Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов

Финансовият министър: Проблемите в България са замитани под килима
68
Трудни реформи се правят трудно, призна Горанов
Снимка: БТА

"Трудни реформи се правят трудно и не е важен начинът, а защо се правят", заяви министърът на финансите Владислав Горанов в предаването "Панорама" по БНТ. Той се аргументира, като изтъкна, че системите на отбрана и сигурност отдавна изпитват структурни проблеми във финансирането, които са свързани с това, че реформите в тези системи не са се състояли в достатъчна степен и се е стигнало до там, че основната част на бюджета им отива за заплати.

Според министър Горанов вината за това не е на служителите, но "на практика бюджетите за отбрана и сигурност са лишени от възможността да се инвестира в условия на труд, в техника, във въоръжение, в това, което е необходимо за реалната полицейска работа".

 Финансовият министър посочи резултатът от това – "имаме огромен бюджет за МВР, огромен бюджет за армия и сигурност и съмнения в обществото за достатъчно ефективност, което се дължи на липсата на възможност ефективно да се върши работа поради липса на технически средства".

В отговор на въпрос кой трябва да прави тази реформа и през бюджета ли трябва да се осъществи, министър Горанов отговори, че реформата е причината, а бюджетът е поводът и необходимостта от реформи е осъзната отдавна.

"Цяла година говорим, че трябва да се случи нещо в тази система, в края на годината се оказа, че трябва да добавим 180 млн. лв. в нея, за да се „върже“ сметката на вътрешното министерство и накрая да се окаже, че ако нищо не се променя в нея, всяка година ще трябва да отчитаме един и същи резултат“, констатира министърът на финансите.

Горанов посочи, че повдигането на дебата за финансирането на сектор "Сигурност" е полезно за обществото и допълни, че много години проблемите в България са "замитани под килима" и ако това не се е правело, нямаше да се стигне до банковата криза и проблемите в отделни бюджетни сектори.

На въпрос дали премиерът е знаел за предложението, което предизвика протеста на полицаите, Горанов обясни: "Дали нещо става в държавата, без той да носи отговорност за него? Той знае всички актове, които приема правителството. Знае всичко, което се случва в правителството".

Според министъра на финансите предложеното в законопроекта на бюджета е "много амбициозно да се нарича реформа", а е заявка, че структурата на бюджета на силовите ведомства е небалансирана. Това е поводът ръководителите на тези структури в системата за отбрана и сигурност да преценят дали начинът, по който тя функционира, е най-добрият.

"Всички промени, които се правят в отделните сектори минават през българския парламент. Без подкрепата на депутатите от мнозинството това няма как да стане“, заяви министърът в отговор на въпрос дали има политическа подкрепа решението на правителството за реформите.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
23
 
! Отговори
Мнение преди 8 години
Калкви реформи бе? Единственото, което трябва да направите е да се преборите с корупцията - пари ще има за всичко, а не да се чудите как да орежете парите на пенсионерите и да измисляте нови данъци. Как майка ми и баща ми живеят с 400 лв на месец от пенсии, а ти се чудиш как с два бона ще си нахраниш семейството - но комент!
24
2
 
16
 
! Отговори
мнение преди 8 години
Горанов-ти не си министър на финансите,а на разходите.Още дядо ми казваше,че не го притесняват разходите,а приходите.Ти и това не знаеш.Възстановете икономиката умнико.За 25 г. всичко беше окрадено по хайдушки начин и продължава да се краде от политиците.Сега искаш с пари от заплати да правиш реформа в сигурността.Това,ако не беше тъжно щеше да е много смешно.Всяка година реформите се изразяват в 10% съкращения.До кога?Така ще затвориш държавата бе!На какво ще си министър после?
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една показателна извадка. За 2014 г. осъдените с осъдителна присъда (лишаване от свобода) по НК лица в РБ са 31849. От тях с присъда по-голяма от 3 г. са 578. Правете си сами изводите.Данни от НСИ.nsi.bg/sites/default/files/files/publications/CRIMES2014.pdf
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ne i po toya nacin
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
26 години мизерия и реформи - резултат: нула! Решението е търпение - след още 50-100 години рефирми и затягане на коланите и ще се оправим. Впрочем това не е решение ами факт, българинът няма избор да решава.
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
калинка - памперс
19
10
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
РЕФОРМИ ДО СЕГА В МВР НЕ Е ИМАЛО ОТ ПРЕДИ 89-ТА!ВРЕМЕ Е
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма трудни и не трудни неща! Всокчо е лесно, стига да го разбираш, да знаеш механизма на действие, с други думи дя си вътре в нещата ( да вриш с всичо което е в манджата), но вие сте в измислен свят и няма как да разберете.
17
12
 
7
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
Тоя най-после нещо умно да каже!!!!!!!
16
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформи , реформи в съдилищата ( пари ли ви трябват ?) да изритате корумпираните, да изпълнявате законите и не крадете заемите !При взети 16 милиарда , пак няма !Държава работеща на черно , няма да има пари. А нямате и промишленост , от която да постъпват пари в бюджета. Имахме печеливша енергетика ,сега Всеки се е накачул на нея да краде ! От водата се краде , природните ресурси ги подарихте !Замислил се че не може да задели на НАТО 2%.Народа е последното нещо !
15
1
 
17
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Горанов, има ли нещо трудно, което да се прави лесно?Малко да ни разкажеш за тези трудни реформи по-подробно, че да знаем кои ще стачкуват след новите подобрения... :))
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нуждата от реформи е безспорна, ама трябва да знаете какво правите. По принцип всяка една реформа трябва да води след себе си повишаване на ефективноста и оптимизиране на разходите, а вашето си е само бръщолевене и *** еднократни дествия лишени от всякаква логика, ето така наречената Ви "пенсионна реформа" единично действие по увеличение на възраста и никакви мерки и идеи по отношение на събираемоста на осиг.вноси, по намаляване на фалшивите инвалидни пенсииАбе комична работа сте )
13
2
 
10
 
! Отговори
Икономист преди 8 години
Трябва реформи и като цяло съм съгласен с намаляването на раздудите привилегии. Но тук липсва цялостна визия. Реформата трябва да бъде в рамките на план за цялостна реорганизация на ведомството. Това значи нова структура, нови правила, нова техника, нова подготовка и подбор на кадрите в полицията, който очевидно е занемарен. Ако кажеш - правим такива и такива съкращения, но за сметка на това даваме - това и това вече има е друго. Не може само да режеш без да променяш нищо и да казваш - реформа.
12
1
 
12
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Все си мислех, че реформите трябва да се правят с акъл, с идеята нещата да отиват на по-добре, а не по-зле.. Уесно нема! Защо след толкова години на реформи се поражда необходимост от нови и нови такива?
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗНАЕТЕ ЛИ ЗАЩО НАРОДА ВИ МРАЗИ ТОЛКОВА МНОГО ,КОЛКОТО И ПОЛИЦАИТЕ И ВСИЧКИ ВИ ПЛЮЯТ. ЗАЩОТО ВИНАГИ ИСКАТЕ РЕФОРМИ ,НО ЗА ДРУГИТЕ ! Я НАПРАВЕТЕ РЕФОРМА ПЪРВО ЗА ВАС ПОЛИТИЦИТЕ ,ЗАЩОТО СТЕ ЗИНАЛИ КАТО ЛАМИ А ИСКАТЕ ДА ОГРАНИЧИТЕ НА ДРУГИТЕ ПАРИТЕ. ЗА ВАС ,БАНКЕРИТЕ,СЪДИИТЕ НЯМА ТАВАН НА ДОХОДИТЕ И ПО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ СТАВАТЕ МИЛИОНЕРИ ! ДАЙТЕ ПЪРВО ПРИМЕР ВИЕ ПЪТ ДА ВИДИМ ДАЛИ ПОЛИЦАИТЕ ЩЕ ИМАТ ОЧИ ДА СКАЧАТ !
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде бе ГДА умници и кротикари,няма ли поне един, да направи партия,да спечели избори и да реформира!Тръгни да взимаш кокала и ще видиш как ще реагира!
9
1
 
9
 
! Отговори
... преди 8 години
Тежки тежести се вдигат тежко, трудни задачи се решават трудно. Добре, че можем да говорим откровено и да констатираме очевидното ... Тоя мишок с мозък колкото фъстък, кой му даде да говори публично ?
8
2
 
14
 
! Отговори
12345 преди 8 години
Никаква реформа няма и няма и да се прави. Просто парите в държавата свършват и се орязват плащанията на бюджетните. Обаче се уплашиха, че ще ги свалят и намериха 3,5млн. и още някакво 700 хил. Така РЕФОРМА НЕ СЕ ПРАВИ! Сега искам да видя върху кого ще стоварят "реформата", макар предварително да знам, но все пак да видим?!
7
2
 
16
 
! Отговори
123 преди 8 години
Днес 7.11.2015 г. Буридановото магаре в гербавото правителство - т.н. министър на финансите е спрял "огромните" пенсии на българските пенсионери. До кога тези ще се гаврят с нашите родители, а ние ще мълчим. Вероятно докато борисов спечели следващите избори със 130%.
6
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Реформа не означава съкращаване на разходи и точно разходи за персонал.Реформа означава оптимизиране на дейности. Това, което предлага Горанов не е реформа, а мизерия и допълнителна липса на мотивация за работещите в сектор Сигурност. Най- сигурните резултати от тази така наречена реформа е увеличение на НЕсигурността в държавата и увеличение на престъпността.