Онлайн карта насочва къде ни трябва винетка

Разработва се и калкулатор за пресмятане на таксите по пътищата
27 авг 2015 17:20,
5
Онлайн карта насочва къде ни трябва винетка
Снимка: Булфото, ахрив

Онлайн карта ще показва пътищата, за които е необходима винетка и тези, по които ще се пътува безплатно. Това е част от проект на АПИ за предоставяне на електронни административни услуги при издаване на разрешения за граждани и бизнес от АПИ и създаване на регистри за приходни дейности, съобщи ръководителят на проекта Георги Златев. Целта e подобряване на услугите на граждани и за бизнеса, отбеляза Златев, цитиран от БТА.

Освен картата ще бъде разработен и електронен калкулатор за движението на извънгабаритни или тежки МПС. Така превозващите ще знаят каква такса ще плащат за преминаване по пътната мрежа.

По проекта бизнесът ще има достъп и до информация от 4 регистъра - за паспортизация на пътни рекламни съоръжения, за търговски крайпътни обекти , за оптични кабели, газопроводи и до регистъра на товароносимост и габаритни на пътните съоръжения,

Стойността на проекта е 668 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес е 12 октомври 2021 - КАРТА ВСЕ ОЩЕ НЯМА ! Къде е картата?
5
0
 
1
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
До до киксИ това е вярно, но по съществено за гражданската е, че тя се ползува от другия участник. Поради това на никой не му дреме дали я прави при коректен застраховател ами гледа най-ниската цена. За това продължава да има застрахователи, които изплащат смешни застрахователни суми. Ако аз застраховам себе си съм съгласен да платя по-висока цена, но да съм сигурен, че застрахователя е коректен и когато настъпи момента ще получа качествено обслужване и справедливо обезщетение.
4
0
 
1
 
! Отговори
до кикс преди 8 години
При Гражданската отговорност се взима под внимание дали караш предимно в голям град, на колко си години, какъв стаж имаш, имаш ли щети в предходна година. Ако аз отговарям на изискванията - чист и без щети - взимам по-ниска цена, а жена ми например ще се ползва от това, а пък тя има само година стаж и 50 щети?!?! Аз мисля, че гражданската отговорност е лична, а не на автомобил.
3
0
 
1
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
До AnonТам поне има някаква логика. Стойността на гражданската отговорност се изчислява според кубатурата и мощността на автомобила, които до някъде определят степента на евентуалната щета. Докато винетката е в зависимост само от категорията - дали е лек, товарен и т.н. Т.е. до каква степен автомобила амортизира пътното платно. Също така, в случай на семейна кола с 2 и повече шофьори, всички ли трябва да си плащат за гражданска отговорност?
2
0
 
2
 
! Отговори
Anon преди 8 години
По същата логика и аз от много време се чудя защо гражданската отговорност е на кола, а не на водач. Не мога да управлявам в даден момент повече от една кола и следователно не мога да причиня щета с кола, в която не се намирам, нали? Самата застраховка се нарича 'Гражданска отговорност', а не автомобилна отговорност. Колата не може да отговаря пред ищци и власти, само човек може. Следователно застраховката трябва да е една на шофьор.
1
1
 
10
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
Защо Винетката трябва да се унищожава чрез залепване за предното стъкло на автомобила? Винетката е по същество пътен данък и ако имам 2 коли, защо трябва да плащам 2 пъти за едно и също право - да карам едната от тях по пътищата на републиканската пътна мрежа? Преди година се жалвах по този въпрос на омбудсмана К Пенчев, но ми отговориха, че "...така пишело в закона по пътищата"! Трябва ли да бъде осъдена България за пореден път в Страсбург, за да си размърдат задниците българските бюрократи?