Бюро ще бори корупцията по високите етажи на властта

Новата БОРКОР трябва да заработи от 1 януари 2016
34
Бюро ще бори корупцията по високите етажи на властта
Снимка: БТА

Национално бюро за предотвратяване на корупцията ще проверява имуществото и конфликта на интереси по високите етажи на властта. Това предвижда законопроект, приет днес от правителството, който предстои да бъде обсъден в парламента.

Бюрото обединява и доразвива функциите на сегашните Комисия за конфликт на интереси, БОРКОР и дирекцията на Сметната палата, която събира и проверява имуществените декларации. То трябва да заработи от 1 януари догодина.

Каква е сегашната ситуация и как тя ще се промени, обясни вицепремиерът Меглена Кунева. "Не може 63% от проверките да са за така наречените малки риби, а това, което наистина притеснява хората – високият корупционен риск, публичната длъжност и достъпът до публичен ресурс, някакси да остава встрани от нашето внимание", заяви тя. По думите й необходимият бюджет няма да надхвърли средствата, които са отделяни досега за ресорните комисии и дирекции.

Предлага се директорът на Бюрото да се определя от Министерския съвет и да се назначава с указ на президента. "Не търся консенсус, а сила и ефективност, по същия начин ДАНС не се избира от Народното събрание“, отговори Кунева на критиките за това как ще се избира ръководството на новата структура.

Всяка година органът ще представя доклад за дейността си на Народното събрание. Служителите на бюрото ще преминават през входящи, годишни и внезапни проверки за почтеност.

С новия закон се разширява кръгът на лицата, длъжни да подават декларации. Сред тях вече ще са общинските съветници, главните архитекти на общините, началниците на митници, митнически бюра и митнически пунктове. Сред проверяваните ще бъдат и лицата, определени да администрират и управляват средства от ЕС, директорите на болници, финансирани от НЗОК, ректорите на държавните университети.

Ще се проверяват и членовете на управителните съвети на държавни предприятия по Закона за горите, както и лицата, упълномощени по реда на Закона за обществените поръчки да организират и провеждат процедурите по възлагане на обществени поръчки и сключват договори.

Създава се задължение за всички служители в администрацията и членовете на органите на управление или контрол на държавните и общинските търговски дружества и предприятия да подават декларации за имущество и интереси пред органа по избора или назначаването.
Лицата, заемащи публични длъжности, ще декларират своето имущество, това на съпрузите си и децата, ненавършили пълнолетие, както и на лицата, с които са във фактическо съпружеско съжителство. Разширява се и кръгът на обстоятелствата, които трябва да се декларират.

Декларациите ще се подават при встъпване в длъжност, всяка година до 30 април, при напускане на длъжността и една година след напускане на длъжността.

Законопроектът предвижда две фази на проверка – една стандартна за всички, която ще сверява данните от декларациите с реалното имущество през засичане на регистрите на други държавни органи. Втората фаза ще стартира при откриване на несъответствие от 10 000 лева между декларираното и реалното имущество. Националното бюро ще може да започва и задълбочена проверка по сигнали или медийни публикации, съдържащи достатъчно данни и доказателства за необяснимо богатство и корупционно поведение. При подобни констатации Националното бюро трябва да сезира Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество, а при установяване на данни за престъпление – прокуратурата.

Кунева коментира, че Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси има много ниска успеваемост и затова се налага нов закон. Тя обаче очаква от нея и останалите звена „някаква продукция“ в следващите месеци.

Трябва да сложим край на проверките, които не са дълбоки и които са проформа, настоя вицепремиерът. По думите й предлаганият закон е широко подкрепен от европейските институции и от партньорите ни. Изработването му отнело 4 месеца и е бил гледан „казус по казус“.

Тя посочи, че след публикуването му към него има 350 бележки, като около две трети са отразени. Според авторите му проверките на Бюрото трябва да се концентрират по високите етажи на властта и не са били приети бележки, изразяващи противоположно мнение.

От МЗХ пък дошло предложението да се включат в обсега на проверките лицата, които се занимават с производство и продажба на дървесина. „Критерият публична длъжност, достъп до публичен ресурс и рискови фактори е очертал обхвата на закона“, разясни тя.

Кунева призна, че няма да е никак лесно минаването на законопроекта текст по текст през парламента. По думите й досега са проведени разговори с партиите, които подкрепят кабинета, а в удобно време тя е готова на разговори и с останалите.

„Законът има нужда още да бъде обясняван, има притеснения как ще се тълкува един или друг негов текст, дали не се навлиза прекалено много в личното пространство на хората, които засяга, смятам, че това е цената, за да си подредим държавата“, категорична е Меглена Кунева. Според нея разковничето е в баланса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-скоро ще се създаде бюро, което ще се бори с корумпираните високи етажи на властта да не взимат по-малко от установените суми за рушвет. Така де, трябва да има ред, не е хубаво да се подбива цената на подкупа. Колкото са по-високи сумите - толкова е по-охолен живота. То само с една заплата и евро-програми живеели се?
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въх! Така ще бори корупцията по високите етажи на властта, че силно корумпираните сами ще се хвърлят от високите етажи. Хайде нова хранилка за нищо не правещи чиновници. Вдигат пенсионната възраст. Ами там може да се работи и до 90 години. Нищо чудно да ги направят 2 категория труд, "защото ще са подложени на голям стрес".
21
0
 
0
 
! Отговори
zikzak преди 8 години
Buro ? Kolko kvadratni i kub. santimetra? Za kolko glavi ot bg, tr, ro narodi? Kolko stai, telefoni, koli, tok, voda, benzin, zaplati, zastrahovki, parkingi, garaji, parno, klimatici, divani, stolove, ekrani, prozorci, vrati v poleto? Kolko pari struva za 1 minuta?
20
0
 
5
 
! Отговори
До 23 преди 8 години
Напълно споделям мнението ти.И смятам,че не БОРКОР,ново бюро или не знам какво си ще пребори корупцията по високите етажи на властта,а европейската комисия трябва да провери доходите на държавните ни чиновници,техните сметки в чужди банки,имотите им и тези на родата им,защото тези декларации са едни нагли лъжи хвърлени в очите на хората и уж независимите институции.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако догодина депутатите подадат същите данъчни декларации, това бюро ако е истинско трябва да се счупи от работа :)
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я първо кажете БОРКОР колко пари похарчи и каква работа свърши и тогава създавайте ново.И още-новото бюро кой ще го избере и на чие подчинение ще бъде.Още от сега ви казвам:Този който го избере,на негово подчинение ще бъде.Казвам "този"защото ТОЙ решава кой,къде,колко и по колко за всички случаи.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако бюрото не помогне, догодина ще изпратим гардероб!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Опа
15
0
 
11
 
! Отговори
иван преди 8 години
пращаме корупцията на" МУКАВЕЙ".това предлага тази мила кукувица.Отврат!
14
0
 
11
 
! Отговори
Др. Исня преди 8 години
Що си мисля, че този БОР къв голем *** ще ни напъха и ше го родим на момента!
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бюро ще бори друг път. Докато няма съдебна власт която да ги вкарва в затвора нищо няма да стане. Крадливата *** горе по власта няма да си пипне доходите. А Румъния ше ни остави да дишаме праха им и след 10 години само Украйна ще е в кирта като нас...
12
0
 
15
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ПУТИН.ИЗЧИСТИ МНОГО ГЕНЕРАЛИ И ПРАТИ НА ТОПЛО ГУБЕРНАТОРИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ДЕЙЦИ КОРУПЦИОНЕРИ.А ВИЕ В БГ САИО ГОВОРИТЕ И ЗАПЛАШВАТЕ.ЗА ДА ПОЛУЧИТЕ ДОВЕРИЕТО НА НАРОДА.ПОСЛЕ СЕ ПРОДАВАТЕ ПОЛУЧАВАТЕ НЯКОИ МИЛИОН И ВСИЧКО СЕ ЗАБРАВЯ.МИЖИ ДА ТЕ ЛЪЖИДОСЕГЕ В БГ НИКОИ НЕ Е ВЛЯЗЪЛ НА ТОПЛО ЗА КОРУПЦИЯ.*** САМО ЛЪЖЕТЕ
11
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Бюрото ще е подчинено на изпълнителната власт,разбирай премиера Боко Тиквата.От там нататък,какво ще бори,не е...много ясно.
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е та туй бюро,нали ще е съставено от същите корумпета ???Даже ще узакони корупцията :))
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ко ? Не !
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше една елеонора николова бивш кмет на Русе какво направи с тая агенция бор-чвор или както и да се казва.
7
0
 
21
 
! Отговори
Victimized преди 8 години
Докато тази пасмина в парламента ги организира и ръководи , ако ще и 200 комисии да направят няма да работят . Това е начин определени хора да си добавят още пари към депутатските заплатки .... СРАМ !!!!!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не може ли просто да поканите китайски специалисти по борба с корупцията, те знаят как да я преборят и със сигурност ще ни излезе по-евтино от заплатите, с които ще награждавате трътляците в нашенското Бюро. Стадиони имаме, с нови трибуни даже. Китайците не се церемонят много, за един месец ще си свършат работата.
5
0
 
19
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
ДОКОГА ЩЕ НИ ДОСАЖДАТЕ С ТАЯ? ПАК ЛИ ЩЕ СЕ "ЧУДИТЕ" К'ВО ПРааТ НОВИТЕ /ИЛИ СТАРИТЕ/ ХРАНТУТНИЦИ В ИЗМИСЛЕНАТА /ПРЯСНО ДОКАЗАНА КАТО ТАКАВА!/ "СЛУЖБА"?
4
0
 
15
 
! Отговори
wera преди 8 години
Ало, правителството! Има си прокуратура за тази работа. Просто ако искахте, щяхте да направите така, че да работи.