Терпентин и сяра в горивата – до 40%. Борисов бесен!

Премиерът нареди денонощна смяна на пломби за контрол по бензиностанциите
Обновена: 19 авг 2015 15:34 | 19 авг 2015 12:05, Веселина Йорданова
226
Терпентин и сяра в горивата – до 40%. Борисов бесен!
Снимка: БТА

Безконтролна продажба на горива е установила съвместна проверка по бензиностанции миналата седмица на МВР, НАП, митниците, Агенцията за метрологичен надзор, под ръководството на прокуратурата.

Още по темата

Заради констатациите премиерът Бойко Борисов нареди на днешното заседание на кабинета денонощна смяна на пломбите на колонките и работата да е свършена до събота.

"Там, където докопам някой, че е направил пак такава пломба, ще ви държа лично отговорни в икономиката", ядосва се той пред министрите.

На заседанието финансовият министър Владислав Горанов информира за проверката и обяснява, че основната констатация е, че пломбите, които са част от измервателните системи, се поставят по начин, по който има възможност да се извади сондата, без да се наруши целостта на знака. Така при продажбата на дребно се ощетява хазната.

Горанов съобщава още, че е запориран около 100 хил. литра дизел и 60 хил. литра бензин.

"Това е върхът на айсберга, тъй като проверките не са обхванали всички бензиностанции", коментира министърът.

По думите му редица нарушения се проявяват при по-голяма част от търговците на горива, включително в големите вериги.

Премиерът Бойко Борисов заявява, че това е обсъдено на съвещание с прокуратурата и контролът ще се разпростре "във всички посоки и навсякъде".

"Нашите подозрения, които миналата седмица изразих, се доказаха. Има бензиностанции, в които 40% от горивото е терпентин, за наличието на сяра да не говорим", допълва той.

Пред министрите премиерът показва как изглеждат пломбите, които се поставят.

"Така широко са закопчани, че все едно няма пломба", завява Борисов и допълва, че затова се получава така, че в пика на разход на горива продажбите падат.

Премиерът иска от КЗК да дадат становище дали има картелно споразумение между търговците и заявява, че не вярва, че "най-големите вериги са на 1-2 стотинки разлики". Вицепремиерът Томислав Дончев казва, че е препоръчал на комисията да бъде направен секторен анализ.

Освен него, Борисов иска и доклад за числеността и заплатите в Българския институт по метрология, които слагат пломбите и в Агенцията за метрологичен и технически надзор от министър Божидар Лукарски.

Вижте още във видеото на България Он Ер:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
1
 
! Отговори
КиПаджия преди 8 години
Добре си го обяснил Браншовик. Аз понеже съм слагал измервателни уреди по петролните бази на Лукойл в страната и на нефтобазата в Росенец и нефтозавода ще ти кажа, че са така направени, че макар и да има пломби по разходомерите, си има и специален софтуер към фискалните устройства, с който може да се спре меренето на преминаващото гориво в определен момент и това да се подаде към системата на Митниците. Всичко това е правено от български инженери по руски заказ и така винаги са на загуба.
133
0
 
0
 
! Отговори
Браншовик преди 8 години
Другият проблем е калиброването на бензиноколонките. Пак една и съща фирма прави това. Софтуерът е направен така, че до 20 л. еднократно зареждане сипва горе-долу колкото пише на колонката. След това обаче - става страшно - постепенно расте процентът на кражбата от клиента. От 20 до 30 л. краде 5 %, от 30 до 40 л. 10 %, на пълен резервоар - 25 %. Другото минава през пистолета като въздух и реално клиента не получава гориво за парите си. Контролния бидон е 20 л. и дори при проверка всичко е ок.
132
0
 
0
 
! Отговори
Браншовик преди 8 години
В бензина няма как да се добавя направо терпентин. В редовния бензин се смесва най-често отработено масло, котелно гориво, бензин за стопански цели /без акциз/. Терпентин се слага за повишаване на октановото число след това. Проблемът е, че бензиностанциите на т.нар. "Вериги" са отделни търговци с франчайз и те си зареждат от когото искат, най-вече от една и съща фирма на криминално проявени -- която върши тези манипулации. Дори и най-известните зареждат от нея.
131
2
 
7
 
! Отговори
чист Българин преди 8 години
ЛукОйл краде 100 пъти повече от всички бензиностанции. Тях кога ще проверят ???Ще гласувам за този, който си постави за цел да национализира ЛукОйл и освободи пристанище Росенец от рушка окупация.
130
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Терпентина е 5,50 лева за литър.Кво 40% го гонят този...
129
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, Фифи, знаеш ли колко струва литър терпентин? Премиер ми бил...
128
1
 
12
 
! Отговори
baimangal преди 8 години
До 186 шопа. Не е работа на премиера и да лети с държавни пари и да гледа Лепа Брена, ама го прави. А цените са такива защото са аверчета със златеж и ако се разпореди разследване за картелно споразумение, ще го отнесе приятелчето му по сантасе. Ама ти си един шоп, кво да ти обяснявам.
127
2
 
11
 
! Отговори
G.I.Joe преди 8 години
Господин Премиер, почетете малко и не говорете глупости. Осведомете се, какво е дизел, бензин, терпентин, бензол, тулуол, ксилол, какво е сяра в горивото, защо е там и защо я няма, а не как октана чупи колите.
126
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние предлагаме заеми @ 2% лихва за бизнес и лични цели прилага сега се свържете с нас чрез нашата електронна поща (madrigalamaya***gmail)
125
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам на човек който лъжата я няма за нищо, който на ден мени мнението си по три пъти, който отдавна е забравил как живее българина и с какво се сблъсква всеки ден. За 5 години все някой му пречеше, все не го разбираха, уж народа го обича а охраната му като Преториавска гвардия. А като отвориш някой сайт от 20 мнения само 2са в негова подкрепа. Но купил медии и телевизии от които тече амброзия и никтар а България се срива главоломно.
124
4
 
16
 
! Отговори
бореца преди 8 години
Пак циркаджийски и аджамийски приказки сега пък терпентин в бензина!Абе тоя човек въобще слушали се какви глупости дрънка!Боже защо не слезеш на тая изстрадана земя българска земя и да вземеш да си прибереш вересиите които изхвърлил тук ама пък то един народ направо ти идва да виеш от смях и срам какви хора си избира да го управляват не знам, но знам едно че такива некомпетентни или направо пълни лаици са ни яхнали та се не видя!
123
1
 
7
 
! Отговори
БГ преди 8 години
ЕДИН МОЙ ПОЗНАТ, СКОРО БЕШЕ ЗАРЕДИЛ ДИЗЕЛ ОТ БЕНЗИНОСТАНЦИЯ В СОФИЯ. И ВЪТРЕ Е ИМАЛО ВОДА. ЕДВАМ СЕ ПРИБРАЛ В ПРОВИНЦИЯТА.
122
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да му го кажа на чичо Бойко честно, зареждам уж качествено гориво-дизел на Лукойл от около 10 години но само ЕДИН ПЪТ, ЕДИН ЕДИНСТВЕН ПЪТ колата летеше!!! Той не е знаел за гадостите с горивата или за измамите с парното и тока, с лекарствата и т.н. касво стана със санирането, затихна, нали? Другата седмица ще се забрави. Колко далавераджии има в горивата се знае от години. Едно дело няма образувано до сега.
121
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак циркаджийски номера,от главния циркаджия ББ. Нищо няма да последва,горивния пазар е мафиотски,а ББ им е покровител. Най много да пострада,някой дребен който се опитва да продава на нормални цени.
120
8
 
8
 
! Отговори
Бобо преди 8 години
Това е начина,мачкане на монополите.Но не вярвам да му стигнат силите за всичко
119
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Sluscham boiko vasmuten ot domaschnija arest. I Kasva Po tv parva 6tom e kradeza v Satvora. Bravo boiko okolo tebe nama takiva nali ne sa v Satvora mutrite ne sa korupzionize tipove. Vs sa na Svoboda ba4variva sedi go tebe kakvo raboti tja mvr lekarski schte ima li nakasanie oschte li schte e Minister sled tosi gaf
118
2
 
19
 
! Отговори
Мунчо от село преди 8 години
Като махнат сярата и терпентина,може би ще искат да ги заменят с вазелин и да скочат цените???
117
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВОИН АТАКИСТХа, ха, ха, ха-а-а!
116
5
 
23
 
! Отговори
до 187 преди 8 години
Интересно как си е взел дипломата курсантът от Пожарна безопасност в Симеоново, лейтенат Бойко Борисов. Все пак ХИМИЯТА е основен предмет там, с акцент върху горивните и взривоопасните материали.Бензинът и терпентинът са сред тях.Май татенцето, полковника от Народната милиция е врътнал едно телефонче до съответния другар тогава. До някой такъв комунист, които Бойко сега много ги мрази.
115
1
 
11
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
А народа се чуди защо толкова често си сменят колите депутатите от НС ... Нашите трошки вървят по 15 - 20 години, а пък тия мамини синчета сакън да не им си тръснат зад....те !