Местан като Кирил Философ поиска равенство на езиците за 24 май

Празникът не ми позволява да политизирам въпроса, обяви лидерът на ДПС
Обновена: 22 май 2015 20:13 | 22 май 2015 12:30,
292
Местан като Кирил Философ поиска равенство на езиците за 24 май
Лютви Местан. Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Люти Местан цитира Константин Кирил Философ в беседата му срещу триезичниците и се обяви за равнопоставеност на езиците. Местан направи това в декларация от парламентарната трибуна по повод предстоящия празник на славянската писменост 24 май. 

"Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички, слънцето не свети ли за всички и не дишаме ли всички еднакво въздух?. И как вие не се срамувате като признавате само три езика?", изчете думите на Кирил Философ Местан.

След това попита риторично: "Имаме ли съзнание за равнопоставеността на всички езици, че нито един не може да бъде поставен над друг, че е въпрос на мракобесно мислене да се допуска йерархизиране на езиците и на тази база едни езици да бъдат дискриминирани за сметка на други", каза Местан.

Той обясни, че празникът не му позволява да политизира въпроса. 

Все пак лидерът на ДПС обясни, че "родината на кирилицата" в момента е на първите места по неграмотност на младежи в Европа.

Той отново обясни, че тази тежка язва може да се преодолее с мерки срещу ранното отпадане на децата от училище. Според тезата на ДПС това пък ще стане с разкриването на повече детски градини в кварталите с малцинства. 

24 май бе почетен и от другите партии в парламента. Милена Дамянова от ГЕРБ акцентира на усилията на правителството да приеме нов закон за училищното и предучилищното обрязование, който според нея е "животоспасяващо лекарство" за системата. 

Атанас Мерджанов от БСП обвини премиера, че търси модернизация само чрез строителство. "Истинската модернизация обаче минава през образованието", обяви той. Соцдепутатът защити учените и обвини управляващите, че целят да ги обезкървят финансово. 

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък репликира Местан, че сега не всички имат достъп до образование, защото "нямат парички". Според него, въпреки че всички критикували комунизма, тогава всеки е имал достъп до училище.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


292
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
9
 
4
 
! Отговори
до 199 преди 8 години
Ами плодим се.Ти като се прибереш от работа сядаш на масата,удряш една две ракии,после ядеш като прасе и си заспал.Ами ние не спим.Ние сме трудолюбив народ,живеем предимно в селата земеделието ни е в кръвта.Обичаме да орем,най вече вечер,колкото по често си ора нивата,нивата по плодородна става.Ти спи,недей да ореш
148
4
 
2
 
! Отговори
двама преди 8 години
Двама днес говорят за майчиния език-Местан и Ирина Бокова...Тази бърза и нескопосана промяна на Конституцията е натиск отвън и България ще стане мултинационална ,а след това е лесно турският да стане наравно с българския език...Изпускането на пушилката по форумите ,няма да спре този процес...
147
2
 
3
 
! Отговори
ДО 191 ЕС преди 8 години
Ти какво пишеш бе!!! откъде ги измъкна тези 1,500000 че те турско езичните до голямата екскурзия бяха около 8,00000 че кога се наплодихте двойно повече.
146
1
 
3
 
! Отговори
до Балгария преди 8 години
Местан иска майчиния език да учат децата,за да не се излагат утре като тебе.Ти ако си българин аз съм марсианец,ти изобщо знаеш ли що е то български език?Ти незнаеш правилно да пишеш името на своята родина.И такива неграмотници тръгвате да поучавате грамотни хора.Срам за България
145
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглецо, отивай там където се говори този език. В БГ ще говориш на бг език. Винаги съм се чудел защо след освобождението бг народ е оставил тези хора в БГ,а не ги е пратил в тяхната родина. Сега толкова проблеми щяха да ни спестят. Дори след ПСВ когато турците изколват тракийските бг, ние още ги държим тези. Големи проблеми ни чакат с тези.
144
1
 
16
 
! Отговори
Джеймс преди 8 години
Твоите цели Лютви далеч не са така високи и благородни. Като се позоваваш на достойни хора ти искаш в очите на хората да те идентифицират с тях, но всъщност целите ти са лукави и недостойни. Ти целиш антагонизиране на хората едни срещу други и се стремиш към това ти и партийката ти да се превърне в нещо като обединител на малцинства и етнически групи които да се противопставят на други етноси във вреда на цялото общество, но в полза на Лютви и партията му.
143
1
 
14
 
! Отговори
Джейм преди 8 години
Въпроса ти вече го политизира, Лютви. Така, по същество - Лютви няма много общо с Кирил Философ. Кирил се е борил заедно с брат си хората да имат достъп и да могат да четат Словото Божие на собствените си езици и по този начин да се хранят с небесния хляб и да израстват като жители на Царството Божие в което след смъртта на земните си тела да отидат и да се спасят от пропадане в ада в центъра на земята защото този свят тъне в злото.
142
3
 
5
 
! Отговори
мравка преди 8 години
Крайно време е някой да посвири на Местан с цигулка Драгунов!
141
17
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 8 години
Местан просто иска равенство в България.Българският език е официален,но немогат да се пренебрегват и близо 1 500 000 турско говорящи,искането му е да се обръща на майчиния си език към турско говорящите български граждани.Неможем да мислим все едно живеем в средновековието.Ние сме България,страна членка на ЕС,и ценим европейските ценности.
140
7
 
4
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Международният ден на майчиния език е момент за всички нас да повишим вниманието за значението на майчиния език във всички образователни усилия, за да се подобри качеството на обучение и да се стигне до недостигнатите. Всяко момиче и момче, всяка жена и мъж, трябва да разполагат с инструментите, за да участват пълноценно в живота на своите общества това е основно човешко право и е сила за устойчивостта на цялостното развитие. Ирина Бокова, Генерален директор на ЮНЕСКО
139
4
 
12
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Изпратете го тоя на неговия патрон в Турция! Да предложи като втори официален език на Турция - БЪЛГАРСКИ ЕЗИК! В Турция живеят доста повече българи, откаокото в България - турци! Заради подигравката, обаче, точно на Празника на св.св. Кирил и Методий този субект няма място в България, още повече в българският Парламент! Вън турските мекерета от парламента!
138
1
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 години
Няма нужда да се ровим в историята, за да му доказваме очевидни неща на Местан. Стига ми само да каже защо когато бяха във властта не скачаха и не правеха тези изпълнения, а сега се сетиха? Тогава бяха заети да си делят баницата и да го играят отговорни български политици и им трябваше мир и разбирателство, та да трае по-дълго лапането. Нещо губи търпение агата и взе често да се изпуска!
137
1
 
4
 
! Отговори
Rom преди 8 години
"Владеенето на майчин език е от първостепенна важност днес в контекста на интензивна глобализация във всички сфери насоциалния, икономическия и културен живот."
136
1
 
3
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Фашистката конституция трябва трябва да се смени.
135
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименправилно господине! И аз мисля така! Това отвратително турско *** само ни дразни! И ни напомня позора на турското робство ! Няма логика да сравняваш слова , казани в различно врем и да ги лепваш на друго време ! Философът не е живял по турско и не е знаел за песента даваш ли даваш Балканджи Иово , хубава Яна на турска вяра!
134
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ОТВРАТИТЕЛЕН ! ЗАМИСЛЕТЕ СЕ ИМА ЛИ ДРУГ ПОЛИТИК КОЙТО ВСЕКИ БОЖИ ДЕН ДА НЕ ДРАЗНИ БЪЛГАРИТЕ ,ДА НЕ ПРЕДИЗВИКВА РАЗДЕЛЕНИЕ НА НАЦИЯТА , ДА НЕ ИЗКАЗВА ВЕЧНИТЕ СИ ПРЕТЕНЦИИ КЪМ ТОЛКОВА ТЪРПЕЛИВИТЕ БЪЛГАРИ !СТАРА,*** ЛИСИЦА !
133
0
 
6
 
! Отговори
Антитурчин преди 8 години
Местане що не идеш и да се гръмнеш с патрони за глиган.
132
0
 
5
 
! Отговори
Бг свещен език преди 8 години
До *** ЙОВОВ къщи иначе има държава България с български език. Има държава Турция с турски език. Така ли е ***. Здрав да си и да обичаш България друга няма да знаеш.
131
1
 
18
 
! Отговори
Свещен език БГ преди 8 години
Българският език е най- старият национален език със собствена писмена система. Това е признато от света. Господин Местан нека да има малко поне уважение. Бих казал нека се засрами. А една Англия биха му теглили една майна, защото в Англия по важно от историята и традицията няма.
130
0
 
19
 
! Отговори
Ей преди 8 години
От ден на ден този велик , умен и агресивен турчин с българско гражданство проавява все повече и повече ЕТНИЧЕСКИ изисквания. Няма ли най-после да се намерят няколко свестни БЪЛГАРСКИ политици и да обявят тази партия за противоконституционна?