Пуснаха НПО-тата и адвокатите при мигрантите

Законови промени дават правна защита на бежанците у нас
8
Пуснаха НПО-тата и адвокатите при мигрантите
Снимка: архив, Булфото

На адвокатите и правозащитните организации ще се осигурява ефективен достъп до мигрантите, които се намират на граничните контролно-пропускателни пунктове, включително транзитните зони.

Това е една от най-съществените промени в Закона за убежището и бежанците, приет на първо четете от парламента по предложение на кабинета.

Поправките като цяло дават повече гаранции за правна защита на кандидатите за убежище в България.

Адвокатите вече ще могат да присъстват на интервютата на кандидатите за закрила, а чужденците ще могат да възразяват, ако установят, че в документите и интервютата им има пропуск или грешки.

Максималният срок за произнасяне по молба за международна закрила ще е 21 месеца от подаването на заявлението.

Въвежда се и задължение за регистриране на молбите за статут - това трябва да става не по-късно от три работни дни след подаването им.

Удвоява се от 3 на 6 месеца срокът за първоначален отговор на молбите, които минават по общия ред, а не с ускорено производство. Удвоява се и срокът, в който интервюиращите трябва да дадат становището си - от два на четири месеца от образуване на производството.

В същото време председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще може да удължава срока за произнасяне вече не с три, а само с два месеца, но удължаването ще става в повече от досега предвидените случаи.

Промените ще облекчат малко администрацията и ще й дадат повече възможности за отказ от статут. Сега вече неявяването на интервю ще се взима предвид при произнасянето по молбата, освен ако чужденецът има обективни пречки за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще има промяна, само ако на някой изобщо му се ходи при тези маймуни, чак на границата при това.
1
1
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Айде - заваляха пачките , прав е комент.2 - намериха си ниша тия... че ги одрусат едно хубаво ся - да видят български адвокатин как скубе