БСП се запъна: Плевнелиев да оттегли референдума!

Президентът над закона ли е, попита Мая Манолова
Обновена: 4 юни 2015 14:06 | 4 юни 2015 13:26,
35
БСП се запъна: Плевнелиев да оттегли референдума!
Снимка: архив Булфото

БСП поиска президентът Росен Плевнелиев да оттегли искането си за референдум, защото то е направено в противоречие на закона. Според Мая Манолова държавният глава е нарушил закона за допитване до гражданите, където е записано, че нова подписка за референдум не може да бъде внесена по-рано от една година след решение на парламента по същата тема.

Росен Плевнелиев поиска допитване със същите въпроси и преди година, а парламентът отхвърли предложението на 17 юни.

Още по темата

"Президентът да оттегли искането си и да го внесе отново след 17 юни", призова Мая Манолова. "Над закона ли е Росен Плевнелиев", попита тя. Манолова поиска мнозинството да даде отговор и на въпроса защо иска промени в закона за референдумите, след като президентът не го спазва.

"БСП е доказала, че е за широкото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление и доказателство за това е първият закон за референдуми, предложен от БСП в 40-тото Народно събрание", каза Манолова. Тя призна, че този закон е имал своите несъвършенства, а и допълнително бил осакатен при приемането му заради липсата на достатъчно широко мнозинство.

Депутатката обясни, че БСП вече са подкрепили искането за задължтелно гласуване и би подкрепила допитването, но след като президентът го оттегли и внесе отново.

Манолова нарече инициативата на президента "референдум на инат" и обвини мнозинството в двойни стандарти при гласуване. Тя разказа, че правната комисия на парламента е отхвърлила предложения на БСП за защита на длъжниците от произвола на банки и частни съдебни изпълнители. Манолова разказа за случай на жена, чието задължение от 180 лева е станало 1700 лева и предстои да бъде отнето нейно имущество.

"Значи президентът може да нарушава закона, а гражданите трябва да изнемогват. Ето това е управлението на ГЕРБ", каза Манолова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
10
 
20
 
! Отговори
? преди 8 години
Кога другарят СерГейЧо ти спусна тази "Опорна точица", другарко Манолова?
6
2
 
5
 
! Отговори
До 4 info. преди 8 години
Какво ти става, бе, човек? Никой не ги е изкарвал 5 млн. гласували.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая я знам. Виждал съм я в дискотеката в Кюстендил. Какво, обаче, означава' БСП'?
4
4
 
6
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Znachi prezidentut moje da izopachava zakona a grajdanite da iznemogvat...ot vsichko tia e vidiala tova.kakvo da govorim tova neinoto e komedia
3
11
 
13
 
! Отговори
info. преди 8 години
В България дупетати и техните партии не се избират от народа,всичко е един параван.Властта определя коя партия да бъде и коя- НЕ.Давам пример от последните избори!При малко над 40% активност от къде ги изкараха близо 5млн. гласували???Не се заблуждавайте че като гласувате ще промените нещо.В момента за да прикрият тази далаверка искат да приемат задължително гласуване.По никакъв начин не се лъжете да гласувате,за какво и да било,това е 100% измама!
2
11
 
30
 
! Отговори
никоя преди 8 години
Защо да няма референдум, бе, другарко Манолова? Само вие *** не уважавате народа си и не искате мнението му, крадци мръсни!
1
4
 
34
 
! Отговори
Павлин преди 8 години
Ненапразно на Манолова и викат "Изопачавра"