Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени

Той съзря гавра в санкцията от 681 лв.
19 май 2015 21:40, Анисия Иванова
110
Местан за предизборната си агитация на чужд език: Глобата да се отмени
Снимка, архив Булфото

В законовия едномесечен срок Районният съд в Момчилград ще се произнесе с решение по делото, с което председателят на ДПС Лютви Местан обжалва наложената му с решение на ЦИК парична санкция, за предизборна агитация на различен от официалния български език.

За първи път на заседание по делото присъства Лютви Местан и лично зададе въпроси към актосъставителя и председател на ЦИК Ивилина Алексиева.

Според лидера на ДПС издадените наказателни постановления следва да бъдат отменени, защото са издадени в нарушение на Конституцията на България и на международни договори като Хартата за основните права на ЕС и Европейската конвенция за защита на правата на човека. Пред медиите той коментира, че ще отнесе делото в Страсбург, ако то приключи в негова вреда.

Още по темата

Лютви Местан вече очаква решение по друго дело със същия характер от предизборната кампания за 42-ро НС през май 2013 година. "Заведохме това дело, не защото не обичаме родината си, а защото искаме България да бъде държава на равноправни граждани и да няма текстове в закона, които дискриминират представителите на етно-религиозните малцинства в България", каза лидерът на ДПС.

Преди да се яви в съдебната зала, Лютви Местан присъства на тържествата, посветени на 26-годишнината от майските събития в Джебел. Там той изрази несъгласие с внушения, че ако на ДПС се разрешат правата да агитира на майчин език, ще бъде застрашена националната сигурност на България. Местан коментира и една от наложените му санкции за предизборна агитация на различен от официалния български език в размер на 681 лева.

Размерът на санкцията той свърза с годината на създаването на българската държава и прозря гавра. "Все едно ни казват - внимавай, това е нашата държава и ти тук си чужд. Ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика си, ще се откажеш от идентичността си и тогава ще живееш тук", каза още лидерът на ДПС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
26
 
! Отговори
bg преди 8 години
Този в централния затвор ще му отива да си говори на турски докато е жив.
26
32
 
8
 
! Отговори
до 34 Анонимен преди 8 години
Анонимния, личи ти, че не си мръднал на далеч от там, където си се родил! *** в Белгия, Франция, Нидерландия и куп страни, но *** преди избори, за да разбереш - какво се случва там... дори плакатите им са на ТУРСКИ, не само че ги агитират на ТУРСКИ! Набийте си го в т*пите глави, че с говоренето против ДПС и турците ще спечелите нещо, напротив повече НИ сплотявате и от това губите!
25
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Asan Abi!g-nMestan ne e losh chovek! Koito go mrazi kato Bolen pod nego da lazi!
24
4
 
27
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
Закона е такъв и тоя " Българин" като всеки друг трябва да го спазва.Иначе за какво са тия закони.Някой обича да кара пил и да вдига двеста в града значи нарушаваме му правата? А тоя бивш седесар сега с друго име е по опасен от пияния дето кара с 200. И агитирайки на майчиния си език не нарушава ли моите права след като аз искам да знам какво агитира?
23
41
 
10
 
! Отговори
ФЕС преди 8 години
Какъв ще е проблемът, ако се приеме турския за втори официален език?!? Нима няма такива държави, нима се говори на съответния език във всяка една страна?!? Хайде стига глупости! Ето заради това България е на това ниво, поради това, че повече от половината не възприемат различния!
22
4
 
21
 
! Отговори
българин преди 8 години
Ах каква мазна и зализана делиорманска ***.Нали така го казаха в Ловеч?Вярно за друга *** ама този дето носи ръкавели за 1500 лв. е същата.През СДС та до ДПС.Ама като гледам не е само той правилно ориентирания българин.Само Пиночет за такива.Имам приятели БГ турци които не искат ДПС, но ги е страх да го кажат, защото няма да видят мира.Знае се ала се премълчават.Бог да прости ***.
21
36
 
7
 
! Отговори
grey wolf преди 8 години
напълно подкрепям Дпс в борбата им да отстояват правото на изказ на майчин езикЗабраната и потъпкването на това право изтласква България далеч от достиженията на европейската цивилизация. Преди години малцина са се обявявали срещу робството в чистият му вид, днес е недопустимо явление в целият свят. Изводът е че мисълта на стадото е доста далеч от развитието на човечеството, затова, поощряване на говоренето на майчин език, разбира се паралелно с българският/ако не е майчин и още два западниезик
20
3
 
7
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
До - тхОди се лекувай.
19
4
 
13
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Срамота .....ако зависи от него ще направи турския официален език на България ..........
18
20
 
7
 
! Отговори
тх преди 8 години
Чрез балансирана и лабилна политика вече от години ДПС поддръжка крехкия мир на Балканите.
17
0
 
8
 
! Отговори
сасенак преди 8 години
Дали европейскат конвенция за прававата,на човека толерират спазването на конституцията на съответната държава изадължениятана към тази държава .защото освен права гражданите имат и задължения?
16
1
 
4
 
! Отговори
до: Англия преди 8 години
Манипулатора тука си единствен само ти , друг няма
15
3
 
35
 
! Отговори
sallaadin преди 8 години
Г-н МЕСТАН следващият път, когато нарушиш законите на БЪЛГАРИЯ, ще бъдеш глобен с 1877,78лв., а по следващия път когато нарушиш законите на БЪЛГАРИЯ, ще бъдеш глобен с 1985лв., защото като политик трябва да знаеш, че законите трябва да се спазват, а не да ревеш, като п.. и да съдиш държавата в Страсбург, а ако не ти отърва, е къде е КапитанАндреево прав ти път!
14
5
 
24
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Всеки може да си говори на майчиният език в къщи както и когато си иска , но на обществени места в България се говори само и единствено на БЪЛГАРСКИ. Всички живущи в тази държава ще купуват хляб , който се произвежда тук само когато го поискат на БЪЛГАРСКИ.На когото не му понася пътя за КАПЪКОЛЕ ГО ЗНАЕ.
13
6
 
4
 
! Отговори
до: негатива тука преди 8 години
кво слагаш минуси на коментара ми , питай Българските студенти в Германия , в фейсбук поне е пълно с групи на български студенти да ти напълнят празната кратуна с достоверна Информация
12
3
 
29
 
! Отговори
до 10 преди 8 години
И България не е забранила нито турския, нито арменския, нито който и да е друг език. От друга страна си имаме само един официален език и си ни е напълно достатъчен, не виждам смисъла да въвеждаме още пет. Така, че др. Местан прави от мухата слон и работи по изпитана рецепта като разпалва страхове в българските турци. Гласувайте за ДПС, щот вижте ги тия лошите ще ни забранят да си говорим на майчиния език.
11
14
 
7
 
! Отговори
6666 преди 8 години
Ако по време на Османско беше ЗАБРАНЕН българския език , да тогава съм съгласен но там е работата че майчиния език не може да се забрани , примерно могат ли да забранят на българин в Англия да не говори български
10
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този трябваше да е платил отдавна глобата, а те още обжалват....баси съдебната система, ще го съдят за еднотипно нарушение пет пъти преди да му влезе в сила първата присъда още....
9
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не знам за Англия но в Германия поне на Митинги и Протести се чува дори чужда музика и никой нищо не им казва
8
3
 
34
 
! Отговори
Спиро преди 8 години
"Агитация на майчин език" с което признава, че ДПС е етническа партия. А сега да питам къде е "Държавата" 25 години и защо не спазва Конституцията, съгласно която партиите на етнически признак са забранени? И докога тоя дУпетатин ще оревава орталъка за турците, а когато стане дума за техните безчинства ще се изнася от парламента.