България не подобри центровете за бежанци, а укрепи границите си

От "Амнести интернешънъл" с критики към страната ни
Обновена: 12 сеп 2015 14:44 | 12 сеп 2015 14:28, Петя Славова
255
България не подобри центровете за бежанци, а укрепи границите си
Снимка: архив, Булфото

Бежанците в България са настанени в много лоши условия, смятат от правозащитната организация "Амнести интернешнъл". Пред БНР Барбора Черноселкова сравни условията в българските бежански лагери със ситуацията в Унгария, където е била допреди няколко дни.

"Аз посетих центровете, които са по границите и видях стотици хора, които са в същото положение, както бежанците в Унгария. Някои от хората ни казаха, че помещенията са препълнени. Освен това аз бях ужасена от начина, по който бяхме пазени. Ние не можехме да се движим свободно в центъра. Зад нас постоянно имаше някой и ние не можехме да говорим свободно с бежанците. Хората ни казваха, че не искат да останат повече в България. Те направо не могат да повярват, че няма осигурени най-елементарни условия за тях".

Черноселкова беше категорична, че Европа трябва да търси дългосрочно решение на бежанския проблем като освен спешните мерки по настаняването на хората, трябва да се намери начин за тяхната интеграция. Според нея в следващите две години вероятно на континента ще дойдат милион и триста хиляди бежанци.

"Тук има два въпроса. Първият е проблемът с нелегалното преминаване на хора и осигуряването на сигурни пътища за бежанците. Именно това е причината, поради която хората умират в морето или преживяват изключително големи трудности, удряни са и са блъскани от полицията."

Другият въпрос, който посочи тя, е за квотите. "Категорично искам да подчертая, че ние не говорим за квоти, а за хора и за спазване на човешките права. Трябва да има много бързо решение за преместването на хора в различни държави от граничните страни. Абсолютно ясно е, че Унгария не може да се справи сама с тази ситуация. Там идват стотици хиляди хора, на които трябва да им бъде осигурена възможност да продължат пътя си в други страни - членки на Европейския съюз. Също така трябва да има много сериозна финансова подкрепа за граничните страни, каквито са Гърция, България и Унгария."

Според Черноселкова в тези страни трябва да се подобри организацията си за приемане на бежанците и местата за настаняване. Конкретно за страната ни представителката на "Амнести Интернешънъл" обясни, че е необходим доста добър контрол как правителствата харчат парите, които са осигурени за справяне с бежанската криза. "На България бяха отпуснати пари за подобряване на центровете за настаняване, а всъщност тя е много по-ангажирана с пазене на границите си, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много са странни такива организации.Приличат на кварталните клюкарки.Онези били такива тея били онакива.Като им пука толкова много за бежанците що не си ги вземат в тях и да ги настанят в къщи с басейни:)
18
4
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 36 Тирбушон, казвай къде ги раздават тия мангизи от Русия, брачед! Що само аз не знам?
17
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
500 ГОДИНИ ИСЛЯМИЗЪМ НИ СТИГАТ!ТВЪРДО НЕ НА ИСЛЯМИЗАЦИЯТА НА БЪЛГАРИЯ!ВЪРВЕТЕ В ГЕРМАНИЯ.
16
0
 
21
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
До До БалканецРазликата между мен и теб "европейко" е , че аз давам на български сираци , български пенсионери и въобще се стремя да помагам на , забележи , български граждани в нужда.Не се бия в гърдите и не се хваля с това.А колко от твоите бежанци са млади и здрави мъже , колко от тях са от Сирия , колко от тях бягат от война ? Защо хвърлят храната която им се дава , защо не зачитат законите на държавите в които се намират? Замисляла ли си се изобщо над някой от тези въпроси ?
15
0
 
17
 
! Отговори
Tor Browser преди 8 години
Петя стига три коментарите на хората *** , нацист такъв.Нали уж демокрация , ама май не е съвсем , а ?
14
0
 
28
 
! Отговори
Балканец преди 8 години
19 ти като не си Бай *** , а изтънчен европеец-толераст , защо не си прибереш 10 - 20 *** при теб ? Ще е съвсем в духа на европейските ценности.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължаваме напред!
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За чий изобщо ни го сьобщавате? Никой не го интеоесе какво си пишат или казват отАмнести,,,кат не им изнася да вземат да пратят пари за подобряването,,,или ги е страх че като си укрепим границите то бежанците ще трьгнат при тях? И друго , докога ще ни отчитат и ще ни правят забележки като на малко дете, а ние -ни стон ни вопьл,,,тия евродепутати наши за чий взимат по 40000евро от народния джоб?
11
1
 
23
 
! Отговори
?!? преди 8 години
Щот до границата с България конфликти с бежанци няма само имигранти. Ако от Амнести са загрижани толкова за икономическите имигранти да критикуват САЩ, Англия за визите и квотите.
10
1
 
36
 
! Отговори
Ту'лата преди 8 години
За утайките от Амнести и Хелзинкския комитетет, ще създадем още по- лоши условия и ще пуснем бежанците да ги обгрижват и да ги запознаят с техните обичаи и култура.
9
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-накрая да има полза от това,че сме най-бедните в Европейския съюз - никой не ще при нас :)
8
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
кви са тия "амнести интернешънъл"? защо получават вниманието на медиите? доста нагли ***.
7
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не се интересува от Амнести интернешънъл, освен псевдо журналистите в БГ.
6
1
 
25
 
! Отговори
Дедо Гого преди 8 години
Нещо не ми е ясно : За какви лагери става дума, да не би за тези, в които пише: "Трудът те прави свободен". То комай, тия са си баш за там...
5
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черноселкова да отиде в което и да е село и да погледне дали хората живеят при по-добри условия от бежанците. Няма никакво основание да се изисква от нас да осигурим условия на живот на бежанците, по-добри от условията на живот на местното ни население! Критиките могат да си ги заврат където преценят, че ще им е най-приятно!
4
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за амнести конфигурация от три пръста с преобладаващ среден.
3
1
 
44
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
От "Амнести интернешънъл" - да си таковат таковата...Боко да ги товари в няколко автобуса и да ги прати в офиса на Амнести... Вече свяко куче, що куцо, що кьораво почва да дава съвети за тези "бежанци".
2
2
 
39
 
! Отговори
джиджи преди 8 години
Абе какви лагери ще подобряваме бе, я по един шут в задниците и да се махат от тук тия навлеци.........НИКОЙ НЕ ГИ Е КАНИЛ В БЪЛГАРИЯ !!!
1
42
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
България е една милиционерска държава, която за 25 год. не се е отделила на милиметър от тоталитаризма! За нас важи с пълна сила легендата за Прометей, "разкарвал 40 год. евреите из пустинята, докато не умре и последният, роден в робство"!