Реформатори отвръщат на удара, издигат Пенчев

В битката за омбудсман вече влезе Мая Манолова
15 юли 2015 16:00,
28
Реформатори отвръщат на удара, издигат Пенчев
Снимка: архив, Булфото

Парламентарната група на Реформаторски блок обяви, че издига кандидатурата на Константин Пенчев за втори мандат като омбудсман на Република България.

Днес е крайният срок, в който могат да се правят номинации, е преди часове БСП издигна лявото си острие Мая Манолова за поста, след като вчера и депутати от ГЕРБ обявиха, че нейната кандидатура изглежда подходяща и биха я подкрепили за поста.

Още по темата

Реформаторите обаче решиха, че в конкурса трябва да участва и настоящият национален защитник на онеправданите – бившият депутат от НДСВ, а по-късно и председател на ВАС Константин Пенчев.

Още преди няколко месеца той обяви, че ще се бори за втори мандат и обясни, че ако получи покана да остане на поста, ще я приеме.

В края на миналата седмица парламентът стартира процедурата по избор на национален омбудсман, защото 5-годишният мандат на Пенчев изтича през есента.

Според приетите от депутатите правила кандидатите за национален омбудсман ще бъдат изслушани първо от Комисията по вероизповеданията и правата на човека в парламента. След това Народното събрание ще гласува тайно и с бюлетини за новия народен защитник.

Вотът ще се проведе по всички правила на тайния избор. За него ще отговаря комисия от девет депутата, а избраниците ще отбелязват със знак "Х" предпочитания кандидат.

За избран ще се смята този претендент, който е събрал повече от половината гласове. Ако такъв няма, ще се проведе балотаж между първите двама кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенчев е достоен човек,а оная *** Мая който иска да си я прибере и да си я отглежда,чеми омръзнаха глупостите,които ръси като куха лейка.
16
2
 
7
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
НАПЬЛНО ИЗЛИШЕН СТОЛ
15
6
 
5
 
! Отговори
Х преди 8 години
От този пост няма никаква полза за хората.Каквото и да каже онбуцмана няма никакво законно решение .Пенчев е добър съдия защо да го губим?Това е пост за Мая ,има да си говори на воля и никой няма да и обръща внимание.
14
6
 
6
 
! Отговори
111 преди 8 години
Голям народ сме! Умен и кадърен !Чета коментарите и се чудя как с лекота дават характеристика на К Пенчев, без да имат понятие от работата му. Това не е конкурс за красавци , а търси се омбудсман
13
15
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 8 години
Пенчев има говорен дефект, почти не му се разбира като говори. Само фъфли. И аз не зная как си е взел изпитите и какъв юрист е въобще. Оставям настрана, че физиономията му е адски противна. Лично на мен ми прилича на изнасилвач на кози.
12
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя некадърен грозник смени всички партии, които бяха на власт от 1989 година насам.Мая може да е всякаква, но поне не е ветропоказател.
11
1
 
10
 
! Отговори
Наивен преди 8 години
Не забравяйте че Омбудсман-а по закон има право да сезира Висшите органи на властта..............това адски не е маловажно
10
3
 
12
 
! Отговори
PetarNPapazov преди 8 години
Тази Мая е бодлива. За това и ГЕРБ искат да я махнат от парламента. Ако стане омбудсман ще бъде много интересно. Представям си истинска протестна битка ,а не смехотворната мрежа.Направо - кютек.
9
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хора, хайде малко по-сериозно. Вие чували ли сте как говори този Пенчев? Как е станал юрист този човек, че дори съдия, акълът ми не го побира. Не можеш да му разбереш и една дума от казаното. Да не говорим, че никакъв го няма по важните въпроси. Взема заплата, има служебна кола, служебен мобифон, бонусчета, сътрудници и т.н. За такова службица поне да се беше напънал малко. Маята може да е клоун, обаче ще направи доста повече неща или поне ще вдигне пушилка по някой проблем на хората.
8
5
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!!!!!!!
7
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подадох една жалба. Сигурен съм, че жалба е получена и нищо, ни отговор ни вопъл, ни стон.
6
19
 
20
 
! Отговори
някой преди 8 години
Пенчев е пич, Манолова е една надута глупачка !
5
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тая Мая се чуди къде да се набута и никой не я иска . То такова чудо не ти трябва за нищо. Тя врещи като коза и се омайва от собствените си празни приказки .
4
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много сладка държавна службичка. И абсолютно безполезна.
3
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 1Омбудсмана е като арменския поп
2
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пенчев бившия царист съм го видял цифром 2-3 пъти по телевизията за 5 години. Появи се като имаше проблеми с протестите срещу цените на тока, каза че нищо не зависело от него и се покри. Това ако е зашитник на онеправданите какво пишат по-горе, то на Луната има живот.
1
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Омбдудсменът какво всъщност работи?