Приемаме с приоритет само бежанци, бягащи от война

Ще ги връщаме, когато конфликтите в държавите им се решат
Обновена: 8 сеп 2015 14:43 | 8 сеп 2015 14:25, Веселина Йорданова
41
Приемаме с приоритет само бежанци, бягащи от война
Снимка: БТА

С приоритет ще бъдат приемани бежанците, прокудени от война, но няма как това да се случва с икономическите мигранти. Това подчерта социалният министър Ивайло Калфин след заседание при премиера Бойко Борисов по проблема.

В своя позиция кабинетът се обяви за справедливо разпределение на бежанците в европейските страни и ще настоява за законодателни промени в ЕС и у нас, които да синхронизират политиката на 28-те по темата. „Не можем да продължаваме в ЕС с 28 различни политики по отношение на миграцията и на бежанците“, подчерта вицепремиерът Меглена Кунева.

Още по темата
Външният министър Даниел Митов акцентира на трафика на хора, който по думите му се е превърнал в "доходен жесток бизнес, игра със съдбата и живота на всички тези хора".

"Това са мрежи от хора, които буквално набират кандидати за преселение в рамките на ЕС. Тези хора биват лъгани за това какво ги чака. Статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато конфликтите бъдат решени, тези хора ще трябва постепенно да се завърнат в държавите, от които са дошли“, изтъкна Митов.

По думите му това трябва да стане ясно и да бъде обяснявано, за да бъдат обезкуражавани потоците от мигранти.

В тази връзка страната ни ще настоява да се организират колкото се може по-бързо бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС.

Социалният министър Ивайло Калфин смята, че европейската солидарност не би могла да бъде ограничена само до квоти. Когато става въпрос за настаняване на бежанците, трябва да се отчитат социалните, икономическите условия в съответните страни, настоя той. Калфин изтъкна и че няма как да държим в затвори бежанци, които получат статут в България.

Приемът на бежанци би трябвало да бъде обща европейска политика, включително свързано с правото им за движение в рамките на ЕС, смята той. Калфин посочи, че частта от европейския бюджет, която се отделя за приемането на бежанците, трябва да разпределя тежестта от пребиваването им в съответните държави равномерно.

Меглена Кунева пък изтъкна, че в момента с въпросите на бежанците се занимава само една европейска институция, в която работят 80 души. Кунева поиска да бъде засилено присъствието на Фронтекс и се обяви за активна външна политика, за да може да се пресече източникът на конфликта.

"За нас солидарност означава да откликнем, но означава да откликнем и да споделим отговорността с много добра организация от страна на ЕС и от страна на България“, коментира тя.

Кунева съобщи, че е имала телефонен разговор с румънския министър по европейските въпроси по отношение на Шенген.

"България и Румъния заявяват техническата си готовност, необходимостта от укрепване на Шенген. В момента се чуват много думи за ренационализация на границите, не споделяме подобен подход“, подчерта тя.

Външният министър Даниел Митов призна, че каквото и да се прави по проблема, на практика се лекуват ефектите и последствията. Той също подчерта необходимостта от ускорено решаване на конфликтите, които създават условия за засилени бежански потоци.

По думите му този разговор вече е започнал и страната ни е от най-активните в защитаването на позицията, че колкото се може по-бързо трябва да се справим с проблема с т.нар. „Ислямска държава“.

Митов посочи още, че държавите от региона на Близкия изток трябва да поемат много по-голяма отговорност и започват дипломатически усилия в тази посока.

Външният министър също подчерта, че трябва да се прави разграничение между бежанци и икономически мигранти и според него тази теза среща разбиране в рамките на Европейския съвет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
veritas преди 8 години
istinata e - Bulgaria ne moje da pazi suhopatnite evropeiskite granici. ima nujda Luksemburg i Belgia da pratiat tehni policai i voinici da paziat evropeiskite suhopatni granici RBG, TR, GR.
24
1
 
1
 
! Отговори
урко преди 8 години
Работата е там че даже и бягащите от войната не искат да остават да живеят в проспериращата , според Тиквата, България. А тези към които са тръгнали правят всичко възможно да ги разселят по други места.
23
1
 
4
 
! Отговори
цирк преди 8 години
Ами да не бягат, да застанат на една страните и да се бият и да си извоюват мира.
22
4
 
0
 
! Отговори
Яков-Мохамед преди 8 години
До Е - ННяма значение вие какво искате. Важното е, че става, каквото е преценено, че е подходящо за хората с власт.
21
1
 
12
 
! Отговори
Е - Н преди 8 години
Ами, има време да включим още един въпрос в предстоящия Референдум тази есен: "Искаме ли ги тия бежанци тука у нас или не"! Пък да видим, какъв ще е резултатът...Европейски ценности ли?...Айде бе!
20
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И как ще ги разпознаваме кои какви са, моля? С помощта на екстрасенси? Всички твърдят, че са сирийци, до доказване на противното / ако имат документи, а те съзнателно ги унищожават/. Когато се успокояла обстановката в родните им държави, щели сме да ги връщаме? И кога мислят нашите политици, че това ще стане? След 20-30 години, може би? Мерси! Дотогава самите ние като нация няма да съществуваме.
19
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите не трябва да слушат евреите Кунева, Кънев, Калфин и Кр. Георгиева. Тези ги е еня само за банковите им сметки. Днес са тук, а утре са в САЩ! Боко събуди се и си извади главата от ***, ТИ НОСИШ ЦЯЛАТА ОТГОВОРНОСТ И ЗАТОВА ТЕ ИЗБРАХМЕ, ДА СПАСИШ БЪЛГАРИЯ, КУЧЕ МРЪСНО!
18
7
 
0
 
! Отговори
Яков-Мохамед преди 8 години
До ИдиотМоже да смятате, каквото поискате, но знаеш, че винаги правите, каквото ви наредят властимащите.
17
2
 
4
 
! Отговори
Идиот преди 8 години
До Яков-МохамедАз и повечето хора смятаме, че такива като тебе могат да взимат бежанците в собствените си къщи! И да им създават най-комфортните и перфектни условия.
16
14
 
0
 
! Отговори
Юсуф преди 8 години
Българите общество трябва да чува Митов, Кънева, Калфин, и друг боици за право на човек да живее хубаво.
15
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин, приемай си ги в Израел, а не във България! Защо Израел и арабските държави не приемат имигрантите, а ги бият на тупани, заграждат се със стени и ги пъдят да идват тук? ЗАЩОТО НЕ СА ХОРААААА!
14
15
 
0
 
! Отговори
Яков-Мохамед преди 8 години
Аз и повечето хора смятаме, че е крайно време България да създаде комфортни и спокойни условия за пребиваването на бежанците.
13
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Да благодарим на американците.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ние българите казваме ВЪН!!!!
11
2
 
15
 
! Отговори
призив преди 8 години
До Анонимен 16Призоваваме Русия да забрани прелитането на каквито и да е било български самолети над въздушното пространство на Российката Федерация!
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Motiv i pramova kuneva da si gledat davonstahl Rabota Zebra pobarkali mnogo neschta ta schte ni u4at Sega kakto komunagata Kalfin samo bla bla bla da ama ne. Sa nischto ne stavite. Idete si
9
1
 
21
 
! Отговори
Европейски парламент преди 8 години
Европейска солидарност е Българите да излезнат на палатки ,а в техните домове да се настанат бежанците.
8
1
 
35
 
! Отговори
бъдещ кмет на Виена преди 8 години
Австрийският политик и бъдещ кмет на Виена, Ханс-Кристиян Щрахе: "Със своите бомби, ракети и военни намеси САЩ и НАТО унищожиха Ирак и Либия. Те подкрепяха финансово, логистично и военно опозицията на сирийския президент Башар Асад и по този начин позволиха в региона да се създаде унищожителен хаос, страдания и поява на радикален ислям, на ИД. В продължение на десетилетия САЩ създават огнища в Близкия изток, а след това безсрамно твърдят, че отговорността за бежанското наводнение трябва да се носи от Европа".
7
7
 
8
 
! Отговори
Тодор преди 8 години
До ХА-ХА-ХА Питат ги за имена и от къде твърдят, че идват. Снимат ги и им взимат пръстови отпечатъци. Всички данни се изпращат в съответната страна. Чака се отговор на запитването. До тогава мигрантът остава в съответния лагер под наблюдение. При установяване на неверни данни, лъжесвидетелстване или несъответствие с изискванията за получаване на бежански статут, мигрантът се екстрадира в родната му страна или в тази, от която е влязъл при липса на верни данни за самоличността му.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българите не искат никакви бежанци на територията на републиката!Вие предатели решавате вместо суверена!Каква обща политика за миграцията и тем подобни глупости. Тази *** да се връща обратно!