Не политизирайте КСНС заради изборите, зове Плевнелиев

Президентът отказа да свика отново съвета заради бежанците
Обновена: 4 окт 2015 19:08 | 4 окт 2015 18:00, Красимир Ангелов
44
Не политизирайте КСНС заради изборите, зове Плевнелиев
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев прикани политическите сили да се концентрират върху смислени и работещи предизборни послания, да поемат ясни ангажименти към гражданите и да работят за изпълнението на дадените обещания. Това става ясно от изпратено до медиите изявление на Прессекретариата на президента по повод призивите на отделни политици държавният глава да свика Консултативния съвет за национална сигурност.

Държавният глава, по своя преценка, ще проведе разговори с представители на парламентарно представени политически сили. Както и досега, държавният глава няма да допусне излишно политизиране на най-висшия орган по сигурността в страната, какъвто е КСНС, още повече в предизборна обстановка, се чете още в съобщението.

По повод призивите Плевнелиев да свика Консултативния съвет за национална сигурност, Прессекретариатът на президента информира, че във връзка с бежанската криза държавният глава свика КСНС на 20 ноември 2013 г., като тогава решенията бяха взети с пълно политическо съгласие. Членовете на КСНС се обединиха около позицията, че са налице рискове за националната сигурност, в това число в хуманитарен, здравен и социален аспект.

Тогава Консултативният съвет изиска от Министерския съвет да актуализира Плана за овладяване на кризисната ситуация и да отчита периодично изпълнението му, а всички политически партии и институции се ангажираха да се дистанцират от опитите за застрашаване на етническия мир в страната, насаждането на ксенофобия и омраза и разделение в обществото, както и да осигурят съответната законодателна и ресурсна подкрепа на компетентните институции, припомнят от президентската институция.

От там посочват още и че президентът свика заседание на КСНС по проблемите и перспективите пред българските Въоръжени сили на 27 април 2015 г. На заседанието беше постигнато широко политическото съгласие, с изключение на БСП и „Атака“, като бяха взети следните решения:
 
1. Министерският съвет да внесе в Народното събрание за обсъждане и приемане „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“. На основа на приетата Програма, Министерски съвет да разработи нов „План за развитие на Въоръжените сили на Република България“.
2. Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 г. и плавното им увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 г., отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.
3. Бъдещите инвестиции в отбранителни способности да отговарят на стандартите на НАТО, да бъдат насочени към повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците в съответствие с възможностите на държавата.
 
Към днешна дата „Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България“ е приета от Министерския съвет и президентът очаква в най-скоро време да бъде внесена за разглеждане и приемане от парламента. Държавният глава апелира към правителството и Народното събрание в планирането и приемането на бюджет 2016 да бъде изпълнено решението на КСНС за ненамаляване на бюджета за отбраната като процент от БВП спрямо бюджет 2014 г., т.е. минимум 1.33% от БВП за отбрана за 2016 г. Президентът очаква да бъде спазено и решението на КСНС, че бъдещите инвестиции в отбранителните способности трябва да отговарят на стандартите на НАТО, става ясно още от изпратеното съобщение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още по темата: Росен ПлевнелиевКСНС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
кссд преди 8 години
Човекът с празната кратуна не е виновен, виновни са тези овци , които гласуваха за него.Този чехъл при първа опасност ще се натовари във фалкона с коалиция Бостан и ще избяга. Лошото е че народът ще му сърба попарата. Президент избран с чували фалшиви бюлетини и преправени иборни протоколи си върши " перфектно " работата за която са го поставили.Избирайте отново дяясни политици и се оплааквайте после на арменския поп. Само АТАКА може да завре подобни първенюта в пандиза. Никой друг.Не е късно!
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
МИШКА!Кога премиер бе Орешарски свикщваше КСНС през ден. сега когато има реален проблем, те е страх да се опънеш на Великите сили и Бойко.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а кой стана президент с политизиране на асфолта платен с нашите пари? или да се политизара само изгодното на Росето
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БИИ за да те уважават.Така действа Путин.
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По голям Мухлльо,Балгароя не е РАЖДАЛА.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Все сме имали президенти, ама като тоя дано никога повече да не случим. Срамувам се от Вас господин президент и се чудя защо нямате реална представа за себе си и да се оттеглите от този пост доброволно.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
mahai se be ,da jivee rysia gadove...
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щом казваш ,няма ...
15
3
 
43
 
! Отговори
pet преди 8 години
Аз се срамувам от Плевнелиев!
14
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дай си част от заплатата за деца със здравословни проблеми или без родители
13
1
 
42
 
! Отговори
бг преди 8 години
Сега поне се скрийтев и чакайте дса свърши Путин работата ,че пак ще излезете неподготвени и таралежа пак в гащите и давай на гърба народа да тегли.Тия филми вече са като сапунките
12
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес е Световният ден за защита на животните??a nas Rossen edrokopitno ili dalgouho rogato prezident4e e?
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PlivnalNaliev zove da loiuem na izborite zaradi soporutkata na prvata dama , gusja Prezitentova.kak moje izobsto edin prezident da ima takav pliuvatelen asortiment ot dumi? pri tova polojenie ako nekoi namesto go napliue zeme ta mu proveri analgina, a, ko sha da kai tva EGN?
10
1
 
57
 
! Отговори
pil преди 8 години
Подай си оставката палячооооооооооооооооооооооо.
9
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
оставка бе чехъл
8
2
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това НЕЩО от снимката никога не е имал собствено мнение. Дори пита САЩ дали му се ходи до тоалетната
7
2
 
40
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
До ВасилевРоки не е посредник, а по протокол трябва да има президент. Роки е никой. Гарантирам ти, дай му някой лев и в тениска на СССР ще надува зурна и ще играе кючеци кадето пожелаеш.
6
2
 
25
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Пичове не виждам кво тука може да обсъждате... Кажете кой днес яде диня? :))
5
1
 
55
 
! Отговори
Соросоид-вувузелист преди 8 години
Росенка Чехълова за 4 години успя да оцапа сградата на "Дондуков" 2. Но Росенка успешно харчеше по около 7 млн. лв. бюджет на година. Друго нищо. Не всички кадри на бившата БКП са такива льольовци. Ето Будю, реже ленти човека и на ден изплющява най малко по две лакардии, които Неделко Неделков от "ПИК" веднага отразява.Цецка тази година е направила домашна лютеница за две години напред.И се бръсне редовно. Цецо, макар завършил помощно училище,той е най добрия купувач на гласове.Росенка не става.
4
44
 
3
 
! Отговори
Василев преди 8 години
Роската е президент, който назовава прпблемите пред българското общество и посочва начините за справяне с тях, а не е слуга на руските енергийни корпорации, каквито са Волен и Гоце!