Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни

Така ще могат да се разкриват зоопрестъпленията
2 юли 2015 12:22,
118
Решено: Зоополиция тръгва срещу насилниците на животни
Снимка: архив, Булфото

Властта взе дългоочакваното решение за създаване на зоополиция. Това стана със заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. Новината съобщиха в парламента евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев и шефът на фондация "Четири лапи" Явор Гечев. 

Решението предвижда във всяка областна дирекция на полицията да има по един разследващ и един оперативен полицай, обучени специално в разкриване и противодействие на насилието срещу животни. Очаква се те да започнат същинската си работа през септември. 

Зоополицаите ще се борят и срещу собствениците на животни, които не упражняват контрол върху тях и те нанасят средни и тежки повреди. "Статистиката е тъжна", каза Емил Радев. Той съобщи, че от 180 регистрирани случая на насилие срещу животни през 2013 г., са разкрити 30. През миналата година от 181 престъпления са разкрити 35. 

Евродепутатът припомни и едни от най-бруталните случаи на насилие срещу животни - убито куче с брадва на детска площадка, застреляно домашно куче от бивш военен във Варна. Той разказа и случая на кон от Аврен, пребиван систематично от собственика си и спасен от група англичани, които го купили. Собственикът на коня в момента го чакат 10 години затвор, защото заплашил тъщата си и пребил и отвлякъл жена си. "Статистиката показва, че който посяга на животно, след време ще посегне и на хора", каза Радев. 

Думите му бяха потвърдени и от Явор Гечев. Той обясни, че със създаването на зоополиция институционално се отрича насилието над животни като норма на поведение. "Така ще се вигне разкриваемостта и много хора ще попаднат в затвора. Цялото общество трябва да съдейства на зоополицията", каза Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
14
 
13
 
! Отговори
До коментарите преди 8 години
Нормални ли сте? Животните биват систематично измъчвани от човека: зоопаркове, циркове, месокомбинати, ферми, производство на естествена кожа и т.н., а вие мрънкате, че някакво улично куче ви е нападнало и дайте да ги избием понеже негово величество "човекът" му пречите да си живее комфортно. Не казвам, че това с уличните кучета не е проблем, но начина ви на мислене, с който приоритизирате човешкия живот пред този на животното ме отвращава. С какво човешкия живот е по ценен на тази планета?
17
5
 
4
 
! Отговори
до 22 преди 8 години
с хора като тебе не си струва да се занимава човек. Господ те е наказал достатъчно, четейки кви глупости пишеш...
16
3
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
ot edna strana e dobre da se sazdade takava policia,no ot druga strana,koi shte dokazva,che zoopolicaite,poradi lipsa na rabota i za da si zaslujat zaplatite,niama da kachvat edni koteta po darvetata,za da gi spasiavat,ili da gi tikat v trabi,i da tichat na pomosht,a?
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ако си вършат работата ще бъде чудесно, иначе поредната формална бройка в бюджета
14
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българите са примитивни прости ***, акъла им не стига да осъзнаят колко е нужно да има зоополиция. Панелни чалгаризирани битови алкоолизирани подобия на хора...
13
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗОО ПОЛИЦИЯ , ЗАПЛАТАДЖИИИИИИИИИИ, СЪБЕРЕТЕ *** ПО ПЪТИЩАТА И СВЪРШЕТЕ НЕЩО ПОЛЕЗНО , А НЕ ХОРАТА ДА СТРАДАТ ОТ ПИТБЕЛИ И ТЕХНИТЕ НЕКЪДЪРНИ СОБСТВЕНИЦИ
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
УШеВ стана пак за сМеХ !! ;)) Ама" Кво ще правят не разбрах,ще бият животинките ли сега ???
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ония кучета дето ти се мятат на крака и почват да те изнасилват и те ли ще бъдат третирани като жертви и подучени от господарите си!!! :DАЗ ПЪК СМЯТАН, ЧЕ УПРАВЛЯВАЩАТА КЛИКА СЕ ИЗЛОЖИ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ!!!ЩОМ ИМА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И СИГНАЛ СПРЯМО ЖИВОТНО ТОЙ СЕ ЗАПИСВА И СЕ ДАВА НА ПРОКУРАТУРАТА!!!УПРАВЛЯВАЩИТЕ ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ СЕ ЧУДЯТ КАКВА ГЛУПОСТ ДА ИЗМИСЛЯТ ДА ЗАЛЪЖАТ БАЛАМИТЕ ДЕТО ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ, ЧЕ ВЪРШАТ НЕЩО!
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще пази хората от кучкарите социопати - последният случай от брацигово къде ще отиде - при зоополицаите или в окръжна прокуратура.
9
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората ако се научат да пазят живота на животните, ще се научат и на хората да го пазят! Стига злоба бе, нещо положително да се направи в тая *** и то с усилието на много граждани, подписки и т.н. българинът пак злобее, аман вече от това мислене! Точно тези, дето проявяват жестокост към кучета и котки го правят и към човек.
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зоополицайте и те ли ще са първа категория? Ще стане милиционр, зоополицай, милиционер и.т.н
7
8
 
7
 
! Отговори
bez преди 8 години
Kakvo obsho ima ednoto s drugoto - nasilieto nad jivotnite s choveshkiya jivot? Kato ti cheta komentara se zamislyam dali kuchetata ne sa po-umni.
6
9
 
22
 
! Отговори
Веси преди 8 години
Най-накрая! Те *** дето посягат по този начин на животни преминават и към хора. Това е много отдавна доказана връзка. И не свързвайте животните само с кучета, имаше щъркели с *** крака с лозарска ножица, пребити коне, магаре с ... клещи и много, много други.. Трябва да си болен психопат, за да направиш нещо такова. Дано наистина се разследват тези престъпления!
5
14
 
22
 
! Отговори
Момче Катунарче преди 8 години
Кучешкият живот е по важен от живота на българина. Да ви имам ценностите.
4
2
 
21
 
! Отговори
Ро преди 8 години
Колкото пазят човешкия, толкова ще пазят и този на животните...
3
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щото човешкия живот опазихте, нали?!
2
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако най-накрая създадат и полиция, която да пази и хората, цена няма да имат.
1
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАЙ-НАКРАЯ!