Политиците не се съобразяват с препоръките на БОРКОР

Николова: В новото бюро ще се наблегне на териториалните проверки
22 юни 2015 13:20, Анисия Иванова
2
Политиците не се съобразяват с препоръките на БОРКОР
Елеонора Николова. Снимка: Bulgaria On Air

Всеки, който е показал че се е възползвал от служебното си положение за лично неправомерно облагодетелстване, би трябвало да бъде санкциониран, настоя пред Bulgaria On Air изпълняващият длъжността директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР) Елеонора Николова.

"Когато говорим за корупция, на първо място трябва да говорим за политическа воля. Институциите може да са структурирани добре, но ако няма категорична подкрепа от управляващите, тогава нещата не са добри", заяви тя.

По думите й обаче от февруари 2013 г. анализите, които Центърът е изпращал до Министерски съвет, въобще не са били разглеждани. Това Николова си обяснява с липсата на политическа воля.

Тя допълни, че ако анализите, които БОБКОР прави, не бъдат прочетени от управляващите и мерките - внедрени от страна на правителството, всичко остава едно добро пожелание.

Тя очаква след предстоящите законодателни промени препоръките на Центъра да се отправят към съответните министри, които ще са длъжни да се съобразят с тях.

В новото бюро ще работят 100 инспектори и ще се наблегне на териториалните проверки, за да се види дали едно лице живее според законните си доходи или има по-висок стандарт, обясни още Николова.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
И за какво ни е,като ще си говорка,пардон,"препоръчва"?
1
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 8 години
БОРКОР е мъртво родена структура! Някой представя ли си как политиците ще създадат правила които ще убият златната кокошка?