Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!

Местан изрази тревога от сравнения с обстановката в Македония
23 май 2015 18:37, Елка Василева
216
Политиката на отстояване на правата не създава етническо напрежение!
Снимка: архив, БТА

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Още по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЯСТРЕБЕ! Българите излязоха с черешовото топче, а до тях застанаха жените и децата им, защото всички бяха готови да умрат за свободата си! Вместо да говориш мръсотии свали шапка пред подвига им. Но сигурно не си способен да го разбереш.
26
3
 
4
 
! Отговори
Точно така! преди 8 години
Отстояването на правата не създава напрежение!То е нещо като естествен подбор в действие.У нас,вече 70 год., етническият българин бива третиран като виновен.Колкото е по-работлив и по-интелигентен, толкова повече му стъжняват живота. В замяна на това, всеки който е по-примитивен, мързелив и малограмотен бива толериран, подпомаган и даряван с всякакви привилегии.Комунистите доказваха, че естественият подбор е буржоазна измишльотина.Та, предлагам, сега ние българите да отвоюваме правата си!
25
5
 
2
 
! Отговори
cCc преди 8 години
Образование, обучение и Европа 2020 Г.като има предвид, че все още са налице ограничени и зле пригодени възможности за обучение за хора от различни групи; като има предвид освен това, че както коренното население, така и малцинствените езикови и културни групи би следвало да имат право да се обучават на майчиния си език,
24
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Османците са запазили Българския Език непокътнат както се вижда , а дали Българина го разбира или се опитва въобще да разбере
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ястреб Великикак може да имате толкова роби 500 години и единственото дето сте постигнали е *** по миндерите и чесане на брадата? българите имат издънки, но вие една империя не можахте да направите като хората. в този смисъл вие сте много некадърно племе. вземи римската империя, руини, литература, право, философия, вие какво? нищо. никой не цитира направеното от османците щото няма какво да се цитира. много сте зле бе ***.
22
11
 
4
 
! Отговори
циганизация преди 8 години
Ако не е била Османската Империя сега в България щеше поне 3 000 000 Роми да има , но голяма част са избягали от страх към Западна ЕвропаДа благодарим на Господ за Османците по нашите Земи!
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДПС е е анти Българска партия
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези хора познават красотите на природата ни,защото не едно или две мероприятия провеждат сред тучните красоти на майка България , за разлика от умните, красивите и тям подобни.Хей вие последните отворете си очите.
19
1
 
2
 
! Отговори
гошо преди 8 години
Аго Местан,на снимката виждам един празничен ***,излъскан до блясък и преливащ от щастие.Обграден от празни,кухи и замислени манерки.Не се сърди с БСП стояхте подобре на фона на моравата.
18
3
 
10
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът избухва на гарата, а не в тунела, където е било планирано.В атентата загиват 7 души - 3 деца и 4 жени. Сред жертвите са глухонеми деца, прибиращи се вкъщи. Ранени са тежко 9 души и сред тях също има 2 деца.Атентатите са дело на членове на нелегална организация, наречена Турско национално-освободително движение в България, въпреки че тя е създадена няколко месеца по-късно.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"ЕтнорелигиознитЕ ДИСБАЛАНСИ"в цяла Европа Италия, Германия, Испания, Австрия също се Контролират от Полицията и Военните За Автономни Републики и налагането на Мюсулмана в страните членки на Съюза и Дума Не Може да стане Защо в Македония Да и Кой Стой зад ТоваОПРЕДЕЛЕНО НЕ Е РУСИЯ
16
3
 
10
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
9 март, се навършват 30 години от атентата на гара Буново. Това е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите.На 9 март 1985 г. избухва бомба във вагона за майки с деца на влака Бургас - София.Същия ден бомба се взривява в кафе-сладкарницата на хотел Сливен" в Сливен.Бомбата е с часовников механизъм, а часът е разчетен да съвпадне с навлизането на влака в тунела в района на гара Буново. Там паниката и липсата на достатъчно въздух биха довели до възможно най-голям брой жертви.Заради маневра на гара Златица влакът закъснява с две минути и взривът и
15
1
 
11
 
! Отговори
* преди 8 години
Този *** досади на всички ....За няк'ви пари , коли и къщи , които няма да вземе но Оня свят плю на човешките си съвест и достойнство и стана слуга на рептгилите ...няма да влезе в Рая , това е сигурно ... Ако е успял да излъже селяните в Руйно , Аллах не може ... Изобщо не му пука за етническата толерантност , само пари са му в кратуната .
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"етнорелигиозните баланси" в Русия се контролират също от Управлението Защо в Македония Не
13
4
 
13
 
! Отговори
Стар набор преди 8 години
ОТ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ЗАВИСИ ЕДИНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ, казвам аз на г-н Местан
12
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"етнорелигиозните баланси" в Турция също се контролират от Ердоган по Площадите с Полиция Пожарна и Воени Защо в Македония Не
11
5
 
13
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Защо г-н Местан не уважи преклонението пред загиналите в Баташкото Клане и по времето наГеноцида над братята Арменци, а се прекланя единствено пред жертвите на т.н. възродителен процес ? Защо ЗАБРАВИ БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕРТВИ НА ГАРА ДЪБОВО ?Поредното доказателство за ЕТНИЧЕСКИЯ ХАРАКТЕР на ДПС.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"етнорелигиозните баланси" в Развитите страни като Америка се контролират от Полицията, Разузнаването и Военните на Площадите Пресни примери колкото щеш Защо в Америка може а в Македония Украйна преди Майдана да не може Лабут до Дупка само това ги оправя Македония по добре Сръбска от колкото Албанска Ние така или иначе правим това което ни наредят отгоре така че Властта в Македония трябва да се запази Отделен въпрос е като Европа е такъв Омиротворителен съюз защо не прати Миротворците си
9
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 18Ястребе, теб лично бих те убил като куче ако ще после цял живот да те лежа.
8
6
 
25
 
! Отговори
тихо преди 8 години
И все пак-137 г от Бояджишкото клане,където са заклали и дядото на Джон Атанасов и 139 г от Баташкото клане.Малко смирение и по-тихо.Бъдете благодарни,че никой не ви търси сметка за нищо.