Местан видя сценарий за България – само еднопартийна власт

Причината – процедурата на управляващите за референдумите
8 юли 2015 10:50,
62
Местан видя сценарий за България – само еднопартийна власт
Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че е в ход сценарий, който иска да наложи еднопартийни управления в България. Според него той ще бъде наложен чрез изборния референдум, поискан от президента Росен Плевнелиев.

Местан видя опасността в промените в закона за референдумите, които управляващите са внесли между първо и второ четене.

Още по темата
С тях се улеснява процедурата за внасяне на искане за референдум, пада границата за валидност на допитването и за признаване на резултатите.

Според лидера на ДПС поправките целят да подпомогнат успеха на президентския референдум и въвеждането на смесена избирателна система в страната - пропорционално и мажоритарно. Местан направи подробни сметки за разпределението на мандатите при сегашната избирателна система и ако се въведе смесена и така доказа, че смесената обслужва най-голямата партия, защото ще й даде пълно мнозинство и самостоятелно управление.

"Има сценарий за провеждане на еднопартийни управления чрез промяна на изборните правила. Но те се израждавт в авторитарни. Тогава МВР ще стане не само лицето, но и душата на съвременна България", каза Местан.

В началото на деня той предложи точката за промяна на закона за референдумите да отпадне от дневния ред. Мнозинството я отхвърли, но само няколко минути по-късно тихомълком я прати в десета глуха. По искане на Хамид Хамид от ДПС точката бе заменена със сбогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Норвегия. Така измененията в закона за референдумите станаха 19 точка в дневния ред за седмицата и едва ли ще се стигне до гласуването им.

Преди това в опита си да убеди партиите да не подкрепят измененията, Местан даде пример с допитването в Гърция. "Има нужда да прочетем този урок", каза той. Местан беше категоричен, че ЕС ще се справи с гръцката криза, но предупледи, че това няма да е така, ако след година и англичаните гласуват против ЕС.

Според лидера на ДПС изводът е, че ЕС, основан на референдуми, които се базират на ревизия на решения на представителните власти, не може да оцелее. "Представяте ли си да се подложи след време на референдум дали България да върне на кредиторите 16-те милиарда дълг", попита Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Прав е г-н Местан. Само еднопартийно не става. Трябва разнообразие, но сериозно. И да се върши работа. Не е необходимо да се сменя омбудсмана. Той е безупречен. Г-жа Мая Манолова е перфектна, там където е в момента.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕДНОПАРТИЙНО УПРАВЛЕНИЕ Е ДОБРЕ ДА ИМА С ПП АТАКА НА ВЛАСТ
31
0
 
4
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 години
Тоя ДОКОГА ЩЕ СЕ НАПЪВА. ГОЛЯМО ЖЕЛАНИЕ ИМАТ ДПС ДА УПРАВЛЯВАТ. Е НЯМА ДА СЕ ПОВТОРИ СЦЕНАРИЯ ОТ 500 Г. ТУРСКО РОБСТВО. САМО КАТО ИМ ГЛЕДАШ МУТРИТЕ КОЛКО СА ЗЛОБНИ НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ ДА ПАДНЕ ВЛАСТТА В РЪЦЕТЕ ИМ. ЩЕ ИЗТРЕПЯТ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ БАРАБАР С БЪРГАРСКИТЕ ТУРЦИ. ТОВА СА ФАНАТИЦИ КОИТО НА ВСЯКА ЦЕНА И С ВСЯКАКВИ СРЕДСТВА СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО.
30
0
 
8
 
! Отговори
Калоян преди 8 години
Сценарий за България трябва да има. И той не трябва да включва ДПС. Трябва да се изхвърлят еничарите от управлението и да започнат да се защитават интересите на страната
29
0
 
7
 
! Отговори
доц. д-р боко боков преди 8 години
ще попитам отново триещите от днес, защо пускате статии за лицето павел зидаров, а същевременно триете коментари как ц*ганите тероризират нец*ганите и за тях това е демокрация, а спазването на закона, дискриминация. агентът е вреден за гражданите на страната и политическата система като цяло, обслужва олигархически интереси и няма никакво значение къде е пр*днал и по каква тематика се е изх*дил
28
2
 
16
 
! Отговори
Асеновец преди 8 години
Еднопартийно управление.... то би било хубаво не еднопартийно управление, а закриване на етническата партия ДПС, която е с всяко управление
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
da vi *** maikata rqzana dolna van ot Blagariq ti *** mrasen lainovoza Peevski i vsichki vashi proizvodni izchadiq
26
2
 
15
 
! Отговори
Аха преди 8 години
Така такааа! Местанчо се горещи нещо, значи промяната е в правилната посока! Мафиотите усещат че започват да им се клатят краката и реват на умряло! Агент Павел още малко и иска да ни убеди, че решенията на партиите са по-демократични от прекия глас на народа!?Манипулатор мазен! Тия ги разправяй на тъпия си електорат!Даже пишете, че имаш право да гласуваш, само ако имаш минимум основно образование, и платени данъци!
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и трябва да бъде в управлението на РБ, и още без малцинства да участват в управлението й. Само, че не една партия, а един Човек трябва да управлява България - мъдро, без егоизъм, без алчност, такъв, който да мисли за всички. Но трябва да е само ЕДИН. Докато има много хора в управлението на БГ, тя скоро няма да се оправи...
24
12
 
3
 
! Отговори
SCHWARZ FREIHERR преди 8 години
Жалкото е че само Местан ги вижда тези неща, а българският народ и останалите партии само виждат в лицето на ДПС "вещица" и не разбират, че по този начин ще дадат властта само на една партия! Ако това се случи, както предупреждава г-н Местан, то тогава трябва да се сбогуваме с младата ни Демокрация и да се върне тоталитарния режим!
23
8
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ИСКАМЕ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ЕС И НАТО КОЙ Е ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ НАТО И ЕС
22
3
 
18
 
! Отговори
коко преди 8 години
Мръсен, долен, гнусен фес , вън ти и цялата шайка агентчета на партията майка. Уродливото ви създание другари видяхте ли до къде ни докара. Турчин да беснее над бащино ни огнище. Срам за цялата саможертва на прадядовците ни. Погнусен съм от това как няма един истински българин да стане и да им го каже на тея фесове , къде се намират и за какви се мислят.
21
1
 
6
 
! Отговори
ynota преди 8 години
HAIDE MAHAITE GO TOIA , DOSTATY4NO E "USVOIAVAL"!
20
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
toku shto mi iztriha komentara,zashtoto e turski sait. shte potarsim smetka i ot vas prodajnici
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма значение ти какво мислиш!
18
2
 
21
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Така е- има сценарий за еднопартийно управление. Този сценарий е на Турция, НАТО, ЕС. Целта е управление от ДПС. ДПС вече 25 години тъпка и унижава българите за сметка на етносите
17
0
 
17
 
! Отговори
ххх преди 8 години
май някой , който върти далавери от 25 години изведнъж се уплаши да не вземем да станем нормална държава... вай, вай...сакънреформира ли се. ама НАИСТИНА съдебната и избирателната системи... със кърлежите , които ни държат най бедни в Европа е свършено... както в Румъния
16
0
 
14
 
! Отговори
референдом - ДА преди 8 години
Мастанов аби - гледай да не предложим референдом ЗА забрана на ДПС, като етническа и верска партия
15
12
 
2
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
До 18 ВасилевЛично аз не виждам нищо българско в политиката на Тодор Живков и опитите му да направи България република на СССР. Това е поведение на национален предател.
14
0
 
12
 
! Отговори
акуд преди 8 години
местан аз Невиждам еднопартийна власт. а власт БЕЗ дпс