В ничия земя: Нито сме в Шенген, нито извън!

Невъзможно е да се грижим за сигурността на Европа, смята Кунева
12 окт 2015 20:10,
49
В ничия земя: Нито сме в Шенген, нито извън!
Снимка: Архив Булфото

България нито е в Шенген, нито извън, ние сме буквално в ничия земя. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева пред български журналисти в Брюксел в коментар за поредното отлагане на приемането на нашата страна и на Румъния в пространството без гранични проверки.

Ако сме извън Шенген, можем да направим нещо заедно със страните извън Шенген. Тази ничия земя, на която България и Румъния пребивават, така е невъзможно повече да се грижим за нашата собствена сигурност и за сигурността на Европа, коментира Кунева.

Тя добави, че законът за борба с корупцията, отхвърлен засега от Народното събрание, е следвало да бъде приет навреме. Три месеца по-късно не е като три месеца по-рано, това не са какви да е три месеца, а времето, в което се решаваше съдбата на България за Шенген, беше много важно какъв знак ще дадем. Политическата воля не е "Да, ще се справим", а да действаш. Ако волята не се превежда през действия, няма воля, заяви Кунева.

По нейните думи нашата страна е получила досега ясни сигнали, че трябва да действа по въпроса с корупцията. Ако говорим за корупция, свързана със сигурността, това би могло да представлява умножена опасност. Абсолютно задължени сме да направим всичко възможно да гарантираме, че не само мислим, а работим и имаме резултат. Да поддържаме този въпрос отворен (за приемането в Шенген - бел. кор.) означава, че не мислим достатъчно за собствената си сигурност, посочи вицепремиерът. Би помогнало единствено, ако сами дадем знак за стабилност и сериозност на страната ни, към нашата собствена сигурност, през работата по антикорупцията и върховенство на закона, добави тя.

По повод последните допитвания до общественото мнение в Белгия, според които 75 на сто от гражданите желаят възстановяване на границите, вицепремиерът отбеляза, че някои от страните, които не са се противопоставяли на приемането на България в Шенген, са изразили голямо съжаление, че моментът е изключително труден.

В дипломацията и политиката има нещо, което се нарича "да хванеш мига". Настоявах да употребим усилия да влезем през юни, поясни Кунева. По нейните думи тогава голяма държава от ЕС е предложила октомври като срок, за да има време за подготовка на общественото мнение. Според Кунева още тогава е нямало никакви данни, че проблемите от лятото ще бъдат решени в такъв кратък срок. Тогава не проявихме повече настойчивост, загубихме този момент, коментира вицепремиерът.

Във всеки момент, в който се говори за миграция и защита на границите, трябва да се поставя въпросът за Шенген, заяви Кунева. Тя съобщи, че ще постави този въпрос на предстоящия утре Съвет на ЕС по общи въпроси. Това е в интерес не само на нашата страна, а и на Европа. Трябва да напомняме, че невлизането в Шенген на България и Румъния вече осем години е не само наш проблем, а и на ЕС. Шенген е политическа ценност, а не само въпрос на лесно преминаване от една държава в друга. Затова трябва да покажем, че Шенген се развива - когато спазва обещанията си. Ако Шенген не може да реши проблемите, включително и през планираното разширяване, конструкцията на ЕС е в опасност, коментира вицепремиерът.

В отговор на въпрос за позицията на България по предложението на Европейската комисия да постави Турция в списъка на "сигурните държави" Кунева отбеляза, че няма решение на правителството. България няма нарочно решение в тази област, но считам, че по-скоро ще се придържа към предложението на комисията, посочи тя.

На мен ми липсва един въпрос от голямата европейска картина - доколко ЕС може да приема бежанци. Ако просто спазваме конвенциите, ще изпълним международно задължение. Но спазвайки европейската политика за бежанците, това е свързано с възможността те да работят и да се ползват от социалните достижения на Европа. Това надхвърля предвиденото в международните конвенции. Моментът, в който Европа ще каже: "Повече от това не можем да приемем, защото няма как да дадем работа и социална сигурност на тези хора", е въпрос, който някога трябва да се постави на масата. Не става въпрос за онези хора, подслонени за малко, поясни Кунева.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Курти преди 8 години
Тази отдавна трябваше да заеме мястото си някъде другаде.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
исках да кажа ромите.. затова е скрита думата...
25
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо нито в Шенген ?- няма да ни приемат и не сме !НИТО ИЗВЪН - Извън сме ! само дето ви фъкат , и защото изпълнявате изискванията на САЩ , изпълнявате ако дойде и най простия сенатор от там , и се чувствате че сте "вътре "?Е защо се съгласявате !Сега трябва да се охраняват Българските граници ( което не е в интерес на САЩ ).
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
14.Въпрос.Преди няколко години доларът беше смешен . Но вътре в Америка ни служеше нормално ! Не беше хубаво да посетиш Лондон, като си обмениш долара там си жалък . Англичаните го описваха : американец в Лондонски хотел , чувства се в арабско, не се храни в хотела, купува си сандвич и го яде в парка. Днешният Оливър Туист в Лондонските покрайнини ...Докато Лондончани с удоволствие летяха до Ню Йорк да си пазаруват !
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕСС СЕ РАЗПАДА А ДРУГАРКАТА КРИВОУСТА ЗА ШЕНГЕН БЪЛНУВА.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кви сигнали сме получили и от кой ва п*тка майна. Докато чакате гласа па Европа да ни казва какво да правим все ще сме така. Хайде малко по сериозно. БЪЛГАРИТЕ ви плащат заплатите и ще се държите към българите с уважение. Кат не искат шенген затваряйте границите с армия е бранете независимостта на Българиу и престанете да лижете дупките на европейските олигарси а започнете да се разхождате по кварталите и селата.
21
0
 
4
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
До койчо Не си прав . Има още петдесетина омразни мутри , но за тях се сещаме когато някоя от тях изкаже тъпотия или ни ограбят спестяванията ................Например Филип Брадатий , Мравчо Радев , Костов , Бившата и 3/4 от настоящата управа в БНБ , Лупи , Черкезина от СКАТ, бар " Наздраве " от Врабча 1 , агент " Иван " от МВРО , Дебелян Пеевски , Ушенцето от " Шума " , неграмотния министър на Правосъдието , "красавиците " от ГЕРБ , избягалия Херсонец в Брюксел и вие ги допълнете
20
0
 
5
 
! Отговори
888 преди 8 години
махнете всички талмудисти от управлението на страната начело с тая и ще видите как ще потръгнат нещата
19
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докато Болен е в парламента никога няма да влезем в ШЕНГЕН
18
0
 
4
 
! Отговори
Mimi преди 8 години
Prost narod bedna darjava Derzai
17
0
 
8
 
! Отговори
Ал Намасаседи преди 8 години
Всъщност, Кунка ни каза, че нашата/нейната позиция е да имаме позиция тогава, когато имащите позиция ни определят позицията.
16
3
 
7
 
! Отговори
Чехлю от посолството преди 8 години
Важното е да правим , каквото ни кажат САЩ и ЕС -то , останалото няма значение
15
0
 
3
 
! Отговори
chach преди 8 години
na teb mai vse ti e vatre.
14
0
 
18
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Смятам, че е въпрос на национално достойнство да спрем да молим за проклетия Шенген.
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
,,Невъзможно е да се грижим за сигурността на Европа, смята Кунева'' - вие много се погрижихте за народа си ,тръгнали да се грижат за Европа .Продажна и долна пасмина !
12
2
 
22
 
! Отговори
койчо преди 8 години
Кукунева отдавна е заслужила изгонване от България без право на връщане! По омразна физиономия от нея няма сред българските политици!!!!!!
11
1
 
26
 
! Отговори
- преди 8 години
Куневице ,ах ти черна алчна и продажна кукувице. Точно ти ли се намери да говориш за Шенген.
10
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тая чак сега ли и светна лампата какво се случва?!А за предишното и ''Yes'' кога ще и светне,че нито вече имаме ядрена енергетика,нито сме износители на ток?!
9
2
 
5
 
! Отговори
Негарот с Олд Спайса преди 8 години
Аз съм на кон..Дииййй...
8
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не ни трябва никакъв шенген българия вън от нато и есне виждате ли че загиваме