Сбогом на ветерана! На изпроводяк – още екстри

Ветераните у нас намаляват с по 30% на година и вече са 4450
8 окт 2015 13:15,
21
Сбогом на ветерана! На изпроводяк – още екстри
Снимка: архив, Булфото

Ветераните у нас намаляват с по 30% на година и вече са 4450. Очакванията са скоро категорията "ветеран от войната" съвсем да изчезне. Това се казва в мотивите на проект за промени в Закона за ветераните от войните, с който се предлагат нови облекчения за тях.

Аргументът - възрастните хора, които се възползват са толкова малко, че няма как да натоварят бюджета.

Измененията са внесени от леви депутати от БСП и АБВ. Подписи са сложили и избраници от "Атака" и Патриотичния фронт, както и независимият Велизар Енчев.

С новите текстове се предлагат някои придобивки освен за ветераните, и за техните придружители, и за техните съпруги.

Депутатите, сред които Михо Михов от АБВ, Атанас Зафиров от БСП, Красимир Каракачанов от ВМРО, Илиян Тодоров от "Атака", настояват да се промени режимът за отпускане на лекарства на ветераните. Вместо сегашният списък с медикаменти, те предлагат лекарствата да се отпускат срещу рецепта и документ за ветеран във всички аптеки. 

Новите текстове са предвидили изцяло безплатно лечение в поликлиники и болници за ветераните, редовно посещение на лекар при тях и безплатни консумативи. 

Депутатите настояват освен ветераните, вече и съпругите им или придружител да могат да ползват безплатно санаториум и то и в активния сезон. Освен ветераните и техните придружители ще имат право на безплатни карти за градския транспорт, ако текстовете минат. Същото важи и за безплатната храна в столовете на военните институции. 

Предлаганите промени няма да натежат на бюджета, защото на пръсти се броят ветераните, които се възползват от привилегиите през последните години, мотивират се депутатите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
7
 
5
 
! Отговори
до 18 преди 8 години
"ако не бяха участвали България щеше да бъде оръфана от всичките си съседи по територия"То така и стана.Ама викаш, трябваше да купим малко от милостта на Сталин с кръв...А сега на България и викат "ку*вата" - сменя страна според както духне вятъра.
16
2
 
9
 
! Отговори
до анонимника 15 преди 8 години
За тебе трябва евтаназия, *** жалък. Даже не евтаназия, а наказателен стрелкови отряд. Жалко подчовече.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименако не бяха участвали България щеше да бъде оръфана от всичките си съседи по територия и сега можеше да си турчин или грък а може и сърбин
14
0
 
19
 
! Отговори
Chendov преди 8 години
Моят дядо е ветеран,на 96 години е,бил се е в Австрия и Унгария.Напълно е адекватен,гледа си градината.Доколкото знам всичките му привилегии са безплатна карта за транспорт в областта и на големи празници му дават няколко пакета брашно ,захар и ориз,но той и нищо друго не иска.Желая му здраве и още годинки да си поживее.
13
1
 
18
 
! Отговори
мда преди 8 години
Кръстника ми ( в неговите ръце съм проходил) е ветеран от Войната. Да е жив и здрав. Излъгал е за годините си за да отиде на фронта и като типично по български парадоксално след фронта го взимат наборник. А към днешни дни разни контрольорки му се заяждат с картата за градския транспорт, че е фалшива защото такива нямало като него?!?! Той обаче приема нещата с чувство за хумор, че изглеждал младолик. Не само че България не им е благодарна, но са забравени от обществото.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
много навреме се сетихте какви облекчения та моят дядо на 92 г не може да мръдне от стаята а е раняван два пъти като втория път едвам са го върнали да се лекува в България раняването е било много тежко но той не е искал да оставя другарите си сами на бойното поле край Страцин
11
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я им дайте на цялата им рода до 9-то коляни помощи, привилегии и придобивки! То отърване от червените дървояди няма. Откъде-накъде ще продължават да натоварват държавната хазна тези. Само за ветераните - може, но за тези около тях - НЕ!
10
3
 
36
 
! Отговори
внучка преди 8 години
Моят мил дядо е ветеран, роден е през 1922 г. и се е бил в Унгария! И до ден днешен е напълно адекватен към всичко! Да ни е жив и здрав!
9
24
 
10
 
! Отговори
нас кво ни дреме преди 8 години
Били са се заради и за Сталин - да си им плащат руснаците!
8
9
 
34
 
! Отговори
Съжаление преди 8 години
Жалко, че си отива едно поколение което се е жертвало в името на красиви идеали, а не за пари както е сега. Поклон пред подвига им!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До а деТи сериозно ли?
6
2
 
26
 
! Отговори
с до Патриотаря преди 8 години
Изпълнявали са своя дълг към Родината. Нещо, което на очевидния ***-Патриот, дори да живее 200 000 години ще остане непонятно. Поклон пред последните български бойци.
5
4
 
25
 
! Отговори
Спартак преди 8 години
Държавата изчака да минат 70 години от края на войната и се сети да им дава привилегии. Трябваше да изчака още трийсетина и спокойно можеше да раздаде пожизнени пенсии от по 1млн. евро. Примерно.
4
29
 
6
 
! Отговори
а де преди 8 години
Добре де, тези ветерани от войната срещу кой са се били? Нали сме били с Германия, Италия и Япония?
3
2
 
19
 
! Отговори
odessa преди 8 години
te sa bili pod bylgarskoto zname. poklon.
2
19
 
9
 
! Отговори
90 годишни хора преди 8 години
умирали ? Хайде бе не знаех. Тия ветерани са на по 85-90г нормално е за 1г от 5000 90годишни да умрат 30%. Това е нещо хубаво не нещо лошо . Означава, че от повече от половин век не сме били във война! Щеше да ме безспокои ако се увеличаваха !!!
1
28
 
8
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Щом си развяват георгиевските лентички, не ги жали!