И МОЛЕЩА СЕ ДЪРЖАВА ЗАВИСЕЩА ЕДИНСТВЕНО ОТ ТУРЦИЯ И САЩ.ВИЕ ГО ПОСТИГНАХМЕ С РАЗЛИЧНИТЕ ПАРТИИ НА ВЛАСТ,КАТО ЕДИНСТВЕНО ЗАЩИТА НА ВАШИТЕ ХОРА, А ДРУГИТЕ КУЧЕТА ГИ ЯЛИ.ВИЕ ЗАЛАГАХТЕ ГОДИНИ НА РЕД МИНИ МЕЖДУ НАС,КАТО С ГЛАСУВАНЕТО СИ ПЛАВНО ЗАКОННО УНИЩОЖИХТЕ ВСИЧКО.
33
0
 
5
 
! Отговори
ставри преди 8 години
Македония се дели на 2,едната полвина я вземат албанците,а другата се моли да я вземе България.
32
0
 
1
 
! Отговори
пушев преди 8 години
СТАНА ЕДНА ГОДИНА С ТОВА КТБ.А БЕ ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ДА РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА,КОИ СА ТЪРГАШИТЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА.ЗНАЕТЕ,МЕ НЯМА ДА СЕ РАКРИЕ КОИ ИМАТ ПАРИ И СА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛИ ПРЕСТЪПНО,САМО ПЛЕЩИ МЕСТАН,ЗАЩОТО ЗНАЕ ЧЕ НЯМА ДА СЕ РАЗКРИЕЯТ ВЛОГОВЕТЕ.ТО ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА,ТО НЯМА ДА ИМА БОЛШЕНСТВО,НЯМА ДА СТАНЕ АМА ДА СЕ ДИГА ПУШЕК,ВИДИТЕ ЛИ НИЕ СМЕ ЗА ПРАВДАТА.ВИЕ НАЙ МНОГО НЕГЛАСНО Я НАРУШАВАТЕ ОТКАКТО СТЕ СЪЗДАДЕНИ,САМО ЗА СЕБЕ СИ МИСЛИТЕ И ЗА ТУРЦИЯ.ТАКА СТАНА С ЛИК.СЪВЕТИ,РМД,ЛЕКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ,
31
1
 
2
 
! Отговори
Тих великан 681 преди 8 години
Местан Бустан - На преден план са Украйна и след това Турция и Великобритания къде ще е,евентуално Сърбия,но Македония да се присъедини към България да,но не към ЕС.Начетен си,колкото магаре в ***!Интелигентен,а мозъка ти е като на аспирин чертичката..
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До муспиТи страдаш повече. На всяка манджа меруди си.
29
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BRAVO NA MESTAN
28
2
 
5
 
! Отговори
777 преди 8 години
Представям си ако в Македония тръгнат да правят Възродителен Процес тоест Смяна на имената на Албанските мюслумани с християнски както в България през 1984 , няма да им го простят Албанците
27
4
 
6
 
! Отговори
муспи преди 8 години
На снимката се вижда ясно че Местан е алтуист. Но детинството му е протекло в Тошово време и не са го лекували като турски активист замесен в отравянето на пеницилина в Разградския Фармацевтичен Завод. Днес цялата турска етнос страда, вместо да се изсели в Диарбекир където я зове алаха!
26
1
 
4
 
! Отговори
дo: 33 пъти прост преди 8 години
ти май не знаеш че Македония не е в Европейския Съюз или то няма няма значение за тебе , то по принцип ти си тука само да слагаш негативи на коментарите
25
3
 
4
 
! Отговори
дo: 33 преди 8 години
от кога Македония е в ЕС?
24
3
 
11
 
! Отговори
US ARMY преди 8 години
В България нямаше война 1984 при Смяната на Имената само затова че Българските Турци в България са мирни граждани , пример е какво се случи в Косово и сега вероятно се мъчат и в Македония
23
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Местане какво им обесняваш те заваллиите нямат вина толкова им е сивото, като им дойде на гърба ще разберат.
22
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оправи България, тръгна да оправя ЕС.
21
2
 
8
 
! Отговори
Victimizes преди 8 години
Да , то напоследък приемането в ЕС става почти без изисквания . От съюза им стана ясно , че новите членки доста трудно ще постигнат стандарта , най-малкото понеже конкурентната европейска икономика налага своето и ни задължава да го ползваме понеже митата за всичко извън ЕС са огромни . Да и нас ни приеха зорлем в ЕС и НАТО , и за двете не бяхме готови . Тука няма размирици , понеже на нас ни мързи прекалено много за каквото и да е . А и ДПС не им е цел да се отделят , а да превземат отвътре !!
20
3
 
5
 
! Отговори
SCHWARZ FREIHERR преди 8 години
Ами да, така е г-н Местан! "Реформи" в политиката на РБ има само в името на тяхната коалиция!