Петата поправка: Хапка за обикновени или велики депутати?

Президент и министър - НС има правомощия
30 юни 2015 17:50, Александър Попов
27
Петата поправка: Хапка за обикновени или велики депутати?
Христо Иванов. Снимка: Булфото, архив

Водещите институции на държавната и съдебната власт са пред дилема дали ремонтът в Конситуцията, започнат от управляващите, може да бъде извършен от сегашното Обикновено народно събрание или промените изискват решения на Велико народно събрание. 

Това стана ясно по време на заседанието на временната комисия в парламента, която започна разглеждането на проекта на петата поправка в Конституцията. Очакванията са тя да приеме поправките след седмица, а след това новите текстове ще влязат в пленарна зала. 

Според основния закон Обикновено народно събрание не може да прави промени, свързани с държавното устройство и с държавното управление. 

Пред комисията главният прокурор Сотир Цацаров призова депутатите да дадат убеждаващ отговор дали поправките могат да бъдат извършени от тях, а не от ВНС. "Мотивите в проекта за Обикновено народно събрание не са достатъчни. Депутатите трябва да отговарят на въпроса дали чрез предлаганите промени се променя баланса между властите, гарантиран от Конситуцията", каза Цацаров. 

Един от съмнителните текстове според него е този за намаляване на мандата на ВСС от 5 г. на 4 г. Главният прокурор го подкрепи, но изтъкна и че той би променил обвързаността с другите органи на съдебната власт по Конституция, което повдига въпроса Обикновено или Велико Народно събрание. 

Срещу възможността сегашният парламент да прави промени в Конституцията се изказа и шефът на ВАС Георги Колев. Такава е и официалната позиция на ВСС. Според Съвета съществуват съмнения за превес на квотата на парламента над прокурорската в колегиите на ВСС. "Според част от нас това би могло да промени баланса", каза Юлияна Колева. ВСС излезе и с още две позиции - на членове, несъгласни с официалната. 

От името на Висшия адвокатски съвет Ралица Негенцова подкрепи измененията, но отново постави условието - стига да се докаже, че те са в компетенцията на Обикновено народно събрание.  

Президентът Росен Плевнелиев и правосъдният министър Христо Иванов обаче бяха категорични, че промените са в правомащията на сегашното Народно събрание. Съветникът на държавния глава Румяна Коларова изложи позицията на Плевнелиев, че промените са в компетенциите на сегашния парламент. Тя се позова на старо решение на Конституционния съд, което според президентскатаинституция изчиства съмненията. 

"Предлаганите промени не нарушават разделението на властите. Няма конситуционна система, която да гарантира абсолютна независмост на властите, защото балансът е във взаимното контролиране", каза Коларова. Тя изказа и подкрепата на президента за измененията. Същото направи и Христо Иванов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Конституцията всичко което може да се свърши от половината ВНС, може да се свърши от от ОНС ако се свикат три четвърти от гласовете му, т.е. или трябав да се свикат 400 души и 201 да са на едно мнеие или в рамките на този мандат да се намерят отнякъде окоол 166 гласа
18
0
 
15
 
! Отговори
муспи преди 8 години
Какъв отвратителен *** на снимката - цял в лой и се кефи от поредната трампа. Въобще не го четох и отидох на Спорт, където Тиквата щял да играе срещу ЦСКА. Бистришки тигри, вземете и този на снимката, той също го вади спортен.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проформаторите се набутаха с клизма в парламента , пуснаха им някой кокал , а те се сбиха за него , а още по-лошото е ,че много си повярваха и се взеха много на сериозно .
16
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZA20 G. VZATVORA MOGE DA MU ZAPOCNE DA RABOTI MOZAKA
15
1
 
16
 
! Отговори
Конститут преди 8 години
Конституцията бе нарушавана така брутално от същата тази прокуратура и противниците на реформи, че изобщо не ми пука дали ще се спази или не ако по-свободното и тълкуване цели да се установи справедлив правен ред и да се озаптят разпасалите се магистрати на Статуквото.Мантрата Велико народно събрание се износи от преупотреба. В устата на злоупотребяващите с Конституцията тя звучи ясно като опит за торпилиране на реформата. Този път това няма да мине. Жалко за отлагането.То е успех на Статуквото
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изглежда, че сътрудничката на Радан Кънев е ябълката на раздора в Реформаторския блок .Хубавата Виолета от Пазарджик ,освен със Радан Кънев има интимни отношения и със синът на скандалния кмет на Хасково Станислав Иванов. Явно ,че в Реформаторския блок не се занимават с нищо друго, освен със алкохолизъм и разврат .
13
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, ама все от някъде трябва да се започне. Няма как да очакваме самите те да искат да се реформират, защото така им е добре.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този с дългия нос дали не пробва да подчини съдебната система на протестърите деформатори? Ако е така защо има хора които го подкрепят?
11
0
 
23
 
! Отговори
бъдещ емигрант преди 8 години
Това не са никакви реформи. Реформи в правораздаването трябва да започнат от полицията, следствието, криминалистиката, прокуратурата и накрая съдиите. Отделно трябва да има антикорупционно звено, което да диша във врата на всички в държавата на по-висок пост. Да им следи имотите, парите, начина на живот, имотното състояние на роднините им. Нищо от това го няма в имитациите на реформи. Олигархията се е окопала за още поне 50 г.
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато искат една работа да не стане, назначават комисия,а тя започва да "работи" до като се забрави за какво е съставена! Сега ще се види кой наистина иска реформи и кой само говори за тях!
9
0
 
23
 
! Отговори
Sgt. Pepper преди 8 години
Но пък, от друга страна, фактът, че Плевнелиев така силно го подкрепя, ме преизпълва с основателни съмнения.
8
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактът, че мафиотите от прокуратурата и съдебната система така злостно му се нахвърлят, означава че е на прав път. Сега предстои да видим и кои личности от кои партии ще са за запазване на статуквото. Един по един ще се издадат.
7
2
 
21
 
! Отговори
куц,куц преди 8 години
вътрешен министър-социологминистър на финансите-правистминистър на правосъдието-същия само че с отнети праваминистър на външните работи-американско тамагочиминистър на културата - зле говорещ български военен министър - земеделц
6
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"дали ремонтът в Конситуцията, започнат от управляващите, може да бъде извършен от сегашното Обикновено народно събрание или промените изискват решения на Велико народно събрание."На мене доколкото ми е известно само Велико народно събрание има право да променя Конституцията. Ако Обикновено народно събрание започне да я променя, това е превишаване на правомощията.
5
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имам чувството, че се някакви глупости се занимават... Какво като намалят мандата на ВСС от 5 на 4 години?! Какво се променя?
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да станаха известни тези които са на хранилка на Америка за България.
3
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не лъжеше толкова, носът му нямаше да е половин метър.
2
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не зная защо българите толкова харесват нередовници и психари - Борисов, Цветанов, Москов, както и тоя.
1
6
 
20
 
! Отговори
Китов преди 8 години
Станаха ясни страхливците, дето бягат от реформа.