Борисов се надява на газ от Ашхабад, хвали строителите ни

Имало интерес родни компании да проучват за нефт в Туркменистан
41
Борисов се надява на газ от Ашхабад, хвали строителите ни
Снимка: Правителствена пресслужба

Задълбочаване на сътрудничеството в областта на енергетиката са обсъдили премиерът Бойко Борисов и президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов на среща в туркменистанската столица Ашхабад.

"Реализирането на Транскаспийския газопровод ще даде възможност за доставка на природен газ от Туркменистан за България чрез интерконекторните връзки с Турция и Гърция", заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По думите на българския премиер това ще бъде сериозна стъпка за постигането на реална диверсификация на източниците за доставки на газ за страната ни.

Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ.

Българският министър-председател изрази и интерес към възможностите за участие на български компании в проучването и добива на нефт и природен газ, както и в изграждането и техническото обслужване на електроенергийната, газова и нефтената инфраструктура на територията на Туркменистан.

От своя страна президентът Бердимухамедов посочи необходимостта от засилване на икономическите връзки и двустранната търговия между двете държави. По думите му, Туркменистан цени изключително високо България и има готовност за засилване на сътрудничеството и инвестициите със страната ни.

Българските строителни фирми разполагат със значителен капацитет и опит, който може да бъде използван изключително успешно в изграждането на инфраструктурата на Туркменистан и в реализираните мащабни строителни програми, каза още Борисов. Туркменистанският президент прояви особен интерес към българския опит в областта на развитието на градската среда и инфраструктурното строителство.

Двамата лидери обсъдиха и възможностите за съвместни действия в областта на международния транспорт, в частност по-активното използване на потенциала и големия ресурс на българските черноморски пристанищни терминали и развитието им като интермодални центрове за транзитните превози на товари от Западна и Централна Европа през Черно море към Азия.

Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна – Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку.

Бойко Борисов и Гурбангули Бердимухамедов дискутираха и необходимостта съвместни действия в сферите на туризма, образованието, науката и културата, включващи обмяна на опит, обучение на специалисти и инвестиции в конкретни проекти.

Борисов изрази специална благодарност към Бердимухамедов за поканата за това официално посещение, което е първа официална визита на български премиер в Ашхабад. Двамата лидери заявиха категоричното си намерение двустранният диалог да придобие регулярен характер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
чичо Манчо преди 8 години
До Баба Меца не бе ти не знаеш ,може газта да я пикаят нашите!
21
3
 
12
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
Абе не знам, ама тия хора, министрите де, начело с г-н Борисов, география не са ли учили? Ако ли не то поне да си поръчат един глобус и да се понаучат, щото утре може и в Монголия да открият газ и нашия човек да фърчи до там и да иска да подписва договори. То Катар е по-близо, ама тръби-мръби, туй-онуй, та и Туркменистан... Още повече, че Газпром май им е изкупил газта за години напред...
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
! Никой не ще да докара газ с качества като руския на по-ниска от руската цена и с гаранция за дългосрочни доставки!И по законите на пазарната икономика те печелят, поне докато американците не домъкнат прословутия си шистов газ с нужното качество до България на по-ниска цена.Обаче не - ние требвало да сме диверсифицирани, щото така наредили от ЦК на БКП Държавния дипартмънт! И хоп - държавна намеса в икономиката.Всички знаем как свършват тия намеси...
19
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според Бойко Борисов, има потенциална възможност за развиване на редовен товарен железопътен превоз Варна Туркменбаши през Поти, Тбилиси и Баку Никакъв проблем! Прецапват се две морета, щурмува се захълмяването Кавказ - и хоп, готово!
18
1
 
18
 
! Отговори
Католи преди 8 години
Абе нали Бийче щеше да ни носи газ от две места,преди това? Какво стана? Защо още го няма? Последно май че беше.....от Катар? Ей много шменти капели у този човек!?
17
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Борисов се надява на газ от Ашхабад ..."---Да не се надене на тръбата ...
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не отиде да иска газ от МакКейн , нали американците обещаха да внасят , само да не е от Русия ! Сега отчита за изборите че прави нещо , дето завършва навсякъде с едното НИЩО !
15
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От къде ще минат тръбите бе Бойко ?През Турция , сега гръмнаха газопровода от Баку ' Голяма фантазия има , донася газ от къде ли не !И български строителни фирми ще включи ( негови частни ) и ще им плаща от къде - държавни пари !А в българия вика американски фирми да ни одерат хубаво !
14
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А що не от Марс?
13
0
 
26
 
! Отговори
84 преди 8 години
С ПРОУЧВАНИЯТА ЗА НЕФТ НЕ БЕШЕ ЛИ ФИРМА НА ЦВЕТИНА......КАТО ЧЕ ЛИ ВСИЧКО Е ЯСНО............
12
0
 
15
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
На снимката все едно да Тато и Ниязов.
11
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно вече никой не го ще в Европа, та тръгнал да си прави екскурзийки по неисзвестните дестинации. Утре може да ни докара газ и от Хаваите.Я какъв хубав океан има там.
10
2
 
31
 
! Отговори
Тиквата е смешник преди 8 години
Да се чете: Тиквун отиде да похарчи малко държавни пари и да си направи ПР. Нещата с газта не зависят от него, а от това какво ще му наредят из посолствата.
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов се надява на газ от Ашхабад, хвали строителите ниИмало интерес родни компании да проучват за нефт в ТуркменистанПоредната химера.Борисов вече донесе газ и нефт от арабските емирати, сега ще го носи от Туркменистан.Ама как? Сигурно ще ни го бутилират в бутилки.Поредната PR акция
8
1
 
31
 
! Отговори
:) преди 8 години
Нали лицето на снимката обещаваше, че ще изнасяме газ от собствени източници? Страхотен лъжец и изпечен циркаджия.
7
2
 
33
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Тоз ще удави България от газ. То беще наш шистов, то беше ЮП, то Азербайджан, сега е поел и към Туркменистан... :)))
6
1
 
29
 
! Отговори
Заг Амян преди 8 години
Няма газ от Ашхабад през Турция за България. Турция купува всичкия гяз, който влиза на територията и, след което го продава.
5
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А отворил ли си е "хъба " ....тоя ***,толкова простотия ръси,че ме е срам да го чета тцтцтцт,то не беше газ от Катар на роско ****у,то не беше газ от Азербайджан на гоце,кафа от *** ,които избирате бе алоооуууу гласоподавателите,ние си патим заради вашия демократичен вот бе ***!!
4
1
 
18
 
! Отговори
вивиян преди 8 години
тея двамата как ще ядат и пият довечера...
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Борисов подчерта важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на Европейския съюз, включително и на България, в контекста на възможността за диверсификация на източниците и пътищата на доставка на природен газ......................Те това изречение, ако го повтори 1 към 1 на живо, ама без да сбърка думите контекст и диверсификация, обещавам да гласувам за него на следващите избори.